Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Modernizáció a szegedi Karolinában: hipergyors internetelérést

MEGOSZTÁS

Az online tér jelentősége egyre meghatározóbbá válik az oktatásban, a tanár-diák-szülő interakcióban, vagy akár a mindennapi iskolai életben is.

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium az egyik legkorszerűbb, legmegbízhatóbb és leggyorsabb  Wi-Fi hálózati rendszerrel rendelkezik az országban. Az intézmény, amely 3-tól 18 éves korig várja a gyerekeket, az elmúlt időszakban azon igyekezett, hogy a legmodernebb informatikai körülményeket biztosítsa mind a tanárai, mind a diákjai számára.

Az iskolában a tanítás 1992 szeptemberében indult el, és az azóta eltelt több mint harminc évben a Karolina folyamatosan nőtt, az itt oktatott gyermekek létszáma megtöbbszöröződött. Ilyen mértékű fejlődéshez nemcsak a tantermek és a tanárok létszámát kellett növelni. A színvonalas oktatás érdekében szükségessé vált az informatikai háttér fejlesztése is, hogy az egyedi pedagógia módszerek hatékonyan megvalósuljanak és hozzájáruljanak a diákok  fejlődéséhez, megfelelő előmeneteléhez.

Az iskola meglévő, 2004-2005 környékén telepített, több gyártó eszközeit is használó Wi-Fi hálózati rendszerének teljes cseréje, újratervezése és korszerűsítése 2022-re időszerűvé vált. A folyamatos problémák, az elöregedett kábelek, az állandó hibaüzenetek, a sorozatos rendszerleállások arra
késztették a döntéshozókat, hogy a lehető legjobb szakemberek és a legjobb, legújabb technológia igénybevételével, hosszú távra tervezve történjen meg a csere.

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

A Karolina elvárásaihoz, a kompromisszumok nélküli működéshez leginkább a TP-Link által nyújtott megoldások illeszkedtek. Az Omada eszközöket nemcsak kedvező ár-érték arányuk, hanem a megbízhatóságuk miatt is választották.

A négy szinten elhelyezkedő óvoda, iskola és kollégium területére több száz eszközt telepítettek, hogy a diákok és a tanárok valamennyi oktatási helyszínen és közösségi térben az elérhető legnagyobb sebességet használhassák a vezeték nélküli interneteléréshez. A hálózatok időben korlátozva vannak, a diákok mentális egészségének és megfelelő pihenésének érdekében csak az első becsengetéstől az esti lefekvésig használhatóak. A tanároknak viszont egy külön infrastruktúrát hoztak létre, amin keresztül gyorsan elérhetik az oktatási anyagaikat akár Wi-Fi-n, akár vezetéken keresztül.

A beruházás eredményeként a tanintézet egy belső kamerarendszerrel is rendelkezik, ami ugyanezen a hálózaton működik. A biciklivel járó diákok egy kis eszköz segítségével könnyedén kinyithatják a biciklitároló melletti kaput, elég csak hozzáérinteniük az apró készüléket a kapu érzékelőjéhez. Mindezt
a portás a kamerarendszer segítségével figyelemmel tudja kísérni. A projekt megtervezésével, kiépítésével és üzemeltetésével az Exicom Informatika Kereskedőház Kft.-t bízták meg, akik már több mint 15 éve foglalkoznak ehhez hasonló összetettségű, integrált rendszerek tervezésével és telepítésével. A kivitelezést Papp Norbert és csapata alig egy hónap alatt megvalósította. Az intézmény további fejlesztéseket is tervez, nyáron például folytatódik az óvoda informatikai korszerűsítése.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek