Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Felemás éve volt a legnagyobb e-boltoknak

MEGOSZTÁS

A GKID a Mastercard közreműködésével 2023-ban nyolcadik alkalommal publikálta a Magyarországon működő, legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsorát. A 2022-es online értékesítési adatok alapján készült rangsor összesített mezőnyén is nyomot hagyott a kereskedelmi szempontból turbulens év.

Helycserék és szélsőséges mozgások is voltak a legnagyobb 15 e-kereskedő körében, miközben az élen, a legnagyobb online forgalommal immár 4. alkalommal az eMAG végzett. Az FMCG termékek online piacának első helyén viszont változás történt, immár a cseh Kifli.hu magyarország legnagyobb forgalmú online bevásárló szolgáltatása. Ebből is látszik, hogy a napi fogyasztási cikkek piaca nagyon sajátos. A hagyományos ágazatban szereplő legnagyobb bolthálózat például közvetlenül még nem is működtet önálló webshopot. Ami a teljes e-kereskedelmi piacot illeti tavaly a helyi operációval is rendelkező tizenöt legnagyobb boltegyüttes forgalma elérte a bruttó 565 milliárd forintot, ami 9 százalékos növekedés 2021-hez képest. A TOP15 bővülésének mértéke illeszkedik a teljes online piac tavalyi eredményéhez, mely a GKID és a Mastercard Digitális Kereskedelmi Körkép kutatása alapján 9,9 százalékos növekedést mutatott 2022-ben. Érdekesség, hogy a legnagyobb kereskedők forgalmi súlya a piac 42,6 százalékát képviseli, ám 2021-ben ez az arány 43,1 százalék volt.

A rendkívül hektikusan alakuló piaci helyzetre reflektál a TOP15 mezőnyének alakulása. Összességében a 15 legnagyobb szereplő a piaci átlaggal megegyezően bővült, mégis a listán számos változás történt. Megjelentek új szereplők, miközben kiszorultak róla olyanok, akik több éve az első 15 tagjaként szerepeltek a listán. Vannak visszatérők és olyan szereplők is, akik nagyot léptek előre. A számok nyelvére lefordítva a múlt év hektikusságát jelzi, hogy a TOP15-ben volt olyan szereplő, aki a magas infláció ellenére csaknem 10 százalékkal csökkenő forgalom mellett zárta az évet, de olyan is, aki 70 százalékot meghaladó bővülést ért el. A nehézségek ellenére a kereskedők többségénél összességében egy gazdaságilag sikeres, de kihívásokkal tarkított, befelé forduló, újratervezésekkel teli év volt 2022. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a teljes piac növekedése 4-5 százalékos volumencsökkenést jelent (az inflációval indexálva). A 15 legnagyobb cég folyóáras növekedése pedig majdnem 6 százalékos volumenvesztést jelent.

Magyarország legnagyobb e-kereskedője immár 4. éve az eMAG. Több mint bruttó 194 milliárd forint online forgalommal önmagában is kiteszi a teljes hazai online kiskereskedelmi forgalom 14,7 százalékát. A dobogó második fokára – története során másodszor – az Alza került. 2022-ben a cseh kereskedőt is érzékenyen érintette a fogyasztói kosarak csökkenése, ennek ellenére a webáruház egtartotta 2021-es pozícióját. A 2022-es eredmények alapján, az eTOPLISTA harmadik helyét stabilan őrzi a Media Markt online shopja. A műszaki áruházlánc esetében is jelentkeztek a vásárlási szokások átalakulásából eredő hatások, amelynek egyik legnyilvánvalóbb következménye a hagyományos, bolti vásárlás ismételt erősödése volt 2022-ben.

A legnagyobb forgalmú e-kereskedelmi üzletek

1. eMAG
2. Alza
3. MediaMarkt
4. IKEA
5. Kifli.hu
6. Telekom
7. Euronics
8. Tesco
9. AQUA
10. iPon
11. Libri-Bookline
12. Pepita
13. MALL.hu
14. Decathlon
15. Auchan

Az élelmiszer és napi fogyasztási cikk kereskedők kategóriájának élén változás történt: 2022-es eljesítménye alapján immár a Kifli az online élelmiszer és drogéria kereskedők mezőnyénekt legnagyobb forgalmú szereplője, megelőzve ezzel az eddigi piacvezető Tesco-t. Ez azért érdekes, mert a Tesco három éve még a legnagyobb offline szereplő volt, ma már a harmadiknak számít. A jelek szerint ezen a téren is pozíciót vesztett. Ebben a táblázatban újoncként élből az FMCG-mezőny 6-ik helyére került a Pelenka.hu, ezzel – mindössze 5 évvel a webáruház indulását követően – Magyarország legnagyobb online pelenka kereskedőjévé vált. 6. helyével a Pelenka.hu egyben a legnagyobb 100 százalékban magyar tulajdonú cég az FMCG mezőnyön belül. Ráadásul a három idei e-TOPLISTA rangsorban nevesített, mintegy 29 e- kereskedő közül 2022-ben a Pelenka.hu nevéhez köthető a legnagyobb (105 százalékos) éves növekedési ütem is. Az FMCG rangsor másik újonca a szintén magyar tulajdonú online ital kereskedés, az iDrinks.hu. A cég meghatározó nagykereskedelmi szereplő az alkoholok piacán, de a B2C – azaz közvetlen kiskereskedelmi – értékesítését figyelembe véve is a 8-ik legnagyobb szereplő az online FMCG kereskedők mezőnyében.

A legnagyobb forgalmú FMCG e-kereskedők

1. Kifli.hu
2. Tesco
3. Auchan
4. Rossman
5. dm
6. Pelenka.hu
7. Spar
8. iDrinks.hu
9. foodora Market
10. Wolt Market
Az online értékesítés terén tapasztalható piaci koncentráció egyértelműen a szélesebb termékkínálattal futó, vagy nagyobb kosárértékű kereskedőknek kedvez, ezért egyre nehezebb igazán nagyra nőnie a gyakran szakosodás, specializálódás mellett döntő magyar online kereskedőknek. Bár több mint 32 ezer magyar webáruház működik Magyarországon, a 100 százalékban magyar tulajdonú cégek körét nézve a GKID mérései szerint a bruttó 5 milliárdos online értékesítési sávot csupán alig 13 cég éri el vagy haladja meg.

A legnagyobb magyar e-kereskedők

1. Euronics
2. AQUA
3. iPon
4. Libri-Bookline
5. Pepita
6. Praktiker
7. Játéket
8. PCX
9. Netkazán
10. Online Márkaboltok
11. 220volt.hu
12. Homelux by Leziter
13. Pelenka.hu

Az e-kereskedelem hazai növekedésével együtt a magyar piacon évről évre egyre meghatározóbb a külföldi cégek fölénye. A régión belül a német, cseh, lengyel, szlovák és román e-kereskedők is előszeretettel választják új piacnak a magyart. Az online vásárlás kapcsán ráadásul egyre kevésbé beszélhetünk országhatárokról. A vásárlók fejében és preferenciái között számos olyan online kereskedői márka van kiemelt helyen, amely a fogyasztók szemszögéből nézve magyarnak tűnik (lásd Kfli.hu), akár magyarul is jól csengő márkanév mögül értékesít, miközben a gyakorlatban sokszor se magyar operációja, se magyar céges entitása sincs.

A legnagyobb webáruházak itthon

1. eMAG
2. Alza
3. Media
4. AliExpress
5. Bonprix
6. ecipo.hu
7. About You
8. eBay
9. Amazon
10. Aqua
11. Shein
12. Euronics
13. Mall.hu
14. H&M
15. Pepita
16. Notino
17. Libri
18. Wish
19. Sinsay
20. Zooplus
21. Tesco Online
22. Bookline
23. PCX
24. iPon
25. Rossmann
26. Tchibo
27. Auchan Online
28. Deichmann
29. Praktiker
30. Decathlon

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek