Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Automatizált technológiával teszik hatékonyabbá a gyógyítást

MEGOSZTÁS

Kórházakban sok gondot okoz, elkerülhető kockázatokhoz és akár tragédiákhoz is vezet a raktárkészlet kezelése. Egy izraeli kórházban eddig főként manuálisan végzett folyamatokat helyettesítő automatizált technológiával igyekeznek megoldani a problémát.

Nyitókép: Envato/Elements

 

A raktárkészlet kezelése, a leltározás az egészségügyi intézmények legösszetettebb és legkevésbé látványos feladatai közé tartoznak. A dolgozók rengeteg időt töltenek el vele, sok esetben áttekinthetetlen, és a manuális munkába hiba is csúszhat. Milliókat érő műszereket selejtezhetnek le véletlenül, veszhetnek el túlrendelés miatt, de az orvosi beavatkozás eszközhiány miatti elmaradása sem ritka, és csak azért történik meg, mert nem áll rendelkezésre az, ami pont kell.

A raktár racionalizálása a manuális munkát váltó automatizálással oldható meg. Az izraeli Nahariya Galilea Orvosi Központjában egy „okos szoba” bevezetésével tették meg, ezentúl az fogja kezelni a raktárkészletet, hogy például mindig kéznél legyenek a műtőben az adott pillanatban szükséges eszközök. A leltárt különleges rendszer kezeli.

 

Autonomi automatizál

A fejlesztést a szintén izraeli Autonomi vállalat végezte, a technológiai, logisztikai kivitelezésben az ország állami kórházainak felszerelésében érintett Csoportos Beszerzési Szervezet is közreműködött. A kórház elmondása alapján az okos szobával az eddigi költségek akár tizenöt százalékát is megspórolhatják műszereken, gyógyszereken.

 

 

Intelligens technológia egy kórházban (Kép: Envato/Elements)

 

Az Autonomi célja az elavult és hatékonynak egyáltalán nem nevezhető eddigi módszer naprakész high-tech, autonóm készletkezelő rendszerre cserélése mindenhol. A hatékonyságot a szükséges eszközök megfelelő helyen és megfelelő időben történő biztosításával, a veszteségek és a helytelen használat csökkentésével, pontos leltározó, a készletet elemző rendszerekkel igyekeznek növelni.

Az okos szobával, a valósidejű jelentésekkel csökkentik a kiadásokat, a pazarlást és a visszaéléseket, a költségvetés és a számlázás eredményes kezelését a raktárhasználat folyamatos monitorozásával érik el. A lejárati dátumokra a rendszer automatikusan figyelmeztet, összességében pedig a páciensek nagyobb biztonságát is célozza.

 

Raktárban dolgozó robot (Kép:Envato/Elements)

 

A technológia bevezetésével, a humán beavatkozás nélküli folyamatkezeléssel kevesebb az emberi hiba lehetősége. A rendszer végfelhasználó segítsége nélkül követi nyomon meghatározott orvosi csapatoknak és esetekre kijelölt eszközök helyzetét, állapotát. A műszereket kórházba kerülésüktől utolsó felhasználásukig, például egy beültetés a páciens szervezetébe kerüléséig figyeli, és mindent egybevéve optimalizálja az egészségügyi intézet erőforrásait.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek