Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nyomtatott anatómiai modellek az egészségügyben

MEGOSZTÁS

Sebészeti műtétek előkészítésében nagyon sokat segíthetnek a betegről készített pontos anatómiai modellek. Az orvos rajtuk gyakorol, és jobban látja, mikre kell nagyon odafigyelnie az adott páciens esetében. Három vállalat közös szolgáltatása felgyorsíthatja az elterjedésüket.

Nyitókép: Flickr

 

Az egészségügy a 3D nyomtatás (3DP) egyik legnépszerűbb alkalmazási területe. Állatok életét mentették már meg nyomtatott művégtagokkal, embereknek is gyakran printelnek főként műkezet, műujjat. Elsősorban a bioprinting gyors fejlődése miatt, más implantátumoknál szintén figyelembe veszik a technológiát, például szövetekkel is kísérleteznek.

A 3DP-t a sebészetben is használják, orvosok műtét előtt gyakorolhatnak az egyre gyakrabban a betegről készített nyomaton. A párizsi Biomedex például a szívszövet geometriáját pontosan visszaadó, ultrahang-kompatibilis modellt kínál kardiológusoknak életszerűbb környezetben történő műtét-előkészítésre. Az amerikai Georgia Technológiai Intézet, a Dél-karolinai Orvosi Egyetem és a Mayo Klinika kutatói gerincsebészeti modellt printeltek. Az olcsó megoldással a kényelmetlen és nehezen hozzáférhető hagyományos gyakorlótechnológiák alternatíváinak hiányára akarták felhívni a figyelmet.

 

A partnerek

A 3D nyomtatás egyik főszereplője, a Stratasys a japán Ricoh elektronikai nagyvállalattal közösen dolgozik sebészeti rendeltetésű, kívánság szerinti (on-demand) printelt modelleken. A modellek élethűek, pontosan megjelenítik a beteg anatómiáját, ami bonyolult beavatkozások esetén különösen sokat segíthet, illetve eredményesebbé teszi az egészségügyi személyzet, a páciens és az illető családja közötti kommunikációt, és persze magának a műtétnek a megtervezését is könnyebbé teszi.

 

Nyomtatott szívmodellek (Kép: Wikimedia Commons)

 

A harmadik partner a páciens-specifikus 3D modellekre és képalkotásra szakosodott belfasti Axial3D. „Szegmentáció, mint szolgáltatás” megoldásukat a Stratasys 3DP tapasztalataival, szakértelmével és a Ricoh precíziós additívgyártás-technikáival közös nevezőre hozva, megfizethető és ígéretes egészségügyi termékként kínálják. A Ricoh vezetősége elmondta, hogy megoldásukkal demokratizálják az egészségügyet: a betegspecifikus szolgáltatáshoz szélesebb körben férnek hozzá.

 

Digitális anatómia

A Stratasys digitálisanatómia-technológiájával valódi csontokhoz és szövetekhez hasonló modellek alakíthatók ki. Anyagi okok és 3DP szakértelem-hiány miatt eddig kevesen profitálhattak belőle, az új szolgáltatással viszont sokat változhat a helyzet. Ezekkel a modellekkel a sebész az egészségügyi csapatnak és a betegnek is megmutathatja a lehetőségeket, jobban felkészíti őket a beavatkozásra.

A betegek biztonságos számítási felhőbe tölthetnek fel egészségügyi dokumentumokat. Az orvosi szkeneket az Axial3D mesterségesintelligencia-alapú szoftvere alakítja nyomtatható fájlokká, amelyeket Stratasys gépeken printelnek ki a Ricoh összes szükséges engedéllyel rendelkező amerikai létesítményében. Ezt követően a nyomatokat közvetlenül az egészségügyi intézménybe szállítják.

Az együttműködés áramvonalasítja, felgyorsítja az egész folyamatot, és nagy előnye, hogy nincs szükség helyszíni 3D nyomtatóra, kórházi dolgozóktól nem elvárható 3DP szakismeretre.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek