Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A NASCAR-t is elérte az elektromos autózás

MEGOSZTÁS

A NASCAR a versenyautózás fellegváraként ismert. A nagyteljesítményű benzinmotorok azonban most villanymotoros konkurenciát kaphatnak a pályán.

A NASCAR a hétvégén mutatta be az első elektromos versenyautó prototípusát. Az 1,5 millió dolláros elektromos crossovert (az AP szerint) az ABB, a Chevrolet, a Ford és a Toyota együttműködésével fejlesztették ki. A szervezet első elektromos versenyautójának célja, hogy felhívják a figyelmet a NASCAR Impact program keretében tett fenntarthatósági erőfeszítésekre, és megmutassák, mire képesek a versenypályán az elektromos autók.

A legendás amerikai autóverseny sorozatokról ismert szervezet azt is hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a benzinmotoros autóversenyek végét.

„A NASCAR nem távolodik el a klasszikus versenyektől, inkább csak megpróbálja felmérni a rajongók érdeklődését az elektromos versenyzés iránt”

– mondták az AP-nek.

A NASCAR-t is elérte az elektromos autózás

Riley Nelson, a vállalat fenntarthatóságért felelős vezetője az AP-nek azt is elárulta, hogy az elektromos autókat, és tágabb értelemben véve az elektromos hajtást, igyekeznek „a versenyzésben menőnek, szórakoztatónak és elérhetőnek feltüntetni.”

A prototípus, amelyet David Ragan vezetett, egy módosított Next Gen alvázra épül. Három STARD UHP 6-fázisú motor van benne: egy elöl és kettő hátul. Mindezt egy 78 kWh-s folyadékhűtéses akkumulátor hajtja. A NASCAR szerint a „finomhangolható hajtáslánc csúcsteljesítmény esetén 1000 kW-ot képes előállítani”.

A szervezet fenntarthatósági tervei között az szerepel, hogy 2028-ra elektromos töltőállomásokat helyezzenek üzembe, és 100 százalékban megújuló energiára álljanak át a versenypályákon. A NASCAR célja, hogy 2035-re elérje a nulla nettó kibocsátást.

 

(Kép: NASCAR)

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!