Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Komoly leépítések a nagy technológiai cégeknél

MEGOSZTÁS

Egyre inkább érezteti hatását a gazdasági bizonytalanság a technológiai szektorban, a múlt héten a szektor legnagyobb cégei közül kettő is jelentős létszámcsökkentésről döntött. A Microsofttól 10 ezer embert küldenek el, a Google-nél pedig 12 ezer fős leépítés történik.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak mintegy 6 százalékát, vagyis 12 ezer embert küldenek el a Google-től – jelentette be múlt pénteken a társaság anyavállalata, az Alphabet. Bár az elbocsátások több részleget is érintenek, a The New York Times és a 9to5Google technológiai oldal is arról számolt be, hogy vannak olyan területek, ahol az átlaghoz képest jóval több embertől válnak meg.

Ezek közé tartozik például a Fuchsia operációs rendszert fejlesztő részleg, a mintegy 400 fős csapat 16 százalékát küldik el. A Bloomberg pedig azt közölte, hogy a kísérleti projekteken dolgozó Area 120 lényegében megszűnik.

Makrogazdasági hatások

A múlt hét közepén a technológiai szektor egy másik óriásvállalata, a Microsoft is komoly, 10 ezer fős létszámcsökkentést jelentett be. A lépést a makrogazdasági körülményekkel és a változó ügyfél prioritásokkal indokolta a társaság. Ez a leépítés a cég alkalmazottainak kevesebb mint 5 százalékát érinti.

 

10 ezer fős leépítést jelentett be a Microsoft. (fotó: EnvatoElements)

 

A Fortune magazin összeállítása szerint egyébként ez jóval alacsonyabb szám, mint amennyi embert felvett a társaság annak érdekében, hogy tartani tudja a lépést az igényekkel, amelyek a COVID-járvány hatására alaposan megnőttek, elég csak arra gondolni, hogy mennyien kezdték el használni a vállalat Teams kommunikációs és csoportmunka megoldását. A Microsoft 2020 júniusában még 163 ezer munkatársról számolt be, ez a szám 2022 júniusára 221 ezerre nőtt.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a munkatársaknak küldött levélben többek között arról írt, hogy az ügyfelek, akik a pandémia alatt felgyorsították a digitális fejlesztéseket most optimalizálják a költéseiket és keresik azokat a lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően kevesebb pénzből is több eredményt tudnak elérni. A cégvezető azt is hozzátette, hogy bár megszüntetnek pozíciókat, a stratégiai fontosságú területeken új munkatársak felvételét is tervezik. Példaként említette egy új számítási platform létrehozását, amely fejlett mesterséges intelligenciát alkalmaz.

Történelmi lépés

Az év eleje további nagy technológiai vállalatoknál hozott leépítést. A Salesforce például 8000 fővel csökkenti létszámát, az Amazon pedig 18 ezer munkatársa elbocsátására készül. Bár ez a társaság történetének legnagyobb leépítése, még így is csak töredékét érint a teljes, másfélmilliós állománynak.

“Jellemzően addig várunk az ilyen döntések közlésével, amíg nem tudunk beszélni azokkal az emberekkel, akiket ez közvetlenül érint. Mivel azonban az egyik csapattársunk kiszivárogtatta ezt az információt kifelé, úgy döntöttünk, hogy jobb, ha korábban megosztjuk ezt a hírt, így közvetlenül tőlem hallhatják a részleteket. Szándékunkban áll január 18-tól kezdve kommunikálni az érintett alkalmazottakkal” – írta egy blogbejegyzésben Andy Jassy január elején.

A vezérigazgató közlése szerint a leépítések leginkább a vállalat áruházaiban és a PXT részlegnél dolgozókat érinti majd. Egyelőre nem világos, hogy a leépítések milyen hatással lesznek a vállalat tartalomért felelős részlegére, amely a becslések szerint 2022-ben 15 milliárd dollárt költött. Az olyan drága műsorok mellett, mint A Gyűrűk Ura spin-offja, A hatalom gyűrűi, nagy összegeket fektetett be sportjogokba is.

Az elmúlt hónapokban a technológiai szektor több jelentős szereplője is komoly létszámcsökkentési terveket jelentett be. Erről szóló összeállításunkat itt olvashatja.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek