Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Kiégés: veszélyben a Z-generációs menedzserek

MEGOSZTÁS

Egyre több Z-generációs menedzsert fenyeget a krónikus fáradtság és a motivációvesztés. A digitalizált mindennapoknak és a globális eseményekből fakadó bizonytalanságnak köszönhetően egyre gyakrabban jelennek meg a kiégés fizikai és mentális tünetei a munkahelyeken.

„A vállalkozások vezetői székeiben egyre több a fiatal, 80-as, 90-es években született vagy akár Z-generációs menedzser. Ez a korosztály – főként a pandémiát követően – gyakran érzi magát elszigeteltnek a vezetői szerepben és közel 90 százalékuk szerint, pedig a kiégést jelző tüneteikhez nagyban hozzájárult az is, hogy a távmunka, a home office és a digitális kapcsolattartási eszközök térnyerése miatt ritkultak a személyes találkozások a saját csapatukkal is” – foglalja össsze Avidor András, vállalkozásfejlesztési és networking szakértő.

A felgyorsult, digitalizált mindennapoknak és a globális eseményekből fakadó bizonytalanságnak köszönhetően egyre gyakrabban jelennek meg a kiégés fizikai és mentális tünetei a munkahelyeken