Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot

MEGOSZTÁS

A Dolgok Internete az utóbbi évek egyik legkeresettebb és legelterjedtebb technológiájává vált. Az IoT számtalan vállalat számára tette lehetővé, hogy újragondolják, hogyan végzik üzleti tevékenységüket, hogyan érik el célzott ügyfeleiket, és hogyan működtetik belső folyamataikat. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az IoT hatását az olyan jelentős iparágakra, mint az egészségügy, a média és a szórakoztatás. Ami azonban az Dolgok Internetét kiemeli a többi közül, az a fogyasztókra gyakorolt hatalmas vonzereje.

(Kiemelt kép: Unsplash)

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) egy rendkívül gyorsan fejlődő technológia, mely megváltoztatja, hogyan lépünk kapcsolatba lassan mindennel a környezetünkben. Az otthoni készülékektől kezdve az autókig, melyekkel a munkahelyünkre megyünk és onnan hazafelé tartunk és minden lassan az irodában és a lakásokban. Ezek a trendek kétségkívül forradalmasítani fogják azt, ahogyan élünk, dolgozunk és játszunk. De milyen katalizátor rejlik e feltörekvő trendek mögött? Mindez a technológiai fejlődés, a fogyasztói magatartás változásai és az áttörést jelentő üzleti modellek miatt történik. Ezért érdemes megvizsgálni a legfontosabb IoT-trendeket, melyek jelentősen befolyásolják majd a digitális világot 2023-ban és azon túl is.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) egy rendkívül gyorsan fejlődő technológia, mely megváltoztatja, hogyan lépünk kapcsolatba lassan mindennel a környezetünkben (Fotó: Unsplash)

Az IoT fejlődésének három hulláma

Robyn Dunn, a Microsoft IoT vezető programmenedzsere szerint a következő három-öt évben az IoT-evolúció három hullámát fogjuk megtapasztalni. Az első hullám, melyből sok vállalat már most is profitál, a csatlakoztatott eszközök kora, melyek adatokat gyűjtenek a környezetükből, és ezeket az adatokat visszaküldik a felhőbe. Az IoT-innovációk gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik ezeket a gyakorlati megvalósításokat. A második hullám, mely jelenleg is folyamatban van, a hagyományos IoT-élmények és a mesterséges intelligencia (MI) összekapcsolása. Az IoT-megoldás megtérülésének egyik legjobb előrejelzője a mesterséges intelligencia használata az adatokból származó „meglátások” generálására. Jó példa erre a prediktív karbantartás, mely az IoT-t és az MI-t kombinálva segít a vállalatoknak többek között abban, hogy elkerüljék a berendezések meghibásodását, növeljék az üzemidőt, fokozzák a termelékenységet és ami a legfontosabb, hogy pénzt takarítsanak meg. A harmadik hullám, mely a láthatáron van éppen, az autonóm módon együttműködő eszközök eljövendő kora. Az automatizált módon történő „betekintés” alapozza meg ezt a harmadik hullámot. De ez sok költséggel és összetett ökoszisztémákkal jár. Olyan megoldásokat kell létrehozni hozzá, melyek kevesebb testreszabást igényelnek, viszont egyszerűbbek és megfizethetőbbek.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
A második hullám, mely jelenleg is folyamatban van, a hagyományos IoT-élmények és a mesterséges intelligencia (MI) összekapcsolása (Fotó: Unsplash)

Digitális ikrek és a vállalati metaverzum felemelkedése

2023 a digitális ikrek éve lehet. Ez a technológia feltörekvőben van, sőt ma már a legtöbb esetben a vállalkozások működését forradalmasító kritikus technológiának is tekinthető. A digitális iker egy valós tárgy, rendszer vagy folyamat virtuális reprezentációja. Lehetővé teszi a cégek számára, hogy szimulálják, nyomon kövessék és optimalizálják működésüket. Egy McKinsey-jelentés szerint pedig a digitális ikrek a vállalati metaverzum – a fizikai valóságunk minden aspektusát magába foglaló, teljesen magával ragadó és összekapcsolt virtuális világ – alapjává válhat. A metaverzum koncepciója egyre nagyobb teret nyer, és a digitális ikrek kritikus szerepet fognak játszani ennek a virtuális világnak a felépítésében. A fizikai világ virtuális reprezentációjának létrehozásával a digitális ikrek biztosítják az alapot a vállalkozások számára, hogy magával ragadó és összekapcsolt virtuális környezeteket építsenek. Például egy gyártóüzem digitális ikre képes szimulálni és optimalizálni a gyártási folyamatokat, csökkentve az állásidőt, javítva a hatékonyságot és minimalizálva a költségeket. A metaverzum kiépítése azonban számos kihívást jelent, többek között az interoperabilitás, az adatvédelem és a biztonság terén. A vállalkozásoknak közös szabványt kell létrehozniuk a digitális ikrek számára, hogy azok különböző platformokon és rendszerekben is használhatók legyenek. Nem is beszélve az összegyűjtött adatokkal kapcsolatos adatvédelmi és biztonsági aggályokról. E kihívások ellenére a digitális ikrek az elkövetkező években kritikus technológiává válhatnak a metaverzum kiépítésében és az innováció ösztönzésében.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
A metaverzum koncepciója egyre nagyobb teret nyer, és a digitális ikrek kritikus szerepet fognak játszani ennek a virtuális világnak a felépítésében (Fotó: Unsplash)

Az egészségügy került a középpontba

Nézzünk szembe a tényekkel, az elmúlt körülbelül három év jelentősen megviselte a világ országainak egészségügyi rendszerét. Ott volt a COVID-19, melyet számos változata követett, majd az RSV. Néha úgy érezzük, mintha egy hatalmas szikla gurulna lefelé a dombról felénk. De ahelyett, hogy ezt visszaesésnek tekintenék, egyes vállalatok az innováció lehetőségeként használják ki a válságot. És 2023 az az év, amikor az egészségügy ismét a középpontba kerül. Szó szerint. „Ez a kis dolog a következő nagy dolog” – osztotta meg Nick Jonas 113,06 millió nézővel a Dexcom G7 Super Bowl reklámfilmjében február 12-én. Hogy miért? Az új Dexcom G7 folyamatos glükózmonitorozó (CGM) rendszer új standardot állít fel a cukorbetegséggel élők ellátásában. Hogyan? Valós idejű glükózszámokat szolgáltat a nap 24 órájában egy okostelefonra vagy okosórára, ujjbegyek, szkennelés vagy kalibrálás nélkül. Aki ismeri a cukorbetegség kezelését, annak a számára ez óriási dolog. Nick Jonas, egyes típusú cukorbeteg és zenész is így gondolja. Egy másik viselhető eszköz, mely megújíthatja az egészségügyi területet, az Alio, mely elnyerte a 2023-as IoT Health & Wellness Company of the Year díjat. Az Alio SmartPatch érzékelő technológiával ellenőrzi a dialízispáciensek problémáit, és olyan adatokat gyűjt, mint a hőmérséklet, az oxigéntelítettség és a vérnyomás. A viselhető technológia növekvő népszerűsége pedig nem áll meg az embereknél. Sőt, a háziállatok esetében a GPS-nyomkövetők és a fitneszmonitorok is egyre nagyobb teret hódítanak. Ez pedig azt jelenti, hogy a kisállat-biztosítók több adatot gyűjthetnek, és személyre szabott biztosítási lehetőségeket kínálhatnak. Az IoT megváltoztatja az egészségügyet, ahogyan azt ismerjük. Segít az embereknek (és az állatoknak) hosszabb, egészségesebb és kevésbé korlátozó életet élni.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
A viselhető technológia növekvő népszerűsége pedig nem áll meg az embereknél (Fotó: Unsplash)

