Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Gloster: Gyors növekedés, MI-irány

MEGOSZTÁS

Eddigi legsikeresebb üzleti évét zárta a tőzsdén jegyzett Gloster Infokommunikációs Nyrt. A cég tavalyi akvizíciós stratégiája nagyon szép növekedési számokat hozott. A következő időszak a társaságnál is a mesterséges intelligenciáról fog szólni.

A száraz tényeket tekintve a Gloster 2022-es üzleti évét 6,35 milliárd forint árbevétellel zárta, amely 27 százalékos növekedés 2021-hez képest. Az EBITDA (adózás előtti, kamat- és értékcsökkenés nélküli profit) 940 millió forint volt, amely 19 százalékos növekedést mutat. Az adózott eredmény 414 millió forint, ez a tavalyi akvizíciók miatt némi csökkenést mutat. A cég export árbevétel tavaly 78 százalékkal nőtt, így a teljes árbevétel közel 32 százalékát teszi ki. Ugyancsak jelentősen nőtt a rendszeres árbevétel aránya, a 2021-es 54,4 százalékról 66,2 százalékra. Ez tervezhetővé és stabillá teszi a tőzsdei cég működését, illetve nagyobb mozgásteret ad a társaság startégiájának végrehajtásához.

Növekedés a válságban

A 2022-es adatok a növekedést tekintve kitűnnek a sorból, de a cég tőzsdére menetele óta folyamatosan növekvő eredményekről ad számot. Holott 2020-óta (bevezetés) nem volt egyetlen normálisnak tekinthető év sem. Magyarán válságos időszakban is jelentős növekedést tudott elérni a társaság – szögezte le Szekeres Viktor, a Gloster igazgatóságának elnöke. Mint mondta jelentős eredményként értékeli, hogy az árbevételük 94 százaléka származik a versenypiacról és csak hat százalék jön a közszférából. Ezen a jövőben tovább javítana.

Tavaly 2,7 milliárd forint tőkét sikerült bevonni a társaságba és az akvizícióknak köszönhetően sikerült jelentősen növelni az árbevételt. Ezt a szemléletet nem adják fel, továbbra is komoly finanszírozási tartalék áll a társaság rendelkezésére (a bankok részéről).

Az MI használat közben

Ez az év ugyanakkor a mesterséges intelligencia nagyobb arányú felhasználásáról is szól majd. A társaság eddig is igénybe vette az MI-t egyes üzletágaiban, így az adminisztrációban (éves szinten 7 ezer bejövő számla automatizált adminisztrációja) és a mérnöki szolgáltatásokban (évi több ezer oldal dokumentáció automatikus elkészítése). Most a szoftverfejlesztés és értékesítés van a soron. Idén teszt jelleggel használják az MI-t, kódsor tömeges generálására a szoftverfejlesztési üzletágban és az értékesítésben a műszaki ajánlatok készítésében. Szekeres Viktor elmondta: a cél az, hogy egy mesterséges intelligenciát tudjanak majd a befektetők részvény formájában megvásárolni a tőzsdén. Ráadásul már most is látszik a vállalat hatékonyságának növekedésében, így magában a profitban is, a MI szerepe.

Ugyanakkor az éves eredmények bemutatásán tartott tájékoztatón az MI-re vonatkozó kérdések javarészt szkeptikusak voltak. Lapunk arra volt kíváncsi, mennyire jó, vagy rossz a piacon az MI „goodwillje”.

Szekeres Viktor egy példával válaszolt: ha egy biztosítási ügynök azt kérdezi valakitől, akar-e életbiztosítást kötni, a leggyakoribb válasz a nem. De ha azt kérdezi, hogy akarja-e hogy balesete esetén a családja milliókhoz jusson, akkor a válasz igen. Az MI megítélése is hasonló. Ha azt kérdezzük egy termékgyártótól, hogy akar-e Mesterséges Intelligenciával dolgozni, a válasz nem mindig igenlő, de ha azt kérdezzük, hogy akarja-e a jelenlegi gyártási folyamatában képződő selejtet a tizedére csökkenteni, vagy a termelés hatékonyságát fokozni, a válasz jellemzően igenlő. Természetesen az informatikusok szkeptikusak a MI-vel kapcsolatban, de Szekeres Viktor szerint ez egy kicsit olyan, mint a gőzgép megjelenése. Ma már nehéz megkerülni, itt van velünk és a következő években egyre csak tökéletesedik. Ami a Glostert illeti, úgy sikerült a rendszerbe állítani a mesterséges intelligenciát, hogy az nem vett el munkahelyeket. Igaz, mint mondta ma még ellenőrizni kell a munkáját, ahogyan a sebességkövető tempomatra állított autó kormánykerekét is fogni kell. Tehát mi vezetünk, de a munka egy részét az MI végzi el.

Nem véletlen az autós hasonlat, a Gloster kifejezetten jó kilátásokkal bír a német autóiparban, ahol a szoftverfejlesztésbe 2030-ig, mintegy 59 milliárd euró működőtőtőkét várnak az elemzők.
Szekeres Viktor külön kiemelte, hogy az idei évet – vállalatvezetési szempontból – nagyban tematizálja, hogy megkezdték a felkészülést a Budapesti Értéktőzsde szabályozott piacára való bekerülésre. Ezzel sokkal nagyobb tér nyílhat számukra a befektetők elérésében. A BÉT sztenderdben nagyobb arányban vannak jelen a külföldi befektetők és a Gloster export bevételeinek növekedése, külpiaci szerepe felkeltheti az érdeklődédüket.

A Gloster üzletágai folyamatos fejlődésben vannak
A Gloster üzletágai folyamatos fejlődésben vannak

Forrás1: https://www.statista.com/outlook/tmo/data-center/hungary#revenue
Forrás2: https://www.statista.com/outlook/tmo/public-cloud/hungary
Forrás3: https://www.statista.com/outlook/tmo/cybersecurity/hungary
Forrás4: https://www.statista.com/outlook/io/construction/specialized-construction-activities/hungary currency=USD
Forrás5: https://www.statista.com/outlook/tmo/it-services/it-outsourcing/application-outsourcing/eu-27?currency=EUR

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek