Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Hogyan néz ki az automatizált vertikális gazdálkodás?

MEGOSZTÁS

Cikkünkben megvizsgáljuk a vertikális gazdálkodás automatizálási technológiáit és azt, hogy miért éppen most változtatják meg az élelmiszertermelési környezetet.

Manapság az automatizálás forradalmasítja a termelékenységet és szinte minden iparágban számos előnnyel is jár. A mezőgazdaság is átáll a kézi munkáról a nagymértékben automatizált modellre, ahol szinte nincs is szükség a helyszínen dolgozókra.

A hagyományos mezőgazdaság előtt álló kihívások, mint például a korlátozott vízkészletek és a termőföld, elősegítették a csúcstechnológiás üvegházak és a beltéri vertikális gazdaságok fejlődését.

Az automatizált beltéri gazdálkodás olyan modern technológiákat alkalmaz, mint a szenzorok, a nagy adatok, a vertikális mezőgazdasági robotika és a mesterséges intelligencia által hajtott szoftverek a hozam növelése, a költségek csökkentése és a környezeti hatások minimalizálása érdekében.

Hogyan működik az automatizált vertikális gazdálkodás?

A vertikális gazdálkodás automatizálásának első szintje a gazdaság működéséről szól. A kézi vagy félautomata függőleges gazdaságokban a növényeket általában statikus, függőleges többszintes állványokon termesztik és minden alapvető folyamathoz – beleértve a mozgatható tálcákat, a tápkeveréket és az öntözést – emberi munkát igényelnek.

Míg a high-tech vertikális farmokon az olyan alkatrészek, mint a növekedési zónák, a fogyóeszközök szállítása, a trágyázóegység és a hardver teljesen automatizáltak. Ezek a technológiák különféle típusú vertikális mezőgazdasági rendszerekben alkalmazhatók, beleértve az aeroponikus- és a hidroponikus termesztést.

Például az iFarm, egy vertikális mezőgazdasági technológiai szolgáltató, a szabadalmaztatott StackGrow-technológia segítségével segíti a gazdákat a hidroponikus gazdaságok automatizálásában. A StackGrow egy automatizált vertikális farmrendszer a fűszernövények és leveles zöldségek energiahatékony és kiszámítható termesztésére ellenőrzött környezetben.

A teljesen felszerelt vertikális mezőgazdasági rendszer tartalmazza az összes szükséges hardvert és automatizálási modult, szoftvert és fogyóeszközkészletet a leveles zöldek termesztéséhez. Egy speciális állványrendszerrel a növénnyel ellátott tálcák automatikusan a vetési zónából a betakarítási zónába kerülnek a termesztési ciklusnak megfelelően. Az egyetlen olyan feladat, ahol emberi munkát igényel, a berendezések karbantartása és fertőtlenítése.

Ez a technológia kiváló üzleti eredményeket mutatott fel, több mint 30 százalékkal csökkentette a munkaerőköltségeket, és több mint 33 százalékkal csökkentette az energiafogyasztást a hagyományos állványos függőleges farmépítéshez képest.

A 2021-es globális CEA népszámlálási jelentés kiemeli, hogy a vertikális mezőgazdasági vállalatok 28,4 százaléka fejlett IT-vezérelt automatizálási megoldásokat alkalmazott, és a válaszadók közel fele tervezi, hogy a következő 12 hónapon belül beépíti ezeket a technológiákat. Az automatizálás azonban nem mindenki számára jelent megoldást.

„Kisebb üzemeknél és alacsony munkaerőköltségű régiókban a félautomata megoldások ésszerűbb megoldást jelentenek. Ha azonban nagyobb, magas munkaerőköltségű vagy munkaerőhiányos gazdaságokkal foglalkozunk, a teljesen automatizált vertikális gazdálkodás a leghatékonyabb megoldás” – mondta Max Chizhov, az iFarm vezérigazgatója.

Mi az a farmmenedzsment szoftver?

Ami a vertikális gazdálkodást illeti, valószínűleg az iparág előtt álló fő kihívás a klímaszabályozási rendszerek, a légkondicionálás és a beltéri világítás jelentős mennyiségű energiaigénye.

Ennek a kihívásnak a megoldására farmmenedzsment SaaS-platformok jelentek meg. Lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy optimalizálják tevékenységüket és csökkentsék az energiafogyasztást.

Ezek az intelligens platformok adatelemzést, ML-t és más technológiákat használnak az éghajlati viszonyok, a növénynövekedés és a termelés nyomon követésére, valamint javaslatokat tesznek a mezőgazdasági üzemek optimalizálására.

Az iFarm Growtune SaaS-platform az automatizált farmkezeléshez az egyik ilyen platform. Eszközök széles skáláját tartalmazza a precíz gazdaságirányításhoz, például növekedési receptkönyvtárat, termelési és teljesítményelemzést, kapacitásmenedzsment modult és online támogatást agronómusoktól és mérnököktől.

A mezőgazdasági gazdálkodási platformok a munkaerőköltségeket is csökkentik, ami alacsonyabb előállítási költséget eredményez. Bebizonyosodott, hogy az iFarm Growtune több mint 20 százalékkal csökkenti minden egyes termék kilogrammonkénti végköltségét.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek