Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Gyorsabb lesz a mesterséges intelligenciával irányított, emberszerű robotok fejlesztése

MEGOSZTÁS

A humanoidok eddig inkább csak a technika lehetőségeit bemutatni hivatott látványos gépek, semmint a gyakorlatban is működő, számos területen alkalmazható, komoly profitot generáló termékek voltak. Egy amerikai startup mesterségesintelligencia-alapú, folyamatosan tanuló robotja komoly változásokat hozhat.

Kiemelt kép: Figure

 

A 2022-ben indult Figure amerikai robotika startup a napokban mutatta be nyilvánosan első gépét, a kétlábú humanoid Figure 01-et. A magát a mesterséges intelligencia és a robotika metszéspontjára pozicionáló cég az elmúlt fél évet az ember alakjáról mintázott gép fejlesztésével töltötte.

A robot és majdani utódai rendeltetése jelenkori szükségletekkel vág egybe: nem biztonságos és nem vágyott munkákból válthatják ki a Homo sapienset. Ezeket a manuális tevékenységeket ma még emberek végzik, de például az Egyesült Államokban további milliókra lenne szükség, mert az aktuális kereslet jóval nagyobb a kínálatnál, és bizonyos területeken egyre súlyosabb a munkaerőhiány. A későbbiekben nehezebb feladatokat, köztük az idősgondozást is az autonóm humanoidokra bíznák, de például főznének, és idővel a világűrbe is eljutnának. Univerzális interfészként működnének a fizikai valóságban.

 

Figure 01, a praktikus humanoid

A startupnak nem lesz könnyű dolga, mert a humanoidok ugyan mindig látványos médiafogadtatásban részesülnek, és mutatósak is, csakhogy a száraz tények alapján eddig egyetlenegyet sem vált sikeres kereskedelmi termékké. A Figure vezetősége viszont nem médiaszereplésre, hanem évtizedekre tervez.

Viszonylag régóta és sokan fejlesztenek humanoid robotokat. A Honda Asimója volt a leghíresebb, különféle felhasználókat lett volna hivatott segíteni: mozgáskorlátozott személyeket, teljes idejű támogatásra szoruló időseket. A NASA a világűrt járó, ottani missziókban hatékonyan részt vevő emberszerű robonauták kidolgozásába fektetett tetemes összegeket. A robotika egyik élharcosának joggal számító Boston Dynamics vaskos Atlasza sétál, ugrál, megfordul.

 

Asimo (Kép: Kömlődi Ferenc)

 

Figure 01 jóval karcsúbb, természetesebb, kisebb, villanymotorjai fejlettebbek, egyenletesebb mozgást biztosítanak, mint a hidraulikusan működtetett Atlasz. Inkább a Tesla 2021-ben trükkösen bemutatott – ember bújt a robotvázba – Optimusára hasonlít. Egy méter hetven centi magas, húsz kilót tud megmozgatni, ő maga hatvan kiló, sebessége másodpercenkénti 1,2 méter, öt óra hosszat üzemképes. Több technológiát integráltak bele: mesterséges intelligenciát és gépi tanulást, érzékelést, észlelést, navigációt, ezért funkciói alapján részben olyan, mint egy robotkar, másrészt pedig mint egy önvezető autó – és közben humanoid.

 

Raktárból a világűrbe

A 01 változatig öt prototípust készítettek, a fejlesztők huszonöt mozgásfokban gondolkoznak: a gép nagyon rugalmas, például földig hajol, kezével dobozt emel fel a talajról, és ha kell, tesz a polc tetejére. Egyelőre azonban főként sétál. Mihamarább el szeretnék érni vele, hogy a mozgásra összpontosító, fiktív Turing-teszten a közönség kilencven százalékát meggyőzze: úgy mozog, mint egy ember, de legalábbis nagyon hasonlít ránk. Tehát átmenne a teszten.

 

Figure 01 (Kép: Figure)

 

Figure 01 rengeteget tanul, adottságait a korábban elsajátítottak, tapasztalatai alapján folyamatosan javítja, így jut el az alapszinttől fejlettebb funkciókig, komplexebb feladatok elvégzéséig. Ebben – a legfejlettebb gépi tanuláson keresztül – a mesterséges intelligencia a kulcs. 2023-ban a jövő robotja elképzelhetetlen MI nélkül.

A vállalatalapító Brett Adcock elmondta, hogy üzleti tervük mihamarabb bevételt termelni a humanoidból, és ezért könnyebben kivitelezhető technikai megoldásokban gondolkoznak.

Egyfunkciójú robotok raktárakban teljesen megszokott szerkezetek: dobozokat szállítanak, rakosgatnak, pakolnak ki stb. Adcock szerint a humanoidok változatosabb raktári tevékenységekre képesek, és mondjuk, a teherautóból történő rakodást és a szállítást nem két különböző gép, hanem egyetlen emberszerű robot végezné. A tervek alapján Figure szinte mindent el tud végezni, amire egy humán munkás képes.

 

Figure séta közben (Kép: Figure)

 

A mai humanoidok nem ilyenek. „Csak mutatványok és demók. Ezen az állapoton akarunk túllépni, és bemutatnánk, hogy valóban hasznosak” – nyilatkozta a korábban több technológiai vállalatnál vezető szerepet betöltött, jelenleg csak a Figure-ra fókuszáló Adcock, aki egyben a startup elsőszámú befektetője, és a bevezető tízmillió után hamarosan még komolyabb összeggel, akár százmillióval támogathatja cégét. A következő hónapokban masszív tesztek jönnek, finomhangolják a gépet, év végéig a legáltalánosabb raktári feladatokat el kell tudnia végezni. 2024-es pilotprojekt keretében ötven Figure robot fog valódi raktárban dolgozni.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek