Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Budapesten a Bosch CU.BE-ja

MEGOSZTÁS

Átadták a világ második CU.BE központját a Bosch Budapesti központjában. A bemutatóteremben a legmodernebb technológiák és technikák láthatók élőben, működés közben.

A Bosch úttőrő szerepet töltbe a negyedik ipari forradalom technológiáinak fejlesztésében és kivitelezésében. Ahhoz, hogy folyamatosan mozgásban maradjon a cég a fejlesztések területén egyre több együttműködésre van szüksége az ipari- és a tudományos szereplőkkel. Ennek megvalósítására a cég olyan ökoszisztémát épít, amelyben ipari partnereikkel, a felsőoktatás résztvevőivel (egyetemek, kutatóközpontok) közösen dolgozhatnak együtt – mondta Szászi István Bosch-csoport vezetője a CU.BE (CUstomer BEnefits) ipari, technológiai élményközpont átadóján.

A CU.BE a Bosch budapesti központjában működő Bosch Rexroth telephelyén nyílt. A célja, hogy a befektetőknek, partnereknek és a fejlesztő tudósoknak élőben, kézzel foghatóan mutassa be, pontosan milyen technológiákban és ipari megoldások fejlesztésében és kivitelezésében jártas a Bosch.

Ipar 4.0-megoldások

Nem mellesleg a budapesti központot a németországi Ulmban található másik CU.BE tapasztalatait felhasználva alakították ki. Ebbe egyaránt telepítettek számos iparágban jelenleg is működő megoldásokat, valamint a hétköznapokban is használt és ismert eszközöket. Például bármilyen ketrec vagy biztonsági felszerelés nélkül tesztelhető olyan kollaboratív robot, amelyik a gyártósoron dolgozó munkavállalókat segíti. (Meg kell jegyezni, hogy az előtérben poroszkáló ilyen eszköz valóban képes volt kikerülni a társalgó embereket, de előfordult, hogy finoman, de tolakodóan jelezte a jelenlevőknek, hogy éppen az útjában állnak.) Olyan ipar 4.0-s miniatűr gyártósort is összeállított a Bosch Rexroth, amely bepillantást nyújt a gépek összekapcsoltsága, az adatkommunikáció és a diagnosztika által nyújtott lehetőségekbe, és oktatásra, továbbképzésre is alkalmazható. Okos szerelőállomáson próbálhatja ki a látogató, hogyan segítenek a digitális rendszerek az alkatrészek megfelelő összeszerelésében. A CU.BE-ban holografikus szemüveg segítségével a digitális iker technológiát is ki lehet próbálni, amely a tesztelésben, valamint a távoli karbantartásban ad egyedülálló lehetőséget. Emellett hálózatba kapcsolt hidraulikus rendszerek, a belső logisztikában résztvevő autonóm robotok és energiahatékony megoldások mutatják meg, milyen eszközökkel segíti a Bosch Rexroth a fenntartható és energiahatékony gyártást.

Innováció a működőtőke számára

A CU.BE-ban olyan mindennapi eszközök modern technológiai háttere is látható, mint az országút mellett füvet nyíró gépi kasza, amely körbevágja az útjelző oszlopokat, amit a Bosch Rexroth a partnercégével együttműködésben hozott létre, valamint egy csúcsminőségű karos kávéfőző, amely finomvezérlésű hidraulikus munkahengerének köszönhetően tökéletes nyomást biztosít a legfinomabb kávé készítéséhez.

A központ elsősorban a diákok, befektetők és a Bosch partnerei előtt van nyitva, lehetőséget kínálva a kutatásokra, vagy azok élőben történő megtekintésére. „Köszönettel tartozunk a Boschnak, hogy utat mutat a magyar vállalatoknak. Bízunk abban, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódik, mi azon leszünk, hogy még több innováció legyen Magyarországon” – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a CU.BE átadásán.

A magyar ipar növekedése erősen high-tech orientált: gyártásban 132 országból az 5-ik helyen állunk, az IMF szerint 70 százalék körüli aránnyal szinte minden fejlett országot megelőzünk. Ezenkívül a világ 14-ik legkomplexebb exportjával rendelkezünk, és EU-s összehasonlításban is kiemelten magas a kivitelen belül a high-tech aránya. Míg Magyarország 2019-ben meghaladta a 77 százalékot ebben a mutatóban, addig Németországban ez a szám 73,9 százalék volt. A tárcavezető kiemelte: Magyarország előkelő helyen áll a befektetési célpontok között, ami annak is köszönhető, hogy jól képzett, tudásalapú munkaerő áll rendelkezésre a gáyrtásfejlesztéshez. Nagy Márton hangsúlyozta, a magyar gazdaság technológia- és a tudástranszfere is figyelemreméltó, szerinte a Bosch is azért van itt, mert nagyon magas a műszaki képzés színvonala nálunk.

A külföldi működőtőke-beáramlás (FDI) jelentőségét is kiemelte, idén mintegy 4000 milliárd forint értékű beruházás jön hazánkba, ami 2021-hez képest kétszeres, 2010-hez viszonyítva pedig hétszeres növekedés, ráadásul az unión belül Magyarország ezen a téren a második legvonzóbb befektetési helyszínnek számít. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar hozzáadott értéknek ezen beruházások mentén erősödniük kell, azaz a magyar beszállítóknak egyre nagyobb szerepet kell kapniuk a befektetésekben.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek