Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A UX-dizájn jövője

MEGOSZTÁS

A UX-tervezés ma már egy folyamatosan növekvő pályának számít. Célja, hogy olyan digitális termékeket és szolgáltatásokat hozzon létre, melyek a felhasználó köré összpontosulnak, és a lehető legjobban használhatóvá és elérhetővé teszik azokat.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Az elmúlt években az UX-dizájn egyre népszerűbbé vált, mivel egyre több vállalkozás ismerte fel, hogy mennyire fontos a jó felhasználói élmény biztosítása. Az UX-tervezők a termékcsapatokkal együttműködve felhasználói kutatásokat végeznek, felületeket építenek, tesztelnek és frissítenek digitális termékeket, hogy azok megfeleljenek a felhasználók mindenkori igényeinek és elvárásainak. Az elmúlt néhány évben a UX-tervezés területén is egyre több trend és változás figyelhető meg, többek között a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fokozott használata a személyre szabott élmények létrehozásához, az etikus tervezés és a hozzáférhetőség egyre nagyobb hangsúlyt kap, valamint a kollaboratív tervezési megközelítések elfogadása is divatba jött. A technológia változásával párhuzamosan az UX-tervezőknek lépést kell tartaniuk a modern trendekkel és innovációkkal, hogy termékeik megfeleljenek a mai friss fogyasztók igényeinek.

A UX-dizájn jövője
Az elmúlt néhány évben a UX-tervezés területén is egyre több trend és változás figyelhető meg, többek között a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fokozott használata a személyre szabott élmények létrehozásához, az etikus tervezés és a hozzáférhetőség egyre nagyobb hangsúlyt kap (Fotó: Unsplash)

Az MI használatának növekedése

Az UX-tervezők a felhasználói élmények testreszabására és racionalizálására használják a mesterséges intelligenciát elsősorban. A chatbotok és a virtuális asszisztensek az MI-t használják az UX-tervezésben, melyek a természetes nyelvi feldolgozás és gépi tanulás segítségével megértik a felhasználók kéréseit, és személyre szabott válaszokat adnak. Ez fokozza a felhasználók elkötelezettségét és csökkenti az ügyfélszolgálati erőfeszítéseket. A prediktív analitika egy másik MI-alapú UX-tervezési technikai segédlet lehet. A gépi tanulási algoritmusok a prediktív analitikában megvizsgálják a felhasználói adatokat és előrejelzik a a jövendőbeli viselkedést. Ezek az adatok felhasználhatók személyre szabott javaslatok és felületek kialakításához. A prototípusok és a felhasználói tesztelés automatizálása az MI segítségével történik ma már a legtöbbször. Számos alkalmazás értékeli a felhasználói inputot, és gépi tanulási algoritmusok segítségével tervezési ötleteket szolgáltat. Végső soron az MI javítja az UX elérhetőségét. A gépi tanulási algoritmusok automatikusan képesek feliratozni a filmeket például a hallássérültek számára. Az UX-tervezés jelenleg sokféleképpen használja a mesterséges intelligenciát, és a benne rejlő lehetőségek még gyakorlatilag kiaknázatlanok.

A mesterséges intelligencia valószínűleg egyre jelentősebb lesz így az UX-tervezésben, hiszen gördülékenyebbé és intuitívabbá teszi majd a felhasználói élményeket. Az MI megjósolhatja a felhasználói igényeket, és személyre szabott javaslatokat adhat, vagy automatikusan a felhasználói preferenciáknak megfelelően módosíthatja a felületeket, hozzáférhetőbbé teszi majd az UX-tervezést. A mesterséges intelligencia például automatikusan létrehozhatja a fényképek feliratos szövegét, vagy valós idejű nyelvi fordítást biztosíthat a többnyelvű felhasználók számára. A prototípusok készítését és a felhasználói tesztelést az MI automatizálni fogja. Ez leegyszerűsíti a tervezési folyamatot, és a tervezők a felhasználói kutatásra és a stratégiára koncentrálhatnak. Sőt a jövő nagy zálogát, a VR- és AR-élményeket is majd a mesterséges intelligencia fogja feljavítani. Az MI realisztikusabb és dinamikusabb virtuális világokat építhet, vagy a felhasználók ízlésétől és tevékenységeitől függően testre szabhatja a virtuális élményeket. A mesterséges intelligencia javítani fogja a felhasználói tesztelést is, hiszen kiértékelheti a felhasználói inputokat és megtalálhatja az uralkodó „aggályokat”, hogy segítse a tervezőket a jobb döntések meghozatalában. A UX-dizájnerek a mesterséges intelligencia segítségével személyre szabottabb, elérhetőbb és vonzóbb felhasználói élményeket hozhatnak létre. Így a jövőben a mesterséges intelligenciát még kreatívabb módon fogják használni az UX-tervezésben.

A UX-dizájn jövője
Az MI megjósolhatja a felhasználói igényeket, és személyre szabott javaslatokat adhat, vagy automatikusan a felhasználói preferenciáknak megfelelően módosíthatja a felületeket, hozzáférhetőbbé teszi majd az UX-tervezést (Fotó: Unsplash)

Jobb és több személyre szabás

A UX-személyre szabás javítja a legfontosabb területet, magát a felhasználói élményt. A perszonalizáció magában foglalja egy termék vagy szolgáltatás testreszabását az egyes felhasználók igényeihez. A tervezők a felhasználói élménynek az igényeikhez és preferenciáikhoz való igazításával a felhasználók elkötelezettségét és lojalitását építhetik. Ezáltal az emberek megbecsültnek és megértettnek érzik magukat, ami növelheti az elégedettséget és a lojalitást. Végül a személyre szabás növelheti a termék vagy szolgáltatás hatékonyságát. A tervezők személyre szabott javaslatokkal javíthatják a felhasználók sikerét. Ez növeli a konverziós arányt, a bevételt és a vállalat sikerét. A személyre szabás javítja a UX-tervezést és a felhasználói élményt. A tervezők növelhetik a felhasználók elkötelezettségét, elégedettségét és megtartását, miközben a személyre szabott élmények létrehozásával fokozhatják a termék vagy szolgáltatás hatékonyságát.

MI-alapú testreszabás: Az MI fejlődésével a személyre szabás egyre összetettebbé és automatizáltabbá válik. Az MI-rendszerek hatalmas mennyiségű adatot fognak kiértékelni, hogy helyesebb és relevánsabb javaslatokat nyújtsanak, és akár a fogyasztók kívánságaira is számíthatnak.

Többcsatornás személyre szabás: Mivel az emberek különböző eszközökön és csatornákon keresztül használják az árukat és szolgáltatásokat, a személyre szabásnak gördülékenyebbé és következetesebbé kell válnia. A perszonalizációs algoritmusoknak meg kell találniuk a fogyasztókat az eszközök és csatornák között, és konzisztens élményeket kell nyújtaniuk.

A személyre szabás dinamikusabbá és valós idejűvé válik: A személyre szabási algoritmusok valós időben alkalmazkodnak majd a felhasználók viselkedéséhez és preferenciáihoz, relevánsabb és gyorsabb javaslatokat és élményeket adva.

Személyre szabás a tartalmon túl: A perszonalizáció hamarosan a felhasználói élmény más területeire is kiterjed majd. A személyre szabási algoritmusok a felhasználók aktivitásától függően testre szabhatják egy weboldal vagy alkalmazás elrendezését és megjelenését vagy az értesítések időzítését és gyakoriságát.

Adatvédelem és adattulajdonlás: Ahogy a testreszabás egyre fejlettebbé válik és egyre több felhasználói adatot használ fel, az adatvédelem és a tulajdonjog egyre fontosabbá válik. A felhasználók a jövőben nagyobb ellenőrzést akarhatnak személyes adataik és azok felhasználási módja felett, és kevésbé valószínű, hogy megosztják azokat megbízhatatlan szervezetekkel.

A UX-dizájn jövője
A UX-személyre szabás javítja a legfontosabb területet, magát a felhasználói élményt. A perszonalizáció magában foglalja egy termék vagy szolgáltatás testreszabását az egyes felhasználók igényeihez (Fotó: Unsplash)

Íme néhány jövőbeli személyre szabási előrejelzés. A személyre szabás az UX-tervezést vonzóbbá, teljesebbé és sikeresebbé teszi, ezért továbbra is kulcsfontosságú lesz. Mivel az ügyfelek eleve perszonalizált UX-et keresnek, a személyre szabás egyre fontosabbá válik. A személyre szabott UX-tervezés felhasználási területei közé tartoznak:

E-kereskedelmi weboldalak: A felhasználói böngészés és a vásárlási előzményeken alapuló termékajánlások növelhetik a konverziós arányokat és az eladásokat. A személyre szabott promóciók és kedvezmények szintén vásárlásra ösztönözhetnek.

Hír- és médiaoldalak: A fogyasztók érdeklődési körén és olvasási előzményein alapuló testre szabott hírfolyam visszatarthatja őket. A személyre szabott értesítések a friss hírekről vagy témafrissítésekről is értesíthetik a felhasználókat.

Egészség- és fitneszalkalmazások: A felhasználó fittségi szintje, céljai és táplálkozási preferenciái alapján testre szabott edzésprogramok és táplálkozási javaslatok segíthetnek a felhasználóknak céljaik elérésében. A személyes emlékeztetők és a nyomon követés segíthet a fogyasztóknak abban, hogy tartsák magukat a wellness-programjukhoz.

Utazási és vendéglátóipari weboldalak: A felhasználó korábbi utazási előzményei, ízlése és költségvetése alapján személyre szabott utazási ajánlások megkönnyíthetik az „álomutazások” tervezését. A személyre szabott foglalási élmények és hűségprogramok szintén ösztönözhetik a foglalásokat.

Oktatási és e-tanulási platformok: A személyre szabott tanulási élmények fokozhatják az elkötelezettséget és a megtartást. A személyre szabott tanfolyam- és forrásajánlások szintén segíthetik a felhasználókat oktatási céljaik megvalósításában.

Az UX testreszabása növelheti a felhasználók elkötelezettségét, elégedettségét és hűségét az ágazatokban és alkalmazásokban. Az MI és a gépi tanulási technológia fejlődésével a személyre szabott UX-tervezés felhasználási esetei egyre kreatívabbak lesznek.

A UX-dizájn jövője
A személyre szabás az UX-tervezést vonzóbbá, teljesebbé és sikeresebbé teszi, ezért továbbra is kulcsfontosságú lesz. Mivel az ügyfelek eleve perszonalizált UX-et keresnek, a személyre szabás egyre fontosabbá válik (Fotó: Unsplash)

Etikus tervezés

Az etikus UX-tervezés a digitális termékekben és szolgáltatásokban a nyitottságot, az adatvédelmet és a társadalmi felelősségvállalást segítheti elő. A tervezők és fejlesztők új kérdésekkel foglalkoznak, és ügyelnek arra, hogy termékeik etikusak legyenek. A magánélet és az adatvédelem az UX-dizájn fő etikai kérdései. A Big Data és a technológiai vállalatok felhasználói adatok tömeges gyűjtése aggályokat vet fel a visszaélésekkel kapcsolatban. A tervezők olyan interfészekre összpontosítanak, melyek nyíltan beszélnek az adatgyűjtésről, és nagyobb kontrollt biztosítanak a fogyasztók számára, hogy kezeljék ezeket az aggodalmat. A hozzáférhetőség egy másik UX etikai probléma. Ahogy a digitális termékek és szolgáltatások egyre fontosabbá válnak mindennapi életünkben, mindenkinek elérhetővé kell válniuk, képességeiktől függetlenül. Ez magában foglalja a vizuális, auditív és fizikai korlátozásokra való tervezést, valamint a segédeszközökkel való kompatibilitást. E problémák mellett az etikus UX-tervezés figyelembe veszi a társadalmi felelősségvállalást és a technológia társadalomra gyakorolt hatását is. A tervezőknek meg kell vizsgálniuk, hogy termékeik hogyan hathatnak az egyenlőtlenségekre, az előítéletekre és a környezetre. Az etikus tervezés az UX területén gyorsan fejlődik, mivel a tervezők és fejlesztők arra törekszenek, hogy termékeik és szolgáltatásaik etikusak és társadalmilag előnyösek legyenek. Az etikus tervezés az innovatív technológiák és a felhasználói elvárások fejlődésével egyre fontosabbá válik az UX-tervezésben.

Az adatvédelmet és biztonságot elősegítő etikus tervezési módszerekre lesz szükség, mivel a cégek egyre több személyes adatot vásárolnak. Ehhez egyértelmű adatgyűjtő felületekre és a felhasználói adatok ellenőrzésére van szükség. A hozzáférhetőség egyre fontosabbá válik, ahogy a világ egyre digitálisabbá válik. A tervezőknek figyelembe kell venniük a hozzáférhetőséget, és biztosítaniuk kell a termékek kompatibilitását a segédeszközökkel. Az etikus tervezés egyre inkább a technológia társadalmi hétköznapi és látható hatásaival fog foglalkozni. A tervezők proaktívabban kell így foglalkozni az egyenlőtlenséggel, a rasszizmussal és a környezettel. Új etikai tervezési keretek és szabályokat kell felállítaniuk: ahogy az etikus tervezés egyre inkább alapvető fontosságúvá válik, új keretek és irányelvek segítik majd a tervezők etikus gyakorlatát. Ezek a keretek segíteni fogják a tervezőket abban, hogy etikus és társadalmilag előnyös javakat hozzanak létre. Az etikus tervezés versenyelőnyt is jelenthet: azok a vállalatok, melyek értékelik az etikus tervezést, a jövőben előnyben lesznek. Az etikus tervezés vonzani és megtartani fogja a vásárlókat, mivel a fogyasztók egyre inkább tudatában lesznek a digitális áruk és szolgáltatások etikai vonatkozásainak.

A személyre szabás az UX-tervezést vonzóbbá, teljesebbé és sikeresebbé teszi, ezért továbbra is kulcsfontosságú lesz. Mivel az ügyfelek eleve perszonalizált UX-et keresnek, a személyre szabás egyre fontosabbá válik
Az adatvédelmet és biztonságot elősegítő etikus tervezési módszerekre lesz szükség, mivel a cégek egyre több személyes adatot vásárolnak. Ehhez egyértelmű adatgyűjtő felületekre és a felhasználói adatok ellenőrzésére van szükség (Fotó: Unsplash)

Akadálymentesítés

Az UX-tervezők a digitális termékeket és szolgáltatásokat a fogyatékkal élők számára is elérhetővé kell, hogy tegyék. Ez magában foglalja a segítő technológiákkal, például képernyőolvasókkal és beszédfelismerő szoftverekkel együttműködő felületek létrehozását, valamint az anyagok egyszerű megértését és navigálását. Számos tervező és vállalat hangsúlyozza mostanában a hozzáférhetőséget az UX-tervezésben, mivel egyre inkább megértik annak valódi értékét. A webes tartalom hozzáférhetőségi irányelvei (WCAG) elősegítik az akadálymentesített digitális termékek és szolgáltatások létrehozását. Ezen erőfeszítések ellenére a digitális áruk és szolgáltatások még mindig nem mindenki számára hozzáférhetőek. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világ népességének 15%-a fogyatékkal él, azonban sok digitális termék és szolgáltatás nem hozzáférhető számukra. Előfordulhat, hogy a fogyatékkal élők nem tudnak egészségügyi vagy pénzügyi szolgáltatásokat igénybe venni. A hozzáférhető árukat és szolgáltatásokat építő UX-tervezők számos akadállyal találkoznak így, ugyanis az akadálymentesítés tervezése időt és speciális képességeket igényel. Az esztétikai és a hozzáférhetőségi tervezés ütközhet az ilyen esetek nagy részében. A UX-tervezőknek e korlátok ellenére is hangsúlyt kell fektetniük a hozzáférhetőségre. A tervezők az akadálymentesített áruk és szolgáltatások fejlesztésével garantálhatják, hogy mindenki egyenlő mértékben férjen hozzá a kritikus információkhoz és szolgáltatásokhoz. Ahogy a népesség öregszik, egyre több ember lesz potenciálisan fogyatékos. A vizuális, auditív, kognitív és fizikai korlátozásokkal rendelkező személyek számára hozzáférhető digitális termékek és szolgáltatások iránt egyre nagyobb igény lesz. Másodszor, az inkluzív tervezés (vagyis az áruk és szolgáltatások elérhetővé tétele a lehető legtöbb ember számára, függetlenül a képességektől vagy fogyatékosságtól) várhatóan növekedni fog. Az inkluzív tervezés figyelembe veszi a felhasználók sokféleségét és a követelményeket, hogy a lehető legszélesebb potenciális közönség számára nyújtson termékeket és szolgáltatásokat. Végezetül, a jövőben az akadálymentesítésre vonatkozó szabályozások növekedhetnek. Számos ország már megköveteli, hogy a digitális termékek és szolgáltatások a fogyatékkal élők számára is hozzáférhetőek legyenek, miután számos nagy visszhangot kiváltó precedens és ebből következő irányelv született már. E törvények betartása érdekében az UX-tervezőknek még inkább az akadálymentesítésre kell figyelniük a tervezéskor.

A UX-dizájn jövője
A tervezők az akadálymentesített áruk és szolgáltatások fejlesztésével garantálhatják, hogy mindenki egyenlő mértékben férjen hozzá a kritikus információkhoz és szolgáltatásokhoz. Ahogy a népesség öregszik, egyre több ember lesz potenciálisan fogyatékos (Fotó: Unsplash)

Szorosabb együttműködés

Az UX-dizájnerek mindig is együttműködtek (vagyis csapatban dolgoztak). Az UX-projektekhez tervezőkre, fejlesztőkre, terméktulajdonosokra és végfelhasználókra van szükség. A COVID-19 járvány után az UX-tervezési együttműködés a digitális technológiákra és a távoli kommunikációra támaszkodott. Ez egyre nagyobb együttműködést igényel, mivel a digitális áruk és szolgáltatások egyre kifinomultabbá váltak. Az együttműködés lehetővé teszi a tervezők számára az ötletcserét, a visszajelzéseket és a gyors iterációt. A távmunka megnehezítette a személyes megbeszéléseket, a „whiteboardozást” és a tervezési felülvizsgálatokat. Az UX-tervezők ma már digitális technológiák segítségével dolgoznak együtt a csapataikkal. Ilyen például a videokonferencia, a tervezési együttműködés és a projektmenedzsment-szoftverek használata. A tervezők ezekkel az eszközökkel együttműködhetnek, információkat és megjegyzéseket cserélhetnek, és ellenőrizhetik a projektek előrehaladását. A digitális együttműködési technológiák lehetővé teszik a távoli csapatmunkát is, de lehetővé teszik az időzónákon átnyúló távoli együttműködést. Az UX-tervezők ma már a világ minden tájáról együttműködhetnek a legjobb tervezőkkel és fejlesztőkkel így.

A funkciókon átívelő együttműködés egy másik trend. Az UX-tervezők termékmenedzserekkel, fejlesztőkkel, adatelemzőkkel és más érdekeltekkel működnek együtt a digitális termékek és szolgáltatások javítása érdekében. Ez garantálja, hogy a projekt minden résztvevője beleszólhat a tervezési folyamatba, és felajánlhatja képességeit a legjobb eredmények elérése érdekében. A digitális technológiák és a többfunkciós csapatok a távoli akadályok ellenére is „robosztussá” teszik az UX-tervezési együttműködést. Így a dizájnerek továbbra is együttműködhetnek és nagyszerű digitális javakat és szolgáltatásokat építhetnek, ha elfogadják ezeket a jövőtrendeket. A jövő UX-tervezéséhez együttműködésre lesz szükség. A tervezőknek együtt kell működniük a sikeres és felhasználóbarát termékek és szolgáltatások előállításához, mivel a digitális világ egyre bonyolultabbá válik. A virtuális és a kiterjesztett valóság bővülni fog az UX-tervezésben való együttműködésben. Ezek a technológiák lehetővé teszik majd a távoli tervezői együttműködést. Valós időben együttműködhetnek a virtuális és a kiterjesztett valóság segítségével. Megjelennek majd a funkcióközi csapatok is. Végül pedig a távmunka és a szétszórt csapatok miatt az együttműködés még fontosabbá válik. A tervezőknek jól kell együttműködniük a globális csapattagokkal a közös célok elérése érdekében.

A UX-dizájn jövője
A virtuális és a kiterjesztett valóság bővülni fog az UX-tervezésben való együttműködésben. Ezek a technológiák lehetővé teszik majd a távoli tervezői együttműködést (Fotó: Unsplash)

Összefoglalva, az UX-tervezésben a korábbinál előrébb járni kritikus fontosságú az új, sikeres és etikus felhasználói élmények kifejlesztéséhez. A kiváló digitális áruk és szolgáltatások előállításához a tervezőknek naprakésznek kell lenniük a fejlődő trendekkel és technológiákkal kapcsolatban, hangsúlyt kell fektetniük a „puha készségekre” és az együttműködésre, valamint el kell fogadniuk az új eszközöket és módszereket. A tervezők a fogyasztók növekvő igényeinek és elvárásainak megfelelő felhasználói élmények létrehozásával segíthetnek meghatározni a UX-tervezés jövőjét. Korszakalkotónak lenni nemcsak a szakmai sikerhez elengedhetetlen, hanem ahhoz is, hogy a digitális termékek és szolgáltatások hozzáférhetőségének, etikájának és befogadásának előmozdításán keresztül jó társadalmi hatást gyakoroljunk.

A UX-dizájn jövője

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek