Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

5 agritech cég, amelyekre érdemes figyelni

MEGOSZTÁS

Az elképzelt AI-farmon autonóm traktoroktól az apró mezőgazdasági robotokig minden van. Íme, 5 olyan cég, amelyek innovatív módon alkalmazzák a mesterséges intelligenciát az adott mezőgazdasági területen.

Annak ellenére, hogy a mezőgazdaság mindennapi életünk jelentős részét képezi, a technológiai világban gyakran figyelmen kívül hagyják a mezőgazdaságot, és olyan jövedelmezőbb piacok felé fordulnak, mint az autóipar vagy a kiskereskedelem. De a mezőgazdaság az, amelyik ételt tesz a tányérunkra, védi a helyi erdőket és a vadon élő állatokat. Más piacokhoz hasonlóan a mezőgazdaság is hatalmas digitális átalakuláson megy keresztül – a mesterséges intelligencia, a robotika és az automatizálás is jelen van a hatékonyság és a biztonság növelése érdekében.

És annak ellenére, hogy pénzügyileg nem olyan vonzó, mint más iparágak, még mindig meglehetősen jövedelmező: 2020-ban a mezőgazdaság 1,3 százalékkal járult hozzá az EU GDP-jéhez. Ugyanebben az évben a Világbank szerint az agrárium piac a GDP 4,3% -át tette ki. 

Small Robot

A Small Robot Company (SRC) egy brit startup cég, amely néhány találóan elnevezett robotot fejleszt, amelyeket arra terveztek, hogy a szántóföldeken közlekedjenek és a termést egyéni szinten figyeljék.

Az SRC Tom nevű robotja manőverezik egy gazdálkodó szántóföldjén, és azonosítja a potenciális zavaró tényezőket, például a gyomokat. Egy másik egység, Dick, ezután megvizsgálja az egyes potenciális gyomokat, majd vegyszerek használata nélkül, elektromossággal kiirtja a gyomokat.

A vállalat apró robotjai felkeltették a szélesebb közönség figyelmét – az SRC-t tavaly augusztusban egy 5,5 millió dolláros crowdfunding-kampány segítette.

Monarch Tractor

A kaliforniai székhelyű vállalat olyan platformot kínál, amely kombinálja a gépesítést, az automatizálást és az adatelemzést, hogy javítsa a meglévő mezőgazdasági műveleteket, enyhítse a munkaerőhiányt és maximalizálja a hozamokat.

Rendszerei lehetővé teszik, hogy a traktorokat autonóm módon vagy ember által távolról is lehessen működtetni. A vezetőülésben egy fedélzeti intelligens képernyő található – lehetővé téve a kezelők számára az egység irányítását és a 360°-os kameranézetet.

A Monarchnak van néhány tech-veterán a soraiban – köztük a cég elnöke, Mark Schwager, aki korábban a Teslánál dolgozott.

Swegreen

A svéd Swegreen startup a mezőgazdaságot az üzletek polcaira helyezné. A „Farming as a Service” (FaaS) platform lehetővé tenné a szupermarketek és éttermek számára, hogy önállóan termeljék meg a saját friss zöldségeiket.

A FaaS-csomagban az olyan tényezők, mint az éghajlat, a tápanyagok és a hőmérséklet szabályozásával és optimalizálásával a természetet utánzó mesterséges intelligencia-eszközök és digitális megfigyelőrendszereket alkalmaznak beltérben. Az IoT-érzékelőket, a digitalizált vezérlőplatformot és az AI-alapú felhőrendszert a termesztés irányítására és optimalizálására használják.

Magukon a gazdaságokon belül automatizált robotkarok és emelők végzik a mechanikus mozgásokat és készítik elő a növényeket a betakarítási folyamatra.

VineView

A VineView kanadai vállalat a földtől az égig, légi alapú érzékelőkkel, az ultra-nagy felbontású képekkel és az algoritmusok kombinációjával követi nyomon a szőlő egészségét.

A vállalat PureVine nevű adatgyűjtő eszköze adatokat rögzít a tőkékről és a tőketerületről, így a szőlőtermesztők a szezon során a terméshozam becsléséhez szükséges információkkal látják el őket.

A SkySquirrel drónalapú képalkotó technológiát fejlesztett ki a termés egészségének megfigyelésére, az egyesült páros pedig a szőlőtermesztők számára speciális légi adatmegoldásokat kínál. Nem sokkal az egyesülés után alkalmazásalapú termékként indította el rendszerét, amely lehetővé teszi a szőlőtermelők számára, hogy bárhonnan nyomon kövessék és elemzést nyerjenek a terméshozamról.

Trace Genomics

A Trace Genomics olyan megfigyelő platformot épített, amely a terméstől a talajik vizsgál midnent. Fő képessége, hogy a talajban lévő DNS-t szekvenálja, hogy mikrobiom-adatbázisokat hozzon létre az élelmiszer- és energiatermelés javítása érdekében.

Platformja gépi tanulással értelmezi a talaj környezetét és tájékoztatja a gazdákat a növények optimális telepítési helyeiről.

A Trace rendszere lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megértsék a terményeik alatti talajt – információt szolgáltatva számukra a jelen lévő kórokozókról, baktériumokról és gombákról, amelyek betegségeket okozhatnak. A vállalat úgy véli, hogy a talaj megértésével a gazdák okosabb termesztési döntéseket hozhatnak és kezelhetik a kockázatokat.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!