Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Milyen tünetek ezek? A Semmelweis Help segít

MEGOSZTÁS

Bemutatták a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazását és weboldalát; a felsőoktatási intézmény saját fejlesztésű applikációja egy döntéstámogató rendszer a gyermekbetegségekről szülőknek.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a szerdai sajtótájékoztatón a Magyarországon eddig egyedülálló fejlesztésről, a Semmelweis Helpről azt mondta, az alkalmazás abban nyújt segítséget, hogy a különböző balesetek, tünetek esetén mi a teendő, hogyan enyhíthetők a panaszok, szükség van-e intézményi ellátásra.
Kiemelte, az applikáció és a weboldal olyan ingyenesen letölthető, lakosságnak szóló felület, amely az egyetem orvosai által összeállított tudásbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza.

A rektor kiemelte, az alkalmazás nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de informálja a szülőt, hogy a rendszerbe táplált tünetek milyen betegségre utalhatnak, illetve szükséges-e ügyeleti/kórházi ellátás vagy kezelhetők, enyhíthetők a panaszok házilag is. Úgy fogalmazott: a Semmelweis Egyetem sikerének egyik kulcsa, hogy olyan emberek dolgoznak ott, akiket a napi feladatellátáson túl hajt a kíváncsiság, a tudásvágy és a tenni akarás.

A felsőoktatási intézmény három fő tevékenysége – a gyógyítás, az oktatás és a kutatás – mellett fontos feladatának tekinti a lakossági edukációt is. Az egyetem egy valódi universitas, ahol fontos az értékek átadása és a folyamatosan fejlődés – tette hozzá. Merkely Béla azt mondta, noha az egyetem több mint 250 éves, nem kell döntenie hagyomány és újdonság között, ezek együttesével kell reagálni a világ változásaira.

Orbán Gábor, a projektet anyagilag támogató Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a digitalizáció mára beépült a mindennapokba, a világhálón elérhető információk hitelességének ellenőrzése azonban egyre nehezebb. Ezért kellenek olyan megbízható, ellenőrzött egészségügyi adatok, mint amilyeneket a Semmelweis Help nyújt. Hozzátette: vezető európai gyógyszergyárként a Richter számára létfontosságú a terápiás lehetőségek bővítése és az innovatív megoldások keresése, ezért egyértelmű volt, hogy a projekt mögé állnak.

Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának igazgatóhelyettese, a Semmelweis Help ötletgazdája és projektvezetője kitért arra, hogy az Eurostat adatai szerint az unió lakosságának a fele, a magyarok 70 százaléka online szerzi információit a betegségekkel, egészséggel kapcsolatban. Így – tette hozzá – nem mindegy, hogy milyen forrást biztosítanak az embereknek. Hangsúlyozta: az alkalmazás nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvosi ellátást, de ahhoz támpontot nyújt, hogy tünetegyezés esetén mi a teendő.

Az applikációval egy tünetellenőrzési és egy vészhelyzetprotokollt lehet lefuttatni, előző esetében egy testábrán lehet kiválasztani az adott testrészt és az ahhoz rendelt tüneteket. Ezeken kívül egy szabad szavas kereső is segíti a felhasználót, valamint több tünet – például köhögés, láz, kiütés – együttes megadására is lehetőség nyílik.

Az alkalmazás egyelőre a 18 év alattiak tünetellenőrzésére szolgál, de a jövőben a felnőttekre szabva is szeretnének egy hasonlót létrehozni.
Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája sürgősségi betegellátó osztályának és a Help orvosszakmai részének vezetője kiemelte: az alkalmazás egy döntéstámogató rendszer, nem “telefondoktor”, diagnózist nem ad, elsősorban a gyerekek heveny tüneteinek ellenőrzésére használható.
Hozzátette: az applikáció emellett automatikusan tanácsokat ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy a fájdalomcsillapítás módszereiről.
A Semmelweis Help alkalmazás két éven át tartó fejlesztés és féléves tesztidőszak eredménye, elérhető a help.semmelweis.hu oldalon, valamint ingyenesen letölthető az alkalmazásáruházakból.

A Richter a projekthez három éven keresztül biztosít nagyságrendileg tízmillió forint támogatást, az egyetem hasonló összeggel állt a fejlesztés mellé.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!