Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A videomegosztás is generatívvá válik

MEGOSZTÁS

A YouTube mesterségesintelligencia-megoldásokkal újítja meg magát. Ideje volt, mert a legfőbb versenytárs, a TikTok nagyon nyomul. De mit kezdenek a videómegosztók hosszabb távon az MI által generált tartalmakkal?

Képek: Flickr, Symphony.org

 

A YouTube is megértette a kor szavát, és a jelen elvárásaihoz alkalmazkodva, a generatív mesterséges intelligencia (MI) jegyében igyekszik „újra kitalálni” magát.

A Google-hoz tartozó videóplatform generatív módon kidolgozott témaötletekkel, hátterekkel, zenei javaslatokkal és hangfordításokkal bővül. Az új lehetőségek 2023 végén vagy 2024 elején lesznek elérhetők. Céljuk, hogy munkájuk előkészítésében, tervezésében és nyilvánossá tételében segítsék a videókészítőket.

 

A YouTube generatív funkciói

Az AI Insights for Creators nevű modell a videókészító korábbi feltöltései és kedvelt témái alapján témákat és vázlatokat ajánl. Egy másik modell, a Dream Screen („álom-képernyő”) szöveges utasításokból, promptokból képeket és rövid videókat generál. Videókészítők a TikTok-szerű YouTube Shortsba, hátterekbe tehetik az outputokat.

A YouTube Shorts a YouTube által 2020 óta kínált, rövid formátumú videómegosztó platform. A YouTube elsődleges szolgáltatásához hasonlóan tárolja a felhasználói tartalmat, de a darabok hossza hatvan másodpercre korlátozódik.

 

 

Egy, a Google Aloud szinkronizálójához hasonló eszköz angol nyelvű beszélt felvételeket spanyolra vagy portugálra fordít. Az angol audióanyagot átírja, és szerkeszthető szöveges szkriptet készít. Utána lefordítja a szkriptet, a hangot pedig az óhajtott nyelven jeleníti meg.

Egy megint másik modell, videó szöveges leírása alapján háttérzenét javasol. Ennyi az újítás, és ezúttal sokkal többről van szó egyszerű ráncfelvarrásnál. A YouTube-nak lépnie kellett, hogy versenyben maradjon a konkurenciával. Azzal a konkurenciával, amelyet főként az alapítása óta gőzerővel nyomuló TikTok képvisel.

 

Mindeközben a TikTok

A TikTok megköveteli a felhasználóktól, hogy egyértelműen címkézzék fel a realisztikus jeleneteket tartalmazó szintetikus videókat. Magánszemélyek szintetikus hasonmása vagy a nagy hasonlóság szintén tiltott. Közszereplők esetében nincs tiltás, csak akkor, ha az illetők visszaélés vagy félretájékoztatás, dezinformáció tárgyai.

Az alkotói igényeknek megfelelve, a TikTok bejelentett egy eszközt, amely lehetővé teszi, hogy a feltöltők manuálisan „MI által generáltként” címkézhessék fel videóikat. Eközben a cég tesztel is egy, Mi által generált vagy szerkesztett tartalmakat, videórészleteket felderítő, azokat automatikusan címkéző rendszert.

A YouTube-nak is számolnia kell ezzel. Mivel alapvetően a tömegek kreativitásán, közösségi ötletbörzén (crowdsourcing) alapuló platform, ezektől a tartalmaktól függ. Generatív eszközökkel a közreműködők még termékenyebbé válnak, több nézőt vonzanak be, nő a letöltések száma és persze a bevétel is. Az ember által előállított tartalomhoz hasonlóan vonzó generatív tartalmak azonban felforgathatják a YouTube üzletét.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!