Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Így hozhat elfogulatlan döntéseket a mesterséges intelligencia

MEGOSZTÁS

A mesterségesintelligencia-rendszerek térnyerésével, szkeptikus hangok egyre sűrűbben kérdőjelezik meg az MI-k döntéseit, például részrehajlónak tartják azokat. Kaliforniai kutatók a magáninformációk titkosságát megőrizve, de mégis azokon tanuló, korrekt döntéseket hozó algoritmust fejlesztettek.

 

Kiemelt kép: Flickr

 

A mai mesterségesintelligencia-rendszereknek egyik leggyakrabban felrótt hibája, hogy elfogultak. Ez a rossz tulajdonságuk az általuk megfigyelt, tanulásukhoz használt adatoknak tudható be. Elfogult adatokra hagyatkozva, elfogult döntéseket hozhatnak.

Viszont, ha a gyakorlóadatokat megtisztítjuk, kigyomláljuk közülük a nem korrekteket, csökkenthetők a gépitanulás-algoritmusok megkérdőjelezhető döntései. Erre tettek kísérletet a Viterbi Dél-kaliforniai Egyetem (USC Viterbi) kutatói.

 

Az egyesített tanulás előnyei és hátrányai

Problémát okoz, hogy a forrásadat hozzáférhetősége gyakran nem biztosított. Az egyik népszerű gépitanulás-technika, az egyesített tanulás esetében különösen nem, mert az algoritmusok gyakoroltatása több decentralizált adatsorral, helyi adatminták cseréje nélkül történik. Mivel nem kell közvetlen hozzáférés az adatokhoz, a technikával megoldható a magánszféra (privacy) védelme, kényes, például pénzügyi vagy egészségügyi információk nem szivároghatnak ki.

 

Globális és lokális mesterségesintelligencia-modellek (Wikimedia Commons)

 

Egyesített tanulással kutatók együttműködésével, a privacy megőrzésével gyakoroltathatók modellek. A pozitívum mellett, a technikának azonban van negatívuma is: növelheti az egyes, például demográfiai csoportokkal szembeni elfogultságot. Az ok egyszerű: hogy ne így legyen, ahhoz az összes adatpontnál központi hozzáférés kellene a kényes infókhoz.

Az egyesített tanulás és általában a gépi tanulás térhódításával mesterséges intelligenciák egyre több, privát adatot felhasználó döntést hoznak, és ezek a döntések emberi sorsokat befolyásolhatnak. Az USC Viterbi kutatói a korrekt döntéshozásra törekedve, fejlesztették egyesített tanuláson alapuló FairFed rendszerüket.

 

Hogyan hozzon korrekt döntést egy bank mesterséges intelligenciája?

Banki hitelkérvények gépi tanulásos elbírálása volt a példájuk. Ebben az esetben minden entitás (bank) a helyi lakosság adatait használva, kiszedi adatsorából az elfogultakat, majd szintén „helyi korrektség-mérővel” kiszámítja az algoritmus elfogulatlanságát. Ezt követően, hogy az algoritmus még objektívebb legyen, a globális modellt másokkal együttműködve, alkalmazza a lokális infókra, amellyel tovább növeli a modell összesített „súlyát.”, azaz korrektebb lesz. Ügyfelekre alkalmazva, FairFed a globális mércét elérő helyieket részesíti előnyben. Bankoknál pedig minél közelebb áll egy pénzügyi szolgáltató a globális normához, annál elfogulatlanabb.

 

Részrehajlás, elfogultság (Intellectual Freedom Blog)

 

FairFedet szerteágazó forrásokból származó, változatos formájú és méretű, heterogén adatokkal, tehát tényleges valóvilág-forgatókönyvekben értékelték ki. Viszonyítási alapként: általában mi, emberek is ilyen adatok alapján hozunk döntéseket.

A rendszer jobban teljesített, mint a szintén egyesített tanulással trenírozott legfejlettebb algoritmusok. Erősen heterogén infókat használva, változatos demográfiai csoportok esetében mindig korrekt döntéseket hozott, és tette mindezt úgy, hogy személyes adatokhoz nem fért hozzá.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek