Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Digitális fizetőeszköz: a britek is kipróbálnák

MEGOSZTÁS

A brit államkincstár és a központi bank gondolkozik a digitális font bevezetésén. Elhangzott a britcoin név is, de aztán gyorsan elfelejtették, mert véletlenül sem szeretnék, hogy bárki is a mostanában gyengélkedő kriptovalutákra, a bitcoinra asszociáljon.

Kiemelt kép: Envato/Elements

 

2020-ban, a világ első országaként a Bahama-szigetek vezette be a digitális fizetőeszközt. Nigéria és Jamaica hamarosan követte, ma pedig Kína és több mint húsz másik ország ezirányú teszt-projekteket futtat. Az Egyesült Államok és az Európai Unió, akárcsak a földkerekség központi bankjainak több mint nyolcvan százaléka, szintén gondolkozik a digitális pénzen.

Az Egyesült Királyság Államkincstárát vezető Jeremy Hunt február hatodikán beszélt arról, hogy az ország vállalatainak és fogyasztóinak valószínűleg szüksége van a font digitális változatára. A világ második legnagyobb pénzügyi központjával rendelkező Egyesült Királyság hatóságai a nyilvánossághoz fordultak: nyilvánítsanak véleményt a témában. A digitális fizetőeszközt a központi bank vezetné be.

 

Se nem britcoin, se nem bitcoin

„Bár a készpénz megmarad, a Bank of England által kibocsátott és támogatott digitális font a fizetés megbízható, hozzáférhető és könnyen használható új módja lehetne. Ezért akarjuk először megvizsgálni a lehetőségeket, miközben mindig ügyelünk a pénzügyi stabilitás megóvására” – jelentette ki Hunt.

 

A gyengélkedő bitcoin (Kép: Envato/Elements)

 

Az elképzelés nem új, az Államkincstár és a Bank of England két éve állt elő először vele. Az Államkincstár akkori vezetője, az ország mostani miniszterelnöke, Rishi Sunak a britcoin nevet sugalmazta, de a Bank of England figyelmeztetett: jobb, hogyha elkerülik a kriptovalutákkal, például a bitcoinnal való hasonlóságokat, márpedig egy ilyen elnevezés elég egyértelmű utalás lenne.

Míg a kripto fizetőeszközök értéke rendkívüli módon ingadozik, addig – azokkal ellentétben – a központi bank által támogatott digitális font megbízható és értékálló lenne. Az aggodalom most még indokoltabb, mint két éve: a tavalyi kriptobukta, a kriptotőzsde, az FTX többmilliárd dolláros látványos novemberi összeomlása, az alapító, Sam Bankman-Fried elleni csalás vádja egyértelműen jelzik, hogy a bitcoin és társai nincsenek jó állapotban, a történések elriasztják a részvényeseket és a befektetőket.

 

Érvek és ellenérvek

A Bank of England érthetően élesen megkülönbözteti a lehetséges digitális fontot a kriptopénzektől. Tíz egység ugyanannyit érne, mint a tízfontos papírpénz, digitális pénztárcában lenne a termékek és szolgáltatások vételére alkalmas digitális fizetőeszköz. Támogatói szerint leegyszerűsítené, olcsóbbá tenné a tranzakciókat, ráadásul a bankszámlával nem rendelkezők is használhatnák.

 

Ilyen volt a tízfontos (Kép: Envato/Elements)

 

Ellenzői a biztonsági kockázatokra, a magánszféra (privacy) esetleges megsértésére, hackertámadásokra, digitális alvilágra, a kereskedelmi bankok és a pénzügyi szektor gyengítésére, „egyértelmű előnyök nélküli veszélyre” hivatkoznak, és – szerintük – míg a britnél kevésbé hatékony, fejletlenebb bankrendszerekben valóban hasznosak, addig az Egyesült Királyságban jól működnek a bankok.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek