Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Most jól jönne egy időjárás-manipulátor, nem?

MEGOSZTÁS

Ha esik az a baj, ha nem, akkor az. Ugyan nem ez az, ami arra készteti a tudósokat, hogy olyan technológiákat találjanak ki, amelyekkel manipulálni lehet az időjárást, sokkal inkább a növekvő népesség és erőforrásigények.

Sótalanítás, fúrt kút és mélyvíztározók feltárása gyakran az első húzás az ötletek kútjából. A technológia azonban a „légköri folyókat” igyekszik megcsapolni, esőt és megújulás ígéretét elhozva. Az időjárás módosítása olyan technológia vagy földgazdálkodási gyakorlat, amely végső soron megváltoztatja, támogatja vagy ösztönzi a kívánt légköri eredményt. Lehet javítani vagy ösztönözni a csapadékot, növelni a hegyi hótakarót és elnyomnia a jégesőt, villámlást vagy áradást.

Az emberekben szinte ősi késztetés van arra, hogy megpróbálják irányítani az időjárást. Ez évezredek óta benne van az emberi pszichében, de ahol ma tartunk, az sokkal modernebb.

Az időjárás változása már folyamatban van. Jelenleg legalább 10 amerikai államban és Görögországban van időjárás manipulációs projekt, vagy tanulmányozza épp annak lehetőségét, hogy elősegítse a városok támogatását és a mezőgazdasági termelés növelését.

Az időjárás-módosítás típusai

 • Táj újraélesztése
  A víz, a talaj egészsége és a növényzet kezelése a régiók természetes vízkörforgásának helyreállítására szolgál a súlyos degradációt követően.
 • Felhő lövetés
  Repülőgépekkel – Ezüst-jodidot, különböző sókat vagy töltött vizet használnak arra, hogy a felhő belsejében jégszemcsék vagy eső képződését ösztönözzék, amelyek hó vagy eső formájában hullanak le.
  Drónokkal – Dubajban kutatók nagy koncentrációjú lézerrel működő drónokat tesztelnek, amelyekkel felhők sokkolhatók, és a vízcseppek összegyűlését és eső formájában történő lehullását ösztönzik.
 • Villámcsapás-csillapítás
  A lézereket arra használják, hogy elektronokat távolítsanak el a levegő molekuláiból, és inkább ösztönözzék az ellenőrzött villámlást, mint a nagy felhő-föld csapásokat.
 • Jégeső enyhítése
  A felhők eső- vagy hóesés céljából történő bevetésének ugyanaz az eljárása használható arra, hogy megakadályozza a jégeső túl nagyra növekedését a nagy szupercellákon belül.

 

Cél: a szárazság terjedésének blokkolása

A meteorológusok és a klimatológusok gyakran azt mondják, hogy a szárazság szárazságot szül és van legalább néhány bizonyíték arra, hogy oksági hurok alakul ki. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány felveti az Egyesült Államok délnyugati részének éghajlati szakadékának lehetőségét, mint egy 1999-ben kezdődött és tovább terjedő aszályt.
A változó jég- és hótakaró, a folyók csökkenő vízszintje, az eltűnőben lévő tavak, a legnagyobb víztározók lassú eltűnése, együttesen villantják fel a figyelmeztető jeleket, hogy milyen veszélyek leselkednek a gazdálkodásra, vagy arra, hogy milyen generációs bizonytalanságot okozhat.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek