Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat

MEGOSZTÁS

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret hódít a különböző iparágakban, megváltoztatva a munkahelyeket a kereskedelemtől az orvostudományon át a marketingig. A tévedhetetlen MI világában a számítógépek elvégezhetnék helyettünk már a munkánk nagy részét. Egy másodperc alatt diagnosztizálhatnák a betegségeinket, robotok és autonóm járművek vásárolhatnának és szállíthatnák ki a bevásárlásainkat. Emberi segítség nélkül működtethetnék a közlekedési eszközeinket, és még a vacsoránkat is elkészíthetnék. De mielőtt ez a „Boldog Utópia” valósággá válna még meg kell tanulni velük együttműködni a pandémia miatt már digitálisan transzformált munkahelyeinken.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ez lehet már sok MI-hívő és rajongó titkos víziója. A jelenlegi valóság azonban az, hogy bár történt előrelépés, a legtöbb munkához még mindig sajnos emberekre is szükség van. Egyes szakértők szerint a mesterséges intelligencia csak újabb problémákat hozhat a munkahelyekre, és kockázatot jelenthet a munkavállalók, a munkaadóik és az ügyfeleik számára is. Ma az MI képes működtetni az élelmiszerboltok robotjait, melyek megváltoztatják a boltok készletezését, felgyorsítják az oltóanyag-előállítást és kreatív ötleteket generálnak. A legújabb fejlesztések azonban fontos kérdéseket vetnek fel a munkavállalók számára: Mennyire függ a munkánk az embertől? A technológia helyettesíthet végre és végleg minket?

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat
Egyes szakértők szerint a mesterséges intelligencia csak újabb problémákat hozhat a munkahelyekre, és kockázatot jelenthet a munkavállalók, a munkaadóik és az ügyfeleik számára is (Fotó: Unsplash)

A munka fogalmának radikális újraértelmezése

A munkához való hozzáállás drámai átalakuláson megy keresztül napjainkban, de a munkahely formájától kezdve az életünkben betöltött szerepéig már így is egy alapvető paradigmaváltás kellős közepén vagyunk (sőt Marx is bizonyára forog a sírjában). A mesterséges intelligencia mégsem fogja egyhamar teljesen helyettesíteni az embert, állítják az iparági szakértők és a technológiába beruházó vállalatok. De a munkahelyek átalakulnak, ahogy az MI egyre szélesebb körben majd elérhetőbbé válik. Minden munkakörre hatással lesz, de ennek a nagy része inkább csak kiegészítő megoldásként funkcionálhat, mintsem a munkavállalók tökéletes helyettesítését kivitelezve. A vállalatok már évek óta használják a mesterséges intelligenciát, hogy nagy mennyiségű adatot dolgozhassanak fel, és így új ismereteket szerezzenek a vállalkozásuk számára. Ma úgy tűnik a fehérgalléros munkakörökre lesz elsődlegesen a legnagyobb hatással a közeljövőben a gépi elme, mivel az MI viszonylag alacsonyabb költséggel implementálható itt, mint például egy autonóm teherautó flotta telepítésekor.

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat
Minden munkakörre hatással lesz, de ennek a nagy része inkább csak kiegészítő megoldásként funkcionálhat, mintsem a munkavállalók tökéletes helyettesítését kivitelezve (Fotó: Unsplash)

Bank- és pénzügyek

A nagy bankok már használják a mesterséges intelligenciát a back-end műveletek és a kiberbiztonság javítására, valamint a gyorsabb ügyfélreakciót biztosító chatbotok működtetésére. A Royal Bank of Canada közölte, hogy generatív mesterséges intelligenciát tesztel a szoftverei gyorsabb elkészítése érdekében. Az MI segíthet a fejlesztőknek olyan kódot találni, melyet új termékekhez használhatnak fel, vagy alapvető új kódot írhatnak. A Capital One pénzügyi cég szerint az MI és a gépi tanulás központi szerepet játszik a mérnöki munkaerőnél. A bank MI és ML szabadalmakkal rendelkezik a csalásfelismerés és a természetes nyelvi feldolgozás területén. Számos bank célja ma, hogy személyre szabottabb pénzügyi termékeket és tanácsokat kínáljon, növelje a csalásfelismerés sebességét, hogy azonnal figyelmeztesse az ügyfeleket, és emlékeztesse az embereket bizonyos számlákra vagy kiadásokra. A mesterséges intelligencia hamarosan figyelemmel kísérheti a tranzakciókat, hogy személyre szabottabb pénzügyi tanácsokat, betekintést nyújtson a kiadásokba és a megtakarításokba, vagy gyors figyelmeztetéseket adjon a szokásos költési szokásoktól való eltérésekről, olyan egyszerű dolgokról is, mint a borravaló százalékos eltérése. A Morgan Stanley nemrégiben kezdte el tesztelni az OpenAI GPT-4 által működtetett chatbotokat 300 tanácsadóval, hogy segítsen nekik könnyen előhívni a kutatásokat és az adatokat. A cég azt tervezi, hogy a következő hónapokban újabb 16.000 tanácsadója számára is megnyitja ezt a lehetőséget. A pénzintézetek azonban óvatosak: a mesterséges intelligencia olyan kockázatokkal járhat, mint például az ügyfelek frusztrálása a túl sok automatizálással, a személyes pénzügyi adatainak védelmét célzó adatvédelmi törvények megsértése és az alacsonyabb jövedelműek esetleges diszkriminációja is.

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat
Számos bank célja ma, hogy személyre szabottabb pénzügyi termékeket és tanácsokat kínáljon, növelje a csalásfelismerés sebességét, hogy azonnal figyelmeztesse az ügyfeleket, és emlékeztesse az embereket bizonyos számlákra vagy kiadásokra (Fotó: Unsplash)

Egészségügy és gyógyszeripar

Sok kórház használ elektronikus orvosi nyilvántartást, mely terület hasznot húzhat a mesterséges intelligencia szervezéséből és elemzéséből. A gyógyszerfejlesztés pedig több százmillió adatpont elemzésével járhat, ami szintén egy olyan terület, ahol csak az MI segíthet. A Johnson & Johnson felgyorsította a koronavírus elleni vakcina tesztelését azáltal, hogy mesterséges intelligencia segítségével azonosította a legfontosabb és kihívásokkal tetézett területeket, többek között azt, hogy hol jelentek meg az új vírusváltozatok. Az MI segíthet továbbá a molekulák szűkítésében és a gyógyszerkutatás célpontjainak azonosításában, vagy felgyorsíthatja a képelemzést a gyógyszerhatások meghatározásához. Támogatja a betegek saját sejtjeit módosító, személyre szabott vérrákkezelés gyártási folyamatát is. A mesterséges intelligencia a kiterjesztett valóság segítségével segítheti az orvosokat az olyan eljárásokban, mint a műtétek: miközben az orvos dolgozik, a rendszer útmutatást ad a legjobb potenciális következő lépésekről. Segít a gyógyszerekkel kapcsolatos nemkívánatos események jelentésében is, a legfrissebb orvosi szakirodalom átvizsgálásával és a felülvizsgálatra szoruló jelentések megjelölésével, illetve a gyógyszerhatások meghatározásához szükséges képelemzés felgyorsításával. A University of Kansas Health System nemrégiben több mint 140 kórházban vezetett be egy generatív MI-alkalmazást. Az Abridge egészségügyi technológiai cégtől származó program rögzíti egy beteginterjú hangfelvételét, átírja azt, majd összefoglalja a fontos elemeket, hogy automatikusan kitöltse a beteg orvosi kartonját. A generatív MI azonban hibákat is okozhat, ami problémás lehet az egészségügyi szolgáltatók számára. Egyes egészségügyi szakemberek a mesterséges intelligenciát rákszűrésre, orvosi képalkotásra és előrejelzésekre használják a problémák jobb felismerése érdekében. A Google olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a Mayo Clinic, hogy validálja a mesterséges intelligenciát, mely automatizálhatja a rák sugárkezelések tervezési folyamatának egy részét, segíthet a mobil ultrahangkészülékeknek a mellrák korai stádiumainak felismerésében, vagy szonográfus nélkül is életfontosságú szülési adatokat szolgáltathat, és a tuberkulózisszűréseket is működtetheti. A Google szerint azonban valószínűleg évekbe telik, mire a technológia készen áll a professzionális használatra. Ha túlságosan nagymértékben támaszkodnak rá, az orvosi folyamatokban az MI hibái életbe vágó következményekkel járhatnak.

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat
Egyes egészségügyi szakemberek a mesterséges intelligenciát rákszűrésre, orvosi képalkotásra és előrejelzésekre használják a problémák jobb felismerése érdekében (Fotó: Unsplash)

Kereskedelem

A kereskedők a mesterséges intelligenciát többek között arra használják, hogy nyomon kövessék a termékeik piaci árát, melyek többek között a kínálat és a logisztika függvényében változnak, és így biztosítsák a termékek állandó versenyképességét. Az MI segíthet az áruházak több ezer termékének árait kiigazítani, de azt is segíthet „megjósolni”, hogy pontosan mikor kell csökkenteni ezeket a nyereség növelése érdekében. A kiskereskedők arra is használják a mesterséges intelligenciát, hogy a bolt szükségletei alapján ütemezzék a dolgozóikat, számítógépes látás segítségével automatikusan felszámolják az árucikkek árát, és online termékeket ajánljanak rögvest a vásárlóknak. Az Ask Sam virtuális hangalapú asszisztensében is alkalmazza a mesterséges intelligenciát, melyet a dolgozók használhatnak az árak gyors keresésére, a termékek megtalálására vagy a vásárlók segítésére. Remélik azt is, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan segít majd meghatározni például azt, hogy hány croissant kell sütniük, és automatikusan figyelmezteti őket, ha a fánkok száma alacsony lesz a polcokon. A generatív MI hamarosan termékleírásokat is írhat több ezer termékhez. Sőt az mesterséges intelligencia a közösségi médián keresztül automatikusan tervezhet ruhákat vagy termékeket a kurrens trendek alapján, lehetővé téve a kiskereskedők számára, hogy gyorsan piacra dobjanak új termékeket. Az MI-alapú rendszereket azonban nem mindig fogadja mindenki kedvezően. Amikor a Walmart néhány évvel ezelőtt bevezette a robot takarítókat, néhány bolti alkalmazott panaszkodott a meghibásodásokra és a robotok betanítására fordított időre (a Walmart szerint a robotokat a jelek szerint jól fogadták). Az arcfelismerő rendszerek pedig eleve hibásak voltak, gyakran tévesen azonosították a színes bőrű embereket, ami ahhoz vezetett, hogy a biztonságiak tisztességtelenül a barna és fekete bőrűeket vették célba. A dolgozók munkája valószínűleg át fog alakulni, úgy fognak dolgozni ahogy gépek eldöntik, hogy mit tartanak a legfontosabbnak az adott időszakban, vagy azt kockáztatják, hogy az áruház pénzt vagy hatékonyságot veszít.

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat
Az MI-alapú rendszereket azonban nem mindig fogadja mindenki kedvezően (Fotó: Unsplash)

Kreatív iparág és marketing

Az MI egyik legfelkapottabb formája – a generatív változata – képes digitális képeket, társalgási szöveget, kódot és hosszú dokumentumok összefoglalóit előállítani egy egyszerű lekérésből. Bár még csak a kezdeti szakaszában van, nagy hatással lehet az olyan munkakörökre, melyekben írást, kódolást vagy termékek népszerűsítését végzik. Tavaly a GitHub szoftverfejlesztési platform bemutatta a GitHub Copilotot, egy olyan eszközt, mely OpenAI modellek segítségével ír kódot a felhasználó kérése alapján. A GitHub szerint a Copilot képes módszereket, egységteszteket és összetett algoritmusokat javasolni. Egyes írók a ChatGPT-hez hasonló generatív MI-eszközöket használnak az Amazonon eladandó könyvek társírására és illusztrálására. Egy jogász pedig arra használta, hogy segítsen kidolgozni egy törvényt, melynek célja a mesterséges intelligencia szabályozása. Az olyan vállalatok, mint a Microsoft és a Google generatív MI-eszközöket integrálnak, hogy az irodai dolgozók gyorsabban végezhessenek olyan feladatokat, mint az e-mailek írása vagy prezentációk készítése egyes alkalmazásokon belül.

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat
Bár még csak a kezdeti szakaszában van, nagy hatással lehet az olyan munkakörökre, melyekben írást, kódolást vagy termékek népszerűsítését végzik (Fotó: Unsplash)

A ChatGPT-vel kísérleteznek ugyan cikkek írására, beleértve a keresőmotorokra való optimalizálást is, bár ezek az írások még nem igazán lettek széles körben elfogadva. Tekintettel arra, ha a mesterséges intelligenciának meg kell írnia egy 1000 szavas cikket, azt még mindig át kell nézni és szerkeszteni, hogy újra emberi „hangzású” legyen, vagyis ez csak egy keretrendszer a cikkek megírásához. Vannak, akik generatív MI-t használ arra, hogy képeket ötleteljenek illusztrátorok és tervezők számára. Emellett a TikTok-kommentárok eliminálására és a reakciók, ötletek, valamint a márkák közötti hasonlóságok és különbségek elemzésére is használják. Az MI által generált elemek kétszeres ellenőrzésére azonban gyakran használnak más eszközöket, mivel a gépi elme kitalálhat dolgokat vagy elronthat és elferdíthet tényeket, és ezért sokan kerülik a kész termékekben való felhasználásukat még. Sőt néhány MI-vállalatot már be is pereltek szerzői jogvédelem alatt álló anyagok jogtalan felhasználásáért.

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat
Az MI által generált elemek kétszeres ellenőrzésére azonban gyakran használnak más eszközöket, mivel a gépi elme kitalálhat dolgokat vagy elronthat és elferdíthet tényeket, és ezért sokan kerülik a kész termékekben való felhasználásukat (Fotó: Unsplash)

A generatív MI-eszközök segíthetnek a munkavállalóknak, hogy termelékenyebbek legyenek, különösen a tartalomkészítés terén. Ez azt jelentheti, hogy a mesterséges intelligenciát az első vázlatok és a közösségi médián megjelenő posztok elkészítéséhez használhatják, hogy egyszerű problémákat oldjanak meg, vagy összetett témákról adjanak összefoglalókat. Bár sok minden még kísérleti stádiumban van, a marketingesek úgy érzik, hogy hamarosan MI-vel fognak dolgozni, ha eddig még nem tették, még akkor is, ha ez csak egy kampány sikerének meghatározásában segített. Korifeusaik szerint azonban fontos lesz az iparág számára, hogy az emberi kreativitás továbbra is a középpontban maradjon. Ha mindenki túlságosan egy vagy két MI eszközre támaszkodik piacon, és az ugyanúgy működik mindenhol, akkor a végeredmény az unalmas és falanszter szagú egyformaság lesz, ahol semmi és senki sem tűnik ki egy idő után és az uniformizálás poklába kerülnek.

Az MI még nem fogja elvenni a munkánkat

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!