Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Mesterséges intelligencia és fintech

MEGOSZTÁS

Nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk valamit a mesterséges intelligenciáról. Akár készen állunk rá, akár nem, a Gépi Elme Szelleme kiszabadult a palackból, és nincs már visszaút. A digitális művészettől és újságírástól kezdve a játékokon át a marketingtechnológiáig minden iparágat felforgathat. A mesterséges intelligencia forradalmasította a pénzügyi szolgáltatási ágazatot is, a befektetési banki, biztosítási, vagyonkezelési és egyéb alkalmazásokban.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Az egyik legígéretesebb mesterséges intelligencia alkalmazás lehet a befektetési bankszektorban a ChatGPT, egy generatív, előre betanított transzformációs nyelvi modell, mely felhasználható virtuális asszisztensek biztosítására az ügyfélszolgálat és ügyféltámogatás számára, komplex pénzügyi célok és befektetési döntések kezelésére, valamint az ügyfélkérdésekre adott valós idejű válaszok javítására is. A ChatGPT az OpenAI által létrehozott nagy méretű nyelvi modell. Fejlett gépi tanulási algoritmusokat használ, hogy emberhez hasonló válaszokat generáljon a felhasználói lekérdezésekre. Nyelvi modellként a ChatGPT számos, nyelvvel kapcsolatos feladat elvégzésére képes, így fordításra, kérdések megválaszolására és tartalomgenerálásra is. Hatalmas mennyiségű szöveges adaton képezték ki, így a lekérdezések széles skálájára tud pontos és kontextuálisan releváns válaszokat is adni. A ChatGPT-t számos alkalmazásban használják, többek között chatbotokban, virtuális asszisztensekben és tartalomkészítő eszközökben. Ha például befektetési tanácsot kérünk, érdemes lehet némi háttér információt nyújtani „számára” a pénzügyi célokról és a kockázattűrő képességekről, hogy személyre szabottabb ajánlásokat tudjon adni. Fontos szem előtt tartani a ChatGPT korlátait is: bár a modell hatékony eszköz lehet, nem helyettesíti az emberi szakértelmet, és csak egy nagyobb döntéshozatali folyamat egyik részeként használható. Fontos, hogy gondosan értékeljük az általa szolgáltatott eredményeket, és azokat más információk és szakértői vélemények összefüggésében vegyük csak figyelembe.

Mesterséges intelligencia és fintech
Bár a modell hatékony eszköz lehet, nem helyettesíti az emberi szakértelmet, és csak egy nagyobb döntéshozatali folyamat egyik részeként használható (Fotó: Unsplash)

Az MI előnyei

A ChatGPT használata a bankszektorban számos előnnyel járhat. Ezek közé tartozik a jobb ügyfélszolgálat és ügyféltámogatás, az összetett pénzügyi célok és befektetési döntések kezelésének képessége, valamint a költségek csökkentésének és a hatékonyság növelésének lehetősége az automatizálás révén.

Személyre szabott ügyfélszolgálat: a ChatGPT egyik legfőbb előnye a személyre szabott ügyfélkiszolgálás és támogatás nyújtásának képessége. A nagy mennyiségű adat elemzése révén gyorsan és pontosan tud válaszolni az ügyfeleink megkereséseire, valós idejű segítséget és támogatást nyújtva. Ez magasabb égedettséghez, alacsonyabb elvándorláshoz és nagyobb ügyfélhűséghez vezethet.

Segítség a döntéshozatalban: a ChatGPT másik előnye, hogy képes kezelni az összetett pénzügyi célokat és befektetési döntéseket. Az adatok elemzéséhez és a meglátások nyújtásához használt gépi tanulás segítségével segíthet a pénzügyi tanácsadóknak és a befektetési menedzsereknek, hogy megalapozott döntéseket hozzanak ügyfeleik portfólióiról, figyelembe véve számos tényezőt, például a kockázattűrést, a befektetési célokat és a piaci trendeket is.

Automatizálás: végül a ChatGPT segíthet a pénzügyi intézményeknek a költségek csökkentésében és a hatékonyság növelésében az automatizálás révén. A rutinfeladatok, például az ügyfélszolgálati megkeresések automatizálásával felszabadíthatja az emberi erőforrásokat az összetettebb és stratégiai feladatokra, csökkentve ezzel a költségeket és növelve egyben a termelékenységet.

Mesterséges intelligencia és fintech
Az adatok elemzéséhez és a meglátások nyújtásához használt gépi tanulás segítségével segíthet a pénzügyi tanácsadóknak és a befektetési menedzsereknek, hogy megalapozott döntéseket hozzanak ügyfeleik portfólióiról (Fotó: Unsplash)

Hol használhatja a banki szektor sikeresen a gépi elmét?

A ChatGPT sokféle alkalmazásban használható, többek között az ügyfélszolgálat, befektetési tanácsadás és portfóliókezelés, kockázatkezelés és megfelelés, valamint életbiztosítások kötése esetén. Emellett marketing és reklám célú tartalom előállítására, valamint a közösségi médiában és más online platformokon történő felhasználásra is sikeresen alkalmazható. Ahogy a ChatGPT technológiája és alkalmazásai tovább fejlődnek, valószínűleg új és innovatív felhasználási esetek jelennek majd meg, melyek még jobban megmutathatják a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia technológiában rejlő hatalmas lehetőségeket.

Mesterséges intelligencia és fintech
A ChatGPT sokféle alkalmazásban használható, többek között az ügyfélszolgálat, befektetési tanácsadás és portfóliókezelés, kockázatkezelés és megfelelés, valamint életbiztosítások kötése esetén (Fotó: Unsplash)

Ügyfélszolgálat és támogatás

A ChatGPT egyik elsődleges felhasználási esete a fintech iparágban az ügyfélszolgálat és a támogatás. Azzal, hogy a pénzintézetek olyan virtuális asszisztenseket vagy chatbotokat biztosítanak, melyek gyorsan és pontosan tudnak válaszolni az ügyfelek megkereséseire, javíthatják az ügyfélkiszolgálás sebességét és minőségét, miközben csökkentik az emberi ügyfélszolgálati ügyintézők munkaterhelését. Egy bank például a ChatGPT segítségével olyan virtuális asszisztenst biztosíthat, mely képes megválaszolni a számlaegyenlegekkel, tranzakciótörténetekkel és kamatlábakkal kapcsolatos gyakori kérdéseket. A virtuális asszisztens egy weboldalon vagy mobilalkalmazáson keresztül érhető el, így az ügyfelek gyorsan és egyszerűen kaphatnak választ kérdéseikre. A ChatGPT által működtetett digitális asszisztensek az ügyfélkiszolgálás javítása mellett a rutinfeladatok automatizálásával a pénzintézeteknek is segíthetnek a költségeik csökkentésében. Az egyszerűbb megkeresések és kérések kezelésével a virtuális asszisztens felszabadíthatja az emberi erőforrásokat az összetettebb és stratégiai feladatokra, csökkentve ezzel a költségeket és növelve a termelékenységet.

Mesterséges intelligencia és fintech
A pénzintézetek olyan virtuális asszisztenseket vagy chatbotokat biztosítanak, melyek gyorsan és pontosan tudnak válaszolni az ügyfelek megkereséseire, javíthatják az ügyfélkiszolgálás sebességét és minőségét, miközben csökkentik az emberi ügyfélszolgálati ügyintézők munkaterhelését (Fotó: Unsplash)

Befektetési tanácsadás és portfóliókezelés

A fintech mesterséges intelligencia másik lehetséges felhasználási területe a befektetési tanácsadás és a portfóliókezelés. A ChatGPT az adatok elemzéséhez és a meglátások megismeréséhez használt gépi tanulás segítségével segíthet a pénzügyi tanácsadóknak és a befektetési menedzsereknek, hogy megalapozott döntéseket hozzanak ügyfeleik portfóliójával kapcsolatban. Hogyan lehet hasznos a ChatGPT pénzügyekben? Egy pénzügyi tanácsadó például segítségével elemezheti az ügyfél pénzügyi céljait, kockázattűrő képességét és befektetési preferenciáit, és e tényezők alapján személyre szabott befektetési tanácsokat adhat rögvest. A modell a piaci trendek nyomon követésére és a potenciális befektetési lehetőségek azonosítására is használható, így a tanácsadók megalapozottabb döntéseket hozhatnak ügyfeleik portfóliójával kapcsolatban. A befektetési tanácsadás mellett a ChatGPT a rutinszerű portfóliókezelési feladatok, például az újbóli kiegyensúlyozás vagy az adóveszteségek levonása automatizálására is használható. E feladatok automatizálásával a pénzügyi intézmények csökkenthetik a költségeket és javíthatják a hatékonyságot, miközben biztosítják, hogy az ügyfelek portfóliói az egyedi igényeik és céljaik szerint optimalizáltak legyenek.

Mesterséges intelligencia és fintech
Egy pénzügyi tanácsadó például segítségével elemezheti az ügyfél pénzügyi céljait, kockázattűrő képességét és befektetési preferenciáit, és e tényezők alapján személyre szabott befektetési tanácsokat adhat rögvest (Fotó: Unsplash)

Csalásfelismerés és kockázatkezelés

A ChatGPT másik lehetséges felhasználási területe a fintech-iparban a csalásfelismerés és a kockázatkezelés. A nagy mennyiségű adat elemzése, valamint a minták és trendek azonosítása révén segíthet a pénzügyi intézményeknek a csalárd tevékenységek és egyéb potenciális kockázatok felderítésében és megelőzésében. Egy bank például a ChatGPT-t arra használhatja, hogy figyelemmel kísérje az ügyfélszámlákat a gyanús tevékenységek, például a nagy összegű tranzakciók vagy a magas kockázatú országokba történő átutalások tekintetében. Arra is használható, hogy azonosítsa a bank rendszereinek vagy folyamatainak potenciális sebezhetőségeit, lehetővé téve az intézmény számára, hogy proaktív intézkedéseket tegyen a kockázatok csökkentése érdekében. A csalások felderítésén túl a megfelelési és szabályozási feladatok, például a pénzmosás elleni (AML) vagy az ügyfelet ismerő (KYC) ellenőrzések automatizálására is használható. E feladatok automatizálásával a pénzügyi intézmények csökkenthetik a költségeket és javíthatják a hatékonyságot, miközben biztosítják, hogy megfeleljenek a szabályozási követelményeknek.

Mesterséges intelligencia és fintech
Arra is használható, hogy azonosítsa a bank rendszereinek vagy folyamatainak potenciális sebezhetőségeit, lehetővé téve az intézmény számára, hogy proaktív intézkedéseket tegyen a kockázatok csökkentése érdekében (Fotó: Unsplash)

Vállalkozáskötés és kockázatértékelés

Végül a ChatGPT felhasználható a biztosítási termékek, például az életbiztosítások kockázatvállalási és kockázatértékelési folyamatában. Az ügyfél kórtörténetére, életmódjára és egyéb tényezőire vonatkozó adatok elemzésével személyre szabott, az egyén egyedi igényeihez és körülményeihez igazított kockázatvállalási döntéseket hozhat. Például egy biztosítótársaság a ChatGPT segítségével életbiztosításokat köthet a kockázati tényezők alapján. Arra is használható, hogy személyre szabott árazási és fedezeti lehetőségeket kínáljon az ügyfél egyedi igényei és céljai alapján. A kockázatvállalás mellett a biztosítási termékek, például az autó- vagy lakásbiztosítások kárigénylési folyamatában is alkalmazható. A kárigényre vonatkozó adatok, a kárról készült fényképek vagy videók elemzésével segíthet a biztosítótársaságnak a kárigények gyorsabb és pontosabb feldolgozásában, csökkentve ezzel a költségeket és javítva az ügyfélélményt.

Mesterséges intelligencia és fintech
Az ügyfél kórtörténetére, életmódjára és egyéb tényezőire vonatkozó adatok elemzésével személyre szabott, az egyén egyedi igényeihez és körülményeihez igazított kockázatvállalási döntéseket hozhat (Fotó: Unsplash)

A mesterséges intelligencia jövője a bankszektorban

A fenti példákból látható, hogy a fintech szektor sikerrel kamatoztathatja a gépi elmét dolgos hétköznapjaiban, hiszen a ChatGPT az adatok elemzéséhez és a betekintés biztosításához használt gépi tanulás segítségével lehetővé teszi a pénzintézetek számára, hogy jobban megértsék ügyfeleik igényeit, és személyre szabott megoldásokat kínáljanak. De egyes pénzintézetek egyelőre vonakodnak kísérletezni ezzel a jövőtechnológiával, így nem szabad letagadni, hogy például a Citi Group, a Bank of America, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs és a Wells Fargo egyenesen be is tiltották már. Bár egyesek talán kísértést éreznek arra, hogy „gyorsan lépjenek” és törjenek be az alkalmazásával a piacon mások előtt, valószínűleg nem ez a legjobb megoldás még sok fintech vállalkozás számára. Egy olyan iparágban, ahol az elkötelezettség és lojalitás kötelező jellegű, még fontosabb, hogy kizárólag csak az átláthatóságon és a bizalmon alapuló ügyfélközpontú élményt támogassuk. Ha nem értjük, hogy mi van a mesterséges intelligencia eszközök képzéséhez használt adathalmazban, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem állandósítjuk a bemeneti adatokban lévő torzításokat, és nem okozunk több kárt, mint hasznot? Képzeljünk el egy olyan forgatókönyvet, melyben egy bank generatív mesterséges intelligencia eszközt használ egy potenciális befektetéssel kapcsolatos kutatáshoz. Az eszköz akár nem létező fiktív referenciákat hozhat létre, és az internetről feltérképezett adatok felhasználásával más munkáját is plagizálhatja. Fontos figyelembe venni tehát, a ChatGPT és már MI-technológiák pénzügyi szolgáltatási ágazatban való alkalmazásával kapcsolatos ma még lehetséges korlátokat és kihívásokat, beleértve az elfogultság kockázatát és az adatbiztonság fontosságát. A fintech ágazat további fejlődésével párhuzamosan a bankok és a pénzintézetek számára elengedhetetlen, hogy alaposan mérlegeljék a mesterséges intelligencia bevetésének lehetőségeit és szerepét napi működésükben és szolgáltatási kínálatukban. Ugyan látványos nóvumokat ígér a technológia látszólag, de érdemes óvatosan és gyanúperrel élve bevezetni, fokozatosan és szakaszosan kipróbálva a banki gyakorlatban.

Mesterséges intelligencia és fintech

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek