Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Diszruptív technológiák együtt: blokklánc és MI közössége

MEGOSZTÁS

A blokklánc és az MI népszerű diszruptív technológiákká váltak külön-külön már az ICT vállalatok körében eddig is. Mindkettő fejlett funkcióival és költséghatékonyságával is segíti az olyan iparágakat, mint a pénzügy, az online marketing és az egészségügy. A két jövőtechnológia „ötvözete” viszont miért is ne lehetne még eredményesebb?

(Kiemelt kép: Unsplash)

A blokklánc és a mesterséges intelligencia ma a két legfontosabb feltörekvő jövőtechnológia. A blokklánc sokoldalú és könnyen alkalmazható, míg az MI túllépett már a laboratóriumi kísérleti teljesítményei által elvárt, szinte minden korlátján (gondoljunk csak a Nép Ópiumára a ChatGPT-re vagy a Google minap bejelentett Bard nevezetű, vagy a kínai Wenxin Yiyan hasonszőrű chatbotjára). Mindkét megoldás a legújabb technológiai fejlesztések közé tartozik, bár eredendően mások a gyökerei. A blokkláncot megosztott és állandó főkönyvnek tekintjük, melyet a az adatok titkosítására szokás használni. A mesterséges intelligencia viszont lehetővé teszi, hogy gyorsan és szabatosan elemezze és döntéseket is hozzon rögvest az általa összegyűjtött hatalmas mennyiségű adatból. Érdemes megemlíteni, hogy mindegyik technológiának többféle változata is létezik már, de a mesterséges intelligencia és a blokklánc együttes „bevetése” számos előnnyel járhatna a jövőben. A blokklánc következetesebbé, érthetőbbé és logikusabbá teheti az MI-t. Sőt, ha meg akarjuk érteni és vissza akarjuk követni, hogy miért és hogyan születnek a döntések a gépi tanuláson keresztül, akkor meg kell nézni csak majd a főkönyvét. Ez a tartalmazhatja a gépi elmébe került adatok teljes nyilvántartását, mely segíthet így a döntéshozatali folyamatok pontosabb megértésében.

Diszruptív technológiák együtt: blokklánc és MI közössége
A mesterséges intelligencia és a blokklánc együttes „bevetése” számos előnnyel járhatna a jövőben (Fotó: Unsplash)

Mi is az a blokklánc?

A blokklánc egy megváltoztathatatlan és megosztott főkönyv, mely azonnali, átlátható és titkosított adatcserét biztosít egyszerre a különböző felek számára, amikor azok tranzakciókat kezdeményeznek vagy hajtanak végre. Egy blokklánc-hálózat több megrendelést, számlát, fizetést, termelést stb. képes így nyomon is követni. Mivel az engedéllyel rendelkező tagok egyetlen nézetet osztanak csak meg eme tranzakciók kimenetéről, bizalmat nyernek így más vállalkozásokkal folytatott digitális ügyleteikben, egyben teljes körű betekintést is kaphatnak. A blokkláncot nehéz manipulálni, megtéveszteni vagy feltörni, így nagyon hatékony tárolási forma lehet. A Bitcoin az egyik legjobb példa erre, mely bizonyítja a blokklánc technológia biztonságosságát, így már az elmúlt éveket is figyelembe véve ígéretes és forradalmi technológia lehet. Hiszen csökkenti a bizonytalanságot, teljes átláthatóságot biztosít, és megakadályozza a csalást is. A benne rejlő biztonsági jellemzők a legideálisabb technológiává tehetik, persze, ha korifeusai jól sáfárkodnak majd vele a dolgos hétköznapokban is.

Diszruptív technológiák együtt: blokklánc és MI közössége
A blokkláncot nehéz manipulálni, megtéveszteni vagy feltörni, így nagyon hatékony tárolási forma lehet (Fotó: Unsplash)

A mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia a számítógépek, adatok és gépek segítségével utánozni próbálja az emberi elme problémamegoldó és döntéshozó képességét (de nem az emberi agy digitális másolata). Magába foglalja a gépi tanulás és a mély tanulási technológiák részterületeit is. Ezek a technológiák mesterséges intelligencia-algoritmusokat használnak, gyakorlatilag adatokkal tanítják be, hogy ezekből a kívánt előrejelzéseket elkészítse. Az MI előnyei közé tartozik az automatizált döntéshozatal, az ismétlődő feladatok és így az emberi hibák sikeres csökkentése. A mesterséges intelligencia olyan technológiák továbbfejlődését segítheti elő, mint a Big Data, a Dolgok Internete (IoT és ennek speciális iparági leágazásai) és a robotika. Az MI és a blokklánc-technológia együttes használata továbbra is a jövőkutatók egyik legnagyobb álma marad, hiszen ez még egy teljesen ismeretlen és sok meglepetést okozó ICT terület (terra incognita) lehet.

Diszruptív technológiák együtt: blokklánc és MI közössége
A mesterséges intelligencia olyan technológiák továbbfejlődését segítheti elő, mint a Big Data, a Dolgok Internete (IoT és ennek speciális iparági leágazásai) és a robotika (Fotó: Unsplash)

A blokklánc és az MI összekapcsolva

A blokklánc-technológia és az MI több szempontból is összekapcsolódhat már. Egy MI-alkalmazás betanításához bőséges adatokra van szükség, mivel a blokklánc ma egy átlátható technológiát biztosít, megbízható forrása lehet így a digitálisan „előemésztett” és finomított adatoknak. A csomópontok nyomon követhetősége miatt az adatok forrása hatékonyan ellenőrizhető is. A decentralizált főkönyvi technológia pedig biztosítja azt, hogy egyetlen szerver ne kezelhesse soha az MI-alkalmazás összes műveletét. Maga ez az autonóm rendszer hajthatja így meg decentralizáltan az MI-képzés és -műveletek tényleges felügyelet nélküli irányítását is. A kriptográfiai technológiák pedig csak erősíthetik az adatvédelmet magán az egész hálózaton, mely így az MI-képzést és -műveleteket is végzi. Ha pedig eleve robusztus adatvédelmi rendszerrel rendelkezik a hálózat, akkor az MI-rendszerek nemcsak képezhetők, de szállíthatók is egyben, mivel versenyképesek és nagyobb komplexitásúak lehetnek. A mesterséges intelligencia képzéséhez és fenntartásához ma sok erőforrásra van szükség. A blokklánc technológia átvállalhatja ezt a felelősséget, és segíthet megoldani a folyamatos működése biztosítását. Gondoskodhat egyben a felmerülő hatalmas helyigényről így (hardver és a szoftver, de a tárolásról és a karbantartási költségekről is). A blokklánc okos szerződései viszont nem minden esetben elég biztonságosak még ma, léteznek kiskapuk is a rendszerben, melyek könnyen kihasználhatják és károsíthatják ezáltal az alkalmazásokat. Az ilyen sebezhetőségek minimalizálására a mesterséges intelligenciát használhatják, a biztonságosabb és okosabb szerződések létrehozására.

Az alacsony lekérdezési teljesítmény gyakran korlátozza a blokkláncokat, mivel az adattárolási módozatai így eleve korlátozottak lesznek. Ha szigorúbb tesztelést és képzést végzünk, az MI segíthet az adatlekérdezések sebességének javításában is. A blokklánc digitális nyilvántartása betekintést nyújthat a mesterséges intelligencia saját keretrendszereibe és a felhasznált adatok „származásába” is, továbbá megoldhatja végre (vagyis feltárhatja) a mesterséges intelligencia ma még létező komolyabb kihívásait is. Segíthet az adatok integritásában és az MI által adott ajánlásokba vetett bizalom javításában is. Ha blokkláncot használunk az MI-módozatok tárolására és terjesztésére, biztosíthatjuk az ellenőrzési nyomvonalat, és a blokklánc és az MI párosítása az adatbiztonságot fokozza majd. Az MI átfogóan és gyorsan tudja olvasni az adatokat, így eleve magasabb intelligenciát vihet a blokklánc-alapú üzleti hálózatokba is. Amikor nagyobb adathalmazokhoz biztosít hozzáférést a szervezeteken belül vagy kívül, a blokklánc segíthet az MI-nak a skálázásban és így egyszerre több használható módozatot is nyújthat: kezelheti a modellmegosztást és az adatfelhasználást, valamint átlátható és megbízható „adatgazdaságot” hozhat létre.

Diszruptív technológiák együtt: blokklánc és MI közössége
Az MI átfogóan és gyorsan tudja olvasni az adatokat, így eleve magasabb intelligenciát vihet a blokklánc-alapú üzleti hálózatokba is (Fotó: Unsplash)

Két technológia, szinergia-modellek

Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy a blokklánc és a mesterséges intelligencia között szoros kapcsolat létezik. Hiszen tapasztaljuk már ma is, hogy a legtöbb MI-alkalmazás előbb vagy utóbb a Big Data területére „téved”, ennek fő oka az MI-eszközök által generált hatalmas adatmennyiség maga. Az adatok kezelése fontos és igencsak érzékeny téma ma az ICT vállalkozásoknál, a blokklánc és az MI pedig együttesen elengedhetetlenül fontos lehet az adatok megfelelő kezelésében és az egyéb adatokkal kapcsolatos kérdések biztonságos megoldásában is. Az adatokat egy blokkláncban apró részekre bonthatják és szétoszthatják az egész hálózaton. Így nem lesz egy központi felügyeleti szervezet sem az adataink „mindenható” ellenőrzésére és felügyeletére, de a kezelésére sem. Viszont így minden céges számítógép a főkönyv teljes másolatát fogja majd optimális esetben vezetni, hogy az adatok semmiképpen se vesszenek el. Ha ma a céges adataink számára egy olyan ökoszisztémát szeretnénk, melyet mesterséges intelligenciás megoldásokkal is kezelni kell, vagy ilyen jellegű feldolgozást igényelnének, valamint jobb felhasználói élményt is szeretnénk a munkavégzés során, akkor a blokkláncot nem lehet már megkerülni. Például az egészségügyi ágazatban egy ilyen „öszvér- megoldással” a kórházakban lévő adatbázisokat lehet összekötni és elemeztetni, kutatási részlegekkel összekapcsolva, de a hálózatba kerülő adattrendeket figyelni és diagnosztizálni is, segítve a prevenciót. A blokklánc és az MI használata komoly hatással lehet a különböző iparágakban, és dinamikus új megoldásokat biztosíthat, az adatok szabályozása és ellenőrzése, a biztonság és a skálázhatóság bevezetésére által szinte minden területen. Az MI a gépi tanulást használja így az adatok teljesítményének, hatékonyságának és pontosságának előmozdítására, míg a blokklánc a lehető legjobb teljesítményre törekszik majd a hálózatban, a gyors és sikeres végrehajtás és működtetés kivitelezésének segítségére. A blokklánc és az MI kombinálása gördülékenyebbé és életképesebbé teheti a ma még kicsit nehézkes és lassú ipari és ICT folyamatokat, ez lehet talán a legnagyobb igazi előnye a két jövőtechnológia majdani integrálásának. Persze ismerve a mesterséges intelligencia idei „táltos paripává” változását, szinte bármi lehetséges, csak a fejlesztők képzelete szabhat majd határt az alkalmazhatóságának.

Diszruptív technológiák együtt: blokklánc és MI közössége

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek