Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Elon Musk időgazdálkodási technikája: timeboxing

MEGOSZTÁS

Elon Musknak rendkívül mozgalmas időszaka van, volt egy sikertelen próbaindítása a világ legerősebb rakétájával, elkezdte a harcot a Microsofttal, olcsóbbá teszi a Tesla Model 3 és Y-autóit, a Twitter még egy kicsit rosszabb hely lett és a Tesla befektetők is mocorognak – nyilván van, mit csinálnia.

A Timeboxing sok sikeres üzletember által használt technika. Elon Musk – a SpaceX, egy innovatív repülőgépipari vállalat vezérigazgatója és a Tesla, egy jól ismert elektromos autókat gyártó cég vezetőjeként nagyon elfoglalt időbeosztással rendelkezik. Sikerei és munkabeosztása sok embert inspirált arra, hogy céljaik érdekében dolgozzanak. Az embereket lenyűgözné, ha azt hallanák, hogy napi 11-14 óra munka és 6 óra alvás közben tud időt szánni önmagára, hobbijaira és családjára. A Timeboxing a titka a napi teljesítményeinek.

Több mint egy évtizede használom a Timeboxing/Pomodoro technikát vagy variációit. Noha nem egymaga vitt át a főiskolai diplomámon, segített, hogy kevesebb erőfeszítéssel jobb jegyeket szerezzek. Professzionális íróként ezt az eszközt használom, amikor szorít a határidő, vagy egyszerűen el kell végeznem egy munkát anélkül, hogy kaotikussá válna. Jelenleg ezt használom a cikk megírásához is.

Timeboxing vagy Pomodoro-technika

A Timebox, Európában inkább Pomodoro, más néven időblokkolás egy hatékony időgazdálkodási technika, amely növeli a termelékenységet. Sokan készítünk teendőlistákat, de küzdünk azzal, hogy ezeket a feladatokat rövid időn belül elvégezzük. Elon Musk azt javasolja, írjuk le az összes elvégzendő feladatot és végezzük el azokat a kijelölt, korlátozott időn belül. Musk, minden napot 5 perces időközökre oszt, majd mindegyikhez feladatokat rendel. Ez a technika lehetővé teszi számára, hogy összpontosítson arra a feladatra, amelyen dolgozik és megakadályozza, hogy több feladatot végezzen.

Ismeretes, hogy növeli a termelékenységet. Segít a határidők betartásában és a szervezettségben. Képessé tesz arra, hogy befejezzük a feladatainkat.

Timeboxing vagy Pomodoro-technika időmenedzsment
Timeboxing vagy Pomodoro-technika a hatékony időmenedzsmentért
Credit: unsplash

Hogyan gyakorolható a Timebox-technika?

Határozzuk meg feladatainkat és céljainkat. Ez segít elvégezni mindennapi feladatainkat, valamint hosszú távú céljainkat. Készítsünk feladatlistát. Írjunk le mindent, amit szeretnénk. Ez lehet munka, mosás, e-mail küldés, találkozás egy baráttal, meditáció, sétálás a kutyával, ételkészítés… Csak írjunk fel mindent, amit tenni kell. Ne felejtsünk el időt szánni magunkra is!

Minden feladathoz rendeljünk időintervallumot és határozzuk meg, mennyi időbe telnek az egyes feladatok, és ennek megfelelően tervezzük meg. Musk pl. minden feladatra 5 percet, vagy 15-25 perces intervallumokat jelölt ki. A nagy feladatokat kisebb feladatokra is feloszthatjuk.

Egyszerre egy feladatra összpontosítani. Igyekezzünk nem ránézni egy-egy 5-15-25 perces etap között a telefonunkra és a levelezésünkre!

Vannak alkalmazások, amelyek segítségével nyomon követhetjük a feladatokat és az időnket.

Ahogy én használom

Beállítok egy időzítőt 25 percre, addig dolgozom, amíg le nem jár, majd tartok egy 5 perces szünetet – és megismétlem az egész folyamatot még háromszor. Ezt követően 15-30 perces szünetet tartok, attól függően, hogy érzem magam – éhes vagyok-e, vagy inkább kutyát sétáltatni van kedvem. Ez egy teljes Pomodoro-ciklus.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek