Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Így alakítja át a mesterséges intelligencia az ügyvédek életét

MEGOSZTÁS

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás manapság gyakori kifejezések, és nagyon kevesen vannak, akik nem ismerik még őket. Azonban minden alkalommal, amikor egy új technológia megjelenik, az emberek eléggé vonakodnak elfogadni azt. Ez alól az ügyvédek és a jogi szakemberek sem kivételek. A mesterséges intelligencia át fogja alakítani a jogi iparágat azáltal, hogy hatékonyabb és pontosabb dokumentum ellenőrzést, szerződéselemzést és jogi kutatást tesz lehetővé.

(Kiemelt kép: Unsplash)

A mai világban az adatok száma robbanásszerűen növekszik. Miközben ez a hatalmas adathalmaz ennek megfelelően nagy mennyiségű és hasznos információt is tartalmaz – különösen az ügyvédi gyakorlat számára -, az elemzéséhez rengeteg időre van szükség. És ott van még a monotonitás, az unalom és a frusztráció, melyet azok a jogi szakemberek éreznek, akik megpróbálják megoldani ezt a sziszifuszi feladatot, valamint az ügyfelek, a bíróságok és a szabályozó hatóságok igényeinek való megfelelés egyre növekvő gyorsasági igényéről sem szabad megfeledkezni.

Ezek a kihívások együttesen leküzdhetetlennek tűnő akadályt jelentenek egy intelligens, működőképes jogi gyakorlat fenntartása előtt, legalábbis az egyszerű halandók számára, akiknek időnként meg kell állniuk enni és aludni is a munkavégzések közben.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
Miközben ez a hatalmas adathalmaz ennek megfelelően nagy mennyiségű és hasznos információt is tartalmaz – különösen az ügyvédi gyakorlat számára -, az elemzéséhez rengeteg időre van szükség (Fotó: Unsplash)

Szerencsére a számítógépek ugyanolyan gyorsan fejlődnek, mint az adathalmazok, és itt vannak, hogy megmentsenek minket önmagunktól. A mesterséges intelligencia olyan számítógépes szoftvereket és rendszereket jelent ma már, melyek nem csak előre beprogramozott feladatokat végeznek el – hanem menet közben is tanulnak, és visszajelzéssel javítják saját teljesítményüket. Ezek a programok gyorsan képesek megtanulni olyan adatigényes feladatok elvégzését, melyeket korábban az unatkozó és fáradt szakemberek végeztek. A szavak vagy adatpontok közötti kapcsolatokban lévő minták felismerésével a számítógépek megtanulják, hogyan azonosítsák a releváns információkat, hogyan ismerjék fel a hibákat és hogyan szúrják ki a következetlenségeket – mindezt gyorsabban és általában jobban, mint az emberek. Mit jelent mindez a jogászok számára?

Az elsődleges területek, ahol a jogban a mesterséges intelligenciát alkalmazhatják, a következő nagy kategóriákba tartoznak: a dokumentumok felülvizsgálata, a felderíthető vagy más módon releváns információk szempontjából, melyet általában technológiával támogatott felülvizsgálat (TAR avagy Technology-Assisted Review) néven emlegetnek. A jogi kutatás, az esetjog és a jogszabályok univerzumának automatizált keresése révén. A szerződés- és jogi dokumentumelemzés és a lektorálás, hibajavítás és a dokumentumok rendszerezése kapcsán. Hogyan profitálhatnak az ügyvédi irodák az MI-alkalmazásokból?

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
Szerencsére a számítógépek ugyanolyan gyorsan fejlődnek, mint az adathalmazok, és itt vannak, hogy megmentsenek minket önmagunktól (Fotó: Unsplash)

Az MI időt takarít meg

Az MI-alkalmazások legnagyobb, legnyilvánvalóbb előnye az időmegtakarítás. A számítógépes rendszerek több információt és alaposabban tudnak elemezni, mint az emberek, a rendelkezésükre álló idő töredéke alatt. Egy dokumentum lektorálása egy MI-szoftvernek kevesebb mint egy perc, ezalatt megtalál és kijavíthat már szinte minden hibát, melyet emberi erőforrással fáradságos munkával lehetett volna csak kivitelezni. Ez az előny az MI-alkalmazások szinte minden típusára érvényes lehet.

A mesterséges intelligencia gyorsan képes átkutathatni és azonosítani a felfedezhető vagy potenciálisan releváns adatokat minden formában és fájltípusban. Sőt olyan jogi kutatásokat is végezhet, melynek elvégzése egy képzett ügyvédnek napokba telhetne. Képes elemezni a szerződéseket és egyéb dokumentumokat, azok formai és tartalmi hibáit, a hiányzó információk és az ellentmondásos nyelvezet szempontjából is. Nyilvánvaló, hogy ez az időmegtakarítás pénzmegtakarításban is megmutatkozhat, mivel kevesebb ügyvédi vagy személyzeti időt vesz igénybe a válaszok megtalálása és a hibák azonosítása. Ezek a megtakarítások gyorsan kiegyenlíthetik az új technológia beruházási és betanítási költségeit, és implementálásuk követően az ilyen módon elkészült munkák máris gyorsabban eljuttathatók az ügyfeleknek.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
Egy dokumentum lektorálása egy MI-szoftvernek kevesebb mint egy perc, ezalatt megtalál és kijavíthat már szinte minden hibát, melyet emberi erőforrással fáradságos munkával lehetett volna csak kivitelezni (Fotó: Unsplash)

Pontosabb kockázatértékelés

A TAR-eszközök, beleértve a prediktív kódolást is, az információk valós idejű felülvizsgálatára is használhatók. Ez lehetővé teszi a jogászok számára, hogy korábban felismerjék a potenciális kockázatokat, pontosabban tudjanak tanácsot adni az ügyfeleiknek, milyen problémák fenyegetik őket és milyen jogi következményeknek lehetnek kitéve, és még azelőtt megelőzzék a jogi problémákat, hogy azok egyáltalán felmerülnének. Ha már elindult egy per, vagy akár csak fenyeget egy vitás ügy ilyen lehetséges kimenetele, ezek az intelligens megoldások lehetővé teszik az ügyvédi irodák számára, hogy gyorsan azonosítsák a releváns információkat, és meghatározzák a védendő adatok potenciális halmazát. A megnövekedett információ birtokában a jogi irodák pontosabban tudják értékelni az eredményeket, minimalizálva a költségeket és korlátozva a kockázatokat, miközben megvédik ügyfeleik és saját hírnevüket is.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
A TAR-eszközök, beleértve a prediktív kódolást is, az információk valós idejű felülvizsgálatára is használhatók (Fotó: Unsplash)

A mesterséges intelligencia jobb minőségű munkát eredményez

Az intelligens szoftverek (melyek nem fáradnak el soha), által előállított munka valóban már (majdnem) hiba mentes lehet. A speciális dokumentumszoftverek képesek javítani a dokumentumok rendszerezését, és hibátlanul fenntartani ezt a katalogizálást, beleértve az összes belső kereszthivatkozást, a dokumentum teljes élettartama alatt. Az ilyen MI szoftverek azt is biztosítani tudják, hogy a nyelvezetet következetesen alkalmazzák, függetlenül attól, hogy hány ügyvéd vett részt a megszövegezésben. A dokumentum-összehasonlítás és az automatikus tanulás révén az olyan szoftverek, mint a szerződés-összehasonlító eszközök, képesek azonosítani a hiányzó záradékokat vagy feltételeket, a következetlenül használt terminológiát vagy a meghatározatlan kifejezéseket, mind egyetlen dokumentumon belül, mind a hasonló dokumentumok összességében.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
Az intelligens szoftverek (melyek nem fáradnak el soha), által előállított munka valóban már (majdnem) hiba mentes lehet (Fotó: Unsplash)

A szervezeti és logikai struktúra javítása

Az automatikus dokumentum-összehasonlítással és -szervezéssel a jogászok gyorsabban azonosíthatják a dokumentumokban, sőt a jogi elemzésekben lévő lyukakat vagy hiányosságokat is. Például a szerződéselemző programok, melyek az ismételt elemzés során tanulnak, képesek azonosítani a hiányzó kifejezéseket vagy meghatározásokat a már ismert szerződéstípusokban. Hasonlóképpen, a dokumentumelemzés felfedezhet egy olyan logikai kapcsolatot, melyet még nem sikerült szilárdan rögzíteni egy-egy jogi feljegyzésben, így az ügyvédek újra átnézhetik és megerősíthetik annak a gyenge pontjaikat. Mindkettő esetében az intelligens szoftver fenntartja a belső szervezést, és lehetővé teszi a jogászok számára, hogy gyorsan és kényelmesen váltsanak a különböző szintek és nézetek között, sőt javítja a dokumentum általános szerkezetét és logikai áramlását is.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
Az intelligens szoftver fenntartja a belső szervezést, és lehetővé teszi a jogászok számára, hogy gyorsan és kényelmesen váltsanak a különböző szintek és nézetek között (Fotó: Unsplash)

Kreatív elemzés és a meggyőző precedensek azonosítása

Az automatizált felülvizsgálat, kutatás és dokumentumminőség-ellenőrzés által elért időmegtakarítással az MI felszabadítja az ügyvédek idejét és szellemi energiáját a magasabb szintű munkára. Ez fokozza a kreativitást, lehetővé téve a jogászok számára, hogy egyedi értéket adjanak hozzá, és teljes mértékben arra a munkára összpontosítsanak, melyet a számítógépek nem tudnak már elvégezni. Az eredményekbe vetett nagyobb bizalom a jogászoknak szabad kezet ad a kockázatvállaláshoz és az alternatívák értékeléséhez. Az intelligens jogi kutatási szoftverrel az ügyvédek tesztelhetik a tényállási minták vagy jogi elemzések variációit, hogy a legelőnyösebb stratégiát azonosítsák. A különböző ügyek vagy bíróságok közötti összehasonlító elemzés már nem igényel többé napokig tartó hosszadalmas (és kimerítő) keresést.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
Az automatizált felülvizsgálat, kutatás és dokumentumminőség-ellenőrzés által elért időmegtakarítással az MI felszabadítja az ügyvédek idejét és szellemi energiáját a magasabb szintű munkára (Fotó: Unsplash)

Kevesebb ügyvédi stressz és frusztráció

A dokumentumok felülvizsgálata, a lektorálás és a jogi kutatás fárasztó, „agyzsibbasztó” munka lehet. Bár ezeket a feladatokat a hozzáértő és etikus képviselet során el kell végezni, senki sem mondta, hogy az ügyvédeknek kell ezeket egyedül elvégezniük! Ha az MI szoftverek legalább a „nehéz munka” első körét elvégzik, az csökkentheti a stresszt és az unalmat, és minimalizálja azt az időt, amelyet a jogászoknak az előzetes vagy alacsony szintű felülvizsgálatra kell fordítaniuk. Ugyanakkor a tudat, hogy a mesterséges intelligencia már elvégezte az átfogó felülvizsgálatot, nagyobb bizalmat ad az ügyvédeknek az eredmények értékelésében és összefoglalásában. Ez lehetővé teszi az jogászok számára, hogy belevessék magukat a kreatív, intellektuális elemzésbe, melyre voltaképpen képzettek és melyet a számítógépek nem tudnak lemásolni, bármilyen okosak is legyenek. Ezek együttesen drámaian javíthatják az ügyvédi munkaelégedettséget is.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban
Ha az MI szoftverek legalább a „nehéz munka” első körét elvégzik, az csökkentheti a stresszt és az unalmat, és minimalizálja azt az időt, amelyet a jogászoknak az előzetes vagy alacsony szintű felülvizsgálatra kell fordítaniuk (Fotó: Unsplash)

Az MI javíthatja az ügyfélkapcsolatokat

Az előző pontokra építve az MI-megoldások lehetővé teszik az jogászok számára, hogy az alacsony szintű feladatok unalmától és apró részleteitől megszabadulva időt szakítsanak a jogi képviselet kielégítőbb, kreatívabb, ténylegesen „emberre szabott” munkájára. Ez magában foglalja az ügyfelekkel való beszélgetést, a stratégiák, elméletek és eredmények teljes körű kidolgozását, feltárását és magyarázatát, valamint az ügyfelek jobb tájékoztatását a jogi folyamat minden szakaszában. Arról nem is beszélve, hogy a jobb és következetesebb eredmények önmagukban is nagyobb elégedettséghez vezetnek. Amint azt az elején már említettük, ezek az előnyök összefüggnek egymással, és minden egyes előny további előnyöket eredményez és támogat. Ez az összefüggés a „belső lendület” erejét is hasznosítja. Ahogyan egy korai hiba gyorsan átcsaphat további (és súlyosabb) későbbi hibákba, úgy a magas színvonalú munka is önmagára épül, és támogatja a további jó minőségű munka előállítását.

Röviden, egy MI-megoldás bevezetése pozitív lendületet adhat az egész ügyvédi irodának. Ahogy az jogászok bíznak a mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverekben, megnyugodhatnak, és rábízhatják a számítógépekre a monoton részleteket. Ezek az ügyvédek már nem „ragadnak a gyeplők között”, és nagyobb valószínűséggel vesznek részt a stratégiai problémamegoldásban, ami lehetővé teszi számukra, hogy jobban is élvezzék a munkájukat. (Nem a kreatív problémamegoldó képességük az része munkájuknak, amiért egyáltalán a jogászok lettek?) A boldogabb, elégedettebb ügyvédek kisebb valószínűséggel vesznek ki betegszabadságot vagy szenvednek majd kiégéstől. Valószínűbb az is, hogy több idejük (és türelmük) marad arra, hogy alaposabb tanácsot adjanak ügyfeleiknek és megfelelően mentorálják beosztottjaikat. Mindezek együttesen sokkal jobb munkakörnyezetet jelentenek mindenki számára a mesterséges intelligenciának hála.

Mesterséges intelligencia a jogi iparágban

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!