Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

AI-cuisine

MEGOSZTÁS

A mesterséges intelligencia a gasztronómiát sem kerüli el, legyen szó új ételekről, kiemelkedő színvonalú receptekről, vagy épp csomagolásról. Rauf Tamás, éttermi kritikust is megszólaltattuk a témában.

A mesterséges intelligencia a gasztronómiában izgalmas lehetőségeket teremt a kreativitás és az innováció számára. Az új technológiákat hatékonyan alkalmazva javíthatják az éttermi menedzsmentet, optimalizálva a különböző folyamatokat. Például automatizálhatjuk a készletkezelést, a foglalásokat, sőt a helyi hagyományokra és termékekre alapozott menütervezésben is segíthet.

Egy másik terület, ahol a mesterséges intelligencia jelentős hatást gyakorolhat, a fenntarthatóság és az élelmiszer-pazarlás csökkentése. A mesterséges intelligencia algoritmusai optimalizálhatják az összetevők felhasználását, kreatív módokat javasolva a maradékok újrafelhasználására és az élelmiszer-pazarlás minimalizálására. Az összetevők felhasználásának maximalizálásával és a hulladék mennyiségének minimalizálásával, az éttermek hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb vendéglátóiparhoz.

Az optimalizáláson túl

A mesterséges intelligencia által hajtott eszközök lehetővé teszik a szakácsok és gasztonómiai szakértők számára, hogy új kulináris távlatokat fedezzenek fel, feszegetve az ízkombinációk és a főzési technikák határait. Andoni Luis Aduriz, a Mugaritz étterem séfje személyesen fejlesztette ki a „Molecular Cuisine” nevű mesterséges intelligencia programot, amely gépi tanulási algoritmusokat használ az ízek és textúrák innovatív kombinációinak létrehozására. Emellett számos gyorséttermi lánc olyan önkiszolgáló állomásokat vezetett be, amelyek mesterséges intelligenciát alkalmaznak a menüajánlatok személyre szabására, valamint az ügyfelek preferenciái alapján csábító előételeket és italokat ajánlanak.

Megkértem Rauf  “Sven” Tamás, étteremkritikust és gasztrobloggert – aki az ICT Global első főzőversenyének, a Cyber Chefnek is a zsűrije volt –, hogy ossza meg velünk a magyar valóságból érzett impulzusait, az új AI-gasztro technológiákkal kapcsolatban: „Egy jó barátomon keresztül elég széles körű információkat kapok a mesterséges intelligenciáról, Kömlődi Ferenc, jövőkutatótól (szerk: az ICT Global szerzője is), abszolút érdeklődéssel figyelem a újdonságokat. Van például egy robot, amely elkészíti, akár Gordon Ramsay receptjeit is. Angliában betáplálták a gépbe és Budapesten összeállítja a gép! Milligrammra kiszámolva, pontosan ugyanúgy. Ezzel precizitást és állandó minőséget lehet vinni a éttermekbe. Én várom ennek az előretörését.”

Mi is hírt adtunk róla, hogy az egyik magyar üdítőital gyártó, AI-algoritmussal fejlesztette legújabb termékét az ízétől a csomagolásig.

Rauf  “Sven” Tamás, étteremkritikus és gasztroblogger és a Rauf kávézó és cukrászda társtulajdonosa (Fotó: Juhász Gyöngyi)

Szinergia a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás között

A mesterséges intelligencia képes forradalmasítani a gasztronómia világát azáltal, hogy optimalizálja a folyamatokat, gerjeszti a kreativitást, személyre szabja a kulináris élményt és elősegíti a fenntarthatóságot. A mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás közötti szinergia a kulcsa az igazán formabontó gasztronómiai élményeknek. Fontos azonban megjegyezni, hogy az AI csak egy eszköz. Ne féljünk az új technológiáktól, mert végső soron az emberek teremtik az emberek számára.

A szakácsok és a lelkes vendéglők régóta vitatkoznak azon, hogy a főzés művészet vagy mesterség, a kreatív kifejezés egyik formája vagy a tanult készségek ügyes megvalósítása. De akármelyik oldalon is álljanak, az emberek többnyire egyetértenek abban, hogy az ízletes dolgok előállításához viszonylag magas szintű észlelési képességre van szükség – arra a képességre, hogy felismerje valaki, ha egy serpenyőben karamellizálódó hagyma eléri a gesztenyebarna, azaz tökéletes árnyalatot.

A kiváló ételekhez, remek ösztönök szükségesek.

Vagy legalábbis régen volt. A CloudChef nevű új Szilícium-völgyi startup, szoftver és mesterséges intelligencia segítségével digitalizálja a főzést – nem recepteket, hanem konkrét ételek elkészítésének folyamatát. Nikhil Abraham, a CloudChef vezérigazgatója szerint a cég terméke azt a fajta konyhai ösztönt kívánja szimulálni, aminek tökéletesítése a tehetséges szakácsoknak akár évekbe is telhet.

Spotify for food

A San Fransisco-i vendégek már rendelhetnek ételt a CloudChef webhelyéről, amelynek elkészítését MI-algoritmusok végzik, szenzorok és más IT-eszközök segítségével.

Például megrendelheti a Vellore Kitchen curry-s csirkéjét, Srijith Gopinathan San Franciscó-i öbölvidék, leghíresebb séfjének receptje alapján – két Michelin csillaga is van, nem hagynám ki –, kókusszal, chilivel és illatos fűszerkeverékkel. A hozzávalókat összeállító és az ételt elkészítő személy, a CloudChef konyhájában nem biztos, hogy érti a kurkuma és a koriander közötti különbséget, de ez nem számít, mert a CloudChef szoftver pontos instrukciókat ad a „szakácsnak”, a fűszerek fajtájától a kiméréséig. Nem szükséges fűszerismeret, de kóstolni sem kell. A monitoron megjelenő utasítások szerint elkészíti az ételt. Nem kell érteni, mikor éri el a csirke kész, de még nem kiszáradt állapotot, vagy hogy milyen a curry szósz az ideális sűrűsége, a szoftver ezt olyan érzékelőktől származó adatok felhasználásával állapítja meg és jelzi, amelyek mérik a serpenyőben lévő összetevők termikus hőmérsékletét és az étel relatív tömegét, a főzés során. Amikor a szósz eléri a megfelelő sűrűséget, hangjelzés figyelmezteti a szakácsot és egy üzenet jelenik meg a képernyőn, amely felszólítja a dolgozót, hogy vegye le a serpenyőt és az ételt a tűzről.

Srijith Gopinath séf a fűszeres ízvilágot hozza asztalunkra, a képen a méltán híres Vellore Kitchen curry-s csirkéje

Bazsalikom, oregano – Nem mindegy?!

Ellentétben a hagyományos éttermi konyhával, ahol általában több tapasztalt szakácsra van szükség, a CloudChef konyhában csak egy olyan dolgozóra van szükség, aki érti a számítógépes felületet. A cég Palo Alto konyhájában dolgozók nagy része úgy jött be a konyhába, hogy nem volt semmi főzési tapasztalata, de 5-10 perces tréning után elkezdhették, a Michelin-útmutatónak megfelelő ételkészítést, a CloudChef konyhájában.

A kommunikációjukban „Spotify for food”-ként pozicionálják magukat. A CloudChef a világ minden tájáról ismert szakácsok számára lehetőséget biztosít arra, hogy ételeiket hatalmas közönséghez eljuttassák, akár Palo Altóba is. Rauf Tamás pacalt készíttetne a mesterséges intelligenciával, mert mind mondja, a marhabendő nagyon sok nép eledele, de Amerikába, Európából került az asztalra. A klasszikus, robotok elveszik a munkánkat kérdéskört, Rauf nem látja borúsan: „Ez ugyanolyan, mint az e-book és a nyomtatott könyvek, vagy a streaming és a mozi relevanciája. Szükség lesz szakácsokra is, ugyanúgy, ahogy könyvekre is szükség van. Amit biztosra veszek, hogy optimálisabb, fenntarthatóbb lehet a vendéglátás, nem lesznek majd túlrendelések, készlet felhalmozások, ahogy azt manapság sok helyen látjuk – így az étel kidobások is csökkennek. Az MI-vel a vendéglátás fenntarthatóbbá válik nem csak gazdasági, de környezeti szempontból is.”

A mesterséges intelligencia olyan, mint a konyhakés: kiváló és nélkülözhetetlen eszköz a konyhában, de lehet veszélyes, gonosz emberek kezében gyilkos fegyver is.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek