Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Robot gyorsítja fel az online vásárlást

MEGOSZTÁS

Egy tel-avivi cég a jövő automatizált raktárán dolgozik. Az online rendelésnek robotok tesznek eleget, ők választják ki, és csomagolják be a megrendelt termékeket. A rendekéstől a szállításig tíz perc telik el, a vállalatvezető szerint modelljükben óriási lehetőségek rejlenek.

Kiemelt kép: Kömlődi Ferenc / Stable Diffusion

 

A Covid-19 világjárvány felgyorsította az egyébként is tempósan fejlődő elektronikus kereskedelmet, miközben a folyamatosan növekvő megrendelés-mennyiség gyors feldolgozása és kiszállítása egyre nagyobb problémát okoz az eladóknak. Eyal Yair, az izraeli 1MRoborics vezérigazgatója szerint az ügyfelekhez nagyon közeli, kis raktárak, és e raktárak automatizálása a megoldás.

A tel-avivi vállalatnál az izraeli hadsereg robotika és technológiai egységeinél műszaki képzésben részesült, tapasztalatokat szerzett fiatal férfiak és nők készen kapható robotokat alakítanak egyedire, kombinálnak össze mesterségesintelligencia-technikákkal. Zöldségek, gyümölcsök, fagyasztott termékek és más árcikkek, például kávésdobozok óvatos megfogására, becsomagolására találták ki őket. A fejlesztők arra is ügyeltek, hogy a gépeknek ne legyen problémájuk jeges tárgyakkal.

 

Hogyan működik a robotizált raktár?

At 1MRoborics kis raktárakat kiszolgáló konténereket is fejleszt. Robotjaik és tárolóegységeik hamarosan brazil italboltban, német kispiacokon és egy dél-afrikai mobiltelefon társaságnál fognak dolgozni.

 

Robot munka közben (Kép: Kömlődi Ferenc / Stable Diffusion)

 

Yair elmondta, hogy csak idő kérdése, hogy ezek az abszolút helyi, robotizált logisztikai infrastruktúrák mikor szorítják háttérbe a nagyáruházakat. Ha naponta többször rendelhetünk tíz árucikket, és tíz percen belül megkapjuk őket, akkor nem kell heti egy, nagybevásárlást tartani.

Két hosszú polc között, sínen jön a robot, fényt gyújt, gyorsan leemeli, majd papírzacskóba teszi a terméket. A raktár mindössze harminc négyzetméter, ebben a kis térben dolgozik. Utcára nyíló fémdobozba teszi, vagy futár viszi el onnan, vagy a vásárló megy érte, aki miután a doboz érintőképernyőjén bepötyögte a rendelési kódot, kiveheti az árut.

Az automatizált raktárt 2022 végén építették, Yair szerint erre van igény, mert a szállítási idő előbb két napról egyre, majd két órára, az utóbbi időben pedig tíz percre csökkent. Piaci rést töltenek be – előttük szinte senki nem beszél a húsz-harminc négyzetméteres, automatizált miniatűr raktárakról, holott rentábilisabbak, mintha humán személyzet működtetné őket.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!