A biztonság továbbra is a legfontosabb

Amint azt korábban említettük, a biztonság az egyik legfőbb aggodalomra okot adó tényező minden technológiai fejlődéssel kapcsolatban, ahogy egyre közelebb kerülünk az egyre inkább digitális világhoz. Ez azt jelenti, hogy rengeteg igény van az olyan innovációk iránt, melyek fokozzák a saját adataink biztonságát, és további megelőző intézkedéseket vezetnek be a kiberfenyegetésekkel szemben. Mivel a „sütik” a digitális világ szerves részét képezik, nem meglepő, hogy minden weboldalnak rendelkeznie kell megfelelő „süti hozzájárulási” irányelvvel. Ez a szabályzat megfelelően védi a felhasználók jogait és a róluk gyűjtött adatokat. De ez csak a jéghegy csúcsa. Az IoT-technológia növekedése átalakulást indított el a vállalati működésben: az IoT-eszközök ma már a céges hálózatokban lévő összes eszköz 30%-kát teszik ki. Az eszközök által gyűjtött „gazdag” adatok értékes betekintést nyújtanak a vállalkozásoknak a valós idejű döntések meghozatalához és a pontos előrejelző modellek kidolgozásához. Az intelligens eszközök összekapcsolódása azonban jelentős kihívást jelent a cégek számára, mivel a hálózatra csatlakoztatott, nem biztonságos és nem felügyelt eszközök komoly biztonsági kockázatokat jelenthetnek. Megfelelő biztonsági intézkedések nélkül az IoT-eszközök gyorsan „alacsonyan lógó gyümölccsé” válhatnak, ami kiszolgáltatottá teszi őket a kibertámadásoknak és az adatvédelmi incidenseknek. A vállalkozásoknak be kell fektetniük a megfelelő biztonsági technológiákba, és folyamatosan felügyelniük és kezelniük kell IoT-hálózataikat, hogy minden eszköz biztonságos és védett legyen. Ellenkező esetben milliós károkat okozhatnak.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
Az eszközök által gyűjtött „gazdag” adatok értékes betekintést nyújtanak a vállalkozásoknak a valós idejű döntések meghozatalához és a pontos előrejelző modellek kidolgozásához (Fotó: Unsplash)

Az IoT és az MI duumvirátussá válik

A legtöbb vállalat modern adathalmaza tartalmaz mesterséges intelligencia (MI) által működtetett szoftvert. Ha nem, akkor hamarosan lesz ilyen megoldása bizonyosan. Ahogy 2021-ben a kriptovaluta, úgy 2023-ban a mesterséges intelligencia veszi át az internetes portálok címlapjait. A ChatGPT az aktuális divatszó, a Microsoft milliárdokat fektet a „társalgási” MI-eszközébe. És a Google sem áll messze mögötte a Bard néhány héttel ezelőtti bevezetésével. Megváltoznak a keresőmotorok, ahogyan mi ismerjük őket? A szabadúszók felbérlése a múlté lesz? Ezt még korai lenne megmondani. De amikor az IoT és a mesterséges intelligencia találkozik, elképesztő dolgok lehetségesek. Íme néhány példa a jövőtechnológia általi drasztikus változásokról.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
Amikor az IoT és a mesterséges intelligencia találkozik, elképesztő dolgok születhetnek (Fotó: Unsplash)

Valós idejű döntéshozatal

Az IoT-eszközök hatalmas mennyiségű adatot generálnak, de a mesterséges intelligencia az az „erőmű”, mely segít értelmet adni ezeknek az adatoknak már valós időben is.

Előrejelző karbantartás

Az MI képes elemezni az IoT-érzékelők adatait, hogy megjósolja, mikor fog egy eszköz vagy rendszer valószínűleg meghibásodni. Ez a duumvirátus lehetővé teszi a proaktív karbantartást, csökkentve az állásidőt és a költségmegtakarítást.

Autonóm műveletek

Az IoT és az MI kombinálásával a vállalkozások autonóm rendszereket fejleszthetnek ki minimális emberi beavatkozás segítségével.

Személyre szabott élmények

Az IoT-eszközök adatokat gyűjthetnek az egyes felhasználókról, például preferenciáikról és viselkedésükről. Az MI elemezheti ezeket az adatokat, hogy személyre szabott élményeket, például perszonalizált termékajánlásokat nyújtson.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
Az MI elemezheti ezeket az adatokat, hogy személyre szabott élményeket, például perszonalizált termékajánlásokat nyújtson (Fotó: Unsplash)

A közlekedési ágazat pedig már a „dinamikus duumvirátus” erejét kihasználó top szereplői között van. A csatlakoztatott járművek például javíthatják a biztonságot azáltal, hogy különböző módszerekkel (pl. vizuális figyelmeztetések a műszerfal képernyőjén, rezgő ülések vagy integrált MI műszerfali kamerák) jelzik a vezető előtt az úton lévő veszélyeket vagy akadályokat. Egyes rendszerek olyan funkciókkal is rendelkeznek, melyek lehetővé teszik, hogy a járművek figyelmeztessék egymást, ha baj van előttük (pl. közelgő ütközés). Ez a technológia különösen hasznos a kereskedelmi teherautók esetében, javítva a szállítási időt és megőrizve a járművezetők biztonságát.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
Az IoT és az MI kombinálásával a vállalkozások autonóm rendszereket fejleszthetnek ki minimális emberi beavatkozás segítségével (Fotó: Unsplash)

Intelligens városok

A The Insight Partners átfogó tanulmánya szerint az intelligens városok globális piaca 2028-ra 3110,58 milliárd dollárt fog érni, 19%-kos összetett éves növekedési rátával (CAGR). A gyors növekedés hátterében az okosváros-technológiák, köztük az IoT, a mesterséges intelligencia és a nagy adatelemzés egyre szélesebb körű elterjedése áll. Az intelligens városi megoldások számos előnyt kínálnak, többek között a jobb várostervezést, a nagyobb energiahatékonyságot és a fokozott lakossági szolgáltatásokat. A kormányok és a magánvállalkozások nagymértékben fektetnek be ezekbe a megoldásokba, hogy kielégítsék a fenntartható és hatékony városi infrastruktúra iránti növekvő igényt.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
Az intelligens városi megoldások számos előnyt kínálnak, többek között a jobb várostervezést, a nagyobb energiahatékonyságot és a fokozott lakossági szolgáltatásokat (Fotó: Unsplash)

Chatanooga (Tennessee) városa például nemrégiben partnerségre lépett a Seoul Robotics-szal egy lidar-alapú forgalomirányítási rendszer létrehozása érdekében. Ez a rendszer valós idejű forgalmi áramlási és torlódási adatokat szolgáltat. A technológia lehetővé teszi a város számára, hogy adatvezérelt döntéseket hozzon a forgalomirányítás optimalizálása érdekében. Emellett segít a balesetek és egyéb események észlelésében is, így a segélyhívók gyorsabban kiérkezhetnek. A lidar-technológia Chattanooga általi alkalmazása a forgalomirányításban része annak a szélesebb körű trendnek, hogy a városok intelligens technológiákat alkalmaznak a városi infrastruktúra és szolgáltatások javítása érdekében. A városok a forgalomáramlás optimalizálására szolgáló adatok és technológiák segítségével csökkenthetik a torlódásokat, javíthatják a biztonságot, és javíthatják a lakosok és a látogatók általános városi élményét. Hamarosan már nem fogjuk észrevenni az ingyenes sablonokból készült, udvari kiárusításon árult plakátokat, melyeket minden városi kereszteződésben telefonoszlopokra szegeztek. Ehelyett lidar-, időjárás- és levegőminőség-érzékelőket fogunk látni, melyek a nap 24 órájában adatokat rögzítenek. Összességében az intelligens városok piaca jelentős növekedést fog tapasztalni az elkövetkező években, amit az intelligens technológiák egyre szélesebb körű elterjedése és a fenntartható városi infrastruktúra iránti igény hajt.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot
Az intelligens városok piaca jelentős növekedést fog tapasztalni az elkövetkező években, amit az intelligens technológiák egyre szélesebb körű elterjedése és a fenntartható városi infrastruktúra iránti igény hajt (Fotó: Unsplash)

A 2023-as év előrehaladtával egyértelmű, hogy az IoT továbbra is kulcsszerepet fog játszani az innováció és a fejlődés előmozdításában. Különböző iparágakon keresztül, az egészségügytől a gyártáson át a közlekedésig és azon túl. A vállalkozásoknak előrébb kell járniuk ezekkel a trendekkel, és ki kell használniuk az IoT erejét ahhoz, hogy a következő években is növekedést érjenek el és versenyképesek maradjanak piacukon.

IoT-trendek, melyek átalakítják a világot

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!