Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Májusban 20 százalékkal nőttek a generatív MI-vel kapcsolatos álláshirdetések

MEGOSZTÁS

Az MI jelenleg több munkahelyet generál, mint amennyit megszüntet. Egy amerikai álláshirdető platform adataiból kiderül, hogy a statisztikákat különösen a generatív MI javítja.

(Nyitókép: Getty Images)

A mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos egyik legáltalánosabb félelem – a sok közül –, hogy az automatizációval együtt tömeges munkanélküliséget idéz elő, ma biztosnak tűnő állásokat szüntethet meg. Nagyon sok az előrejelzés, vagy egyszerűen csak jóslás, hirtelen mindenki elkezdett prognosztizálni, ami szorosan kapcsolódik a technológia körüli hypehoz, illetve a sci-fi irodalomban olvasott, filmekben látott sötét disztópiákhoz.

Technológiaváltásokkal mindig szűntek meg, viszont teremtődtek is munkahelyek. Kérdés, hogy mennyivel tűnik el több, a két folyamat kiegyenlíti-e egymást, vagy sem. A történelemben az eddig nagy váltásoknál mindig több lett az új állás, mint amennyi megszűnt, a mostani prognózisok azonban borúlátók.

A ChatGPT hatása a munkaerőpiacra

Egyelőre viszont inkább új munkakörökről beszélhetünk, amelyek nem előrejelzésekben, jóslatokban, hanem hivatalos statisztikákban szerepelnek. Májusi adatok alapján, az Egyesült Államokban húsz százalékkal nőtt a generatív MI-vel kapcsolatos állásajánlatok száma. Az USA-ban egyébként is alacsony szinten áll a munkanélküliség, a májusi MI-álláshirdetések száma – egymillióból 204 – például a két évvel korábbiak több mint kétszerese. A ChatGPT sikere miatt a mesterséges intelligencia körül kialakult felhajtás a növekedés egyik hajtóereje.

 

Kép: Inkforall.com

 

A mostani alacsony munkanélküliségi mutatókat erősen árnyalja azonban a szélesebb technológiai munkaerőpiacra nehezedő nyomás, amelyet az infokom világot meghatározó öt mamutvállalat (Amazon, Apple, Google, Microsoft, Meta) közül kettő, az Amazon és a Meta tömeges elbocsátásai okoznak. A két cég a bizonytalan világgazdasági helyzet miatt szorítja meg a nadrágszíjat.

A kedvező számokat továbbárnyalja, hogy tavaly júniussal összehasonlítva, masszív 43,6 százalékkal kevesebb a technológiai álláshirdetés. Ugyanakkor többen keresnek MI-vel kapcsolatos munkaköröket, mint amennyi jelenleg betölthető.

Helyzeti előnyben az adattudósok

Az Indeed US álláshirdető platformon öt százalékkal több adattudóst keresnek, de a szoftver-, a gépi tanulás- és az adatmérnökök iránti kereslet szintén nőtt. A ChatGPT bevezetése óta egyértelműen érezhető, hogy egyre nagyobb az MI-vel kapcsolatos munkahely-teremtés iránti igény – hangsúlyozza az Indeed gazdasági kutatásait vezető Nick Bunker.

Az Indeed US adatai alapján egymillió személyre bontva, 147-en keresnek ma generatív MI állást. Tavaly ilyenkor ez a szám alig haladta meg a nullát.

Az Amazon és a Meta ugyan leépít, de nem ezen a területen. Az Indeed US oldalát böngészve kiderül, hogy az Apple, a Pinterest és a TikTok mellett elsősorban pont az Amazon és a Meta jelentet meg generatív MI álláshirdetéseket.

Ezekből az adatokból nyilván nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni, azt viszont igen, hogy egyelőre távol vagyunk a mesterséges intelligencia és az automatizáció miatti tömeges állásvesztéstől.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek