Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Emeli az adatmunkásai bérét a Google

MEGOSZTÁS

Még a világ tíz leggazdagabb cége közé tartozó infokommunikációs óriásoknál sincs mindenkinek aranyélete. Változhat a helyzet, mert a Google és beszállítói emelik legrosszabbul fizetett alkalmazottaik bérét.

Nyitókép: Trusted Reviews

 

Mesterségesintelligencia-termékek, mint például a keresőmotorok, a nyelvmodellek, az önvezető járművek dollármilliárdokkal gazdagíthatják a fejlesztőcéget, miközben az előállításukon dolgozók jelentős része kifejezetten alacsony fizetést kap.

Nagy MI-fejlesztők, például a Google és a ChatGPT miatt világhírűvé vált OpenAI gyakran kiszerveznek (outsourcing) egyes feladatokat. Ilyen feladat az adatok felcímkézése, vagy modellek kimeneteinek kiértékelése. A munkavégzők alacsony bére miatt viszont már többször bírálták a velük közvetlenül kapcsolatban álló vállalkozásokat.

A panaszok oka az alacsony, csökkentett és visszatartott fizetések

Ezek egyike a panaszok szerint a fizetésekkel is késő kaliforniai RaterLabs anyacége, az Appen. Az Appen ügyfélkörébe olyan infokommunikációs nagyágyúk tartoznak, mint a Google, a YouTube és a Facebook. A vállalat az Egyesült Államokban élő munkaereje nagy részének 2023-ig óránkénti tíz dollár körüli összeget fizetett. A tíz dollár/óra az USA szövetségi tagállamainak több mint a felében nem éri el a minimálbért.

Venezuelai és észak-afrikai dolgozók állítása alapján az olyan ügyfelek számára, mint a Lyft, a Microsoft, a Nuro, az OpenAI és a Skydio adatokat címkéztető Scale AI önkényesen visszatartotta vagy csökkentette a fizetéseket.

Google Alphabet Kenya
A Google 15 éves fennállását ünnepelte Kenyában 20022-ben; vállalja, hogy többet fektet be az országban
Credit: WILFRED NYANGARESI

Az OpenAI a kenyai Sama vállalattal végeztette el a ChatGPT outputjainak kiértékelését. A szöveggenerátor kimenetei sok vitát és bírálatot váltottak ki, a fejlesztőcég igyekszik mindent megtenné a negatív következmények csökkentéséért. A Sama helyi munkaerővel végeztette el a feladatot, és 1,32 és 2 dollár közötti órabért fizetett nekik. Összehasonlításként: ez az összeg kevesebb, mint a Nairobi szolgáltatási szektorában dolgozók minimumbére.

A szakszervezet közbelép

Úgy tűnik, hogy a tiltakozások, legalábbis egy részük elérte célját, mert bejelentették, hogy megemelik a Google Search mögötti algoritmusok begyakoroltatásában segédkező szerződéses dolgozók fizetését. Az amerikai vállalkozók által alkalmazott személyek a keresőmotor találatainak, ismeretbázisának és a hirdetéseknek az elemzésében vesznek részt. Órabérük tizenöt dollárra emelkedik.

A megállapodást az Alphabet Dolgozók Szakszervezetével (AWU) kötötték meg. A Google anyacég amerikai és kanadai dolgozóit képviselő nem hivatalos szakszervezet a leányvállalatokkal, beszállítókkal és vállalkozókkal tárgyalt. A megállapodás legalább ötezer személyt érint.

Alphabet  Google
Az Alphabet felépítése Credit: Wikimedia Commons

A béremelést megelőzte a RaterLabs januári döntése, mely szerint alkalmazottai minimálbére az óránkénti tíz dollárról 14-14,50-re emelkedett.

Az AWU a 2019-es fizetési és juttatási előírások megváltoztatása miatt gyakorolt nyomást a Google-ra. Egyébként már a 2019-es anyagban az állt, hogy 2020 elejétől óránkénti minimum tizenöt dollárt kell fizetni az alkalmazottaknak. Úgy tűnik, a dolgozói érdekvédelmi szervezet nem éri be ennyivel, mert a tervek szerint a 2019-es anyagban szereplő más juttatásokról, például az egészség-biztosításról és a fizetett szabadságról szintén tárgyalni fognak.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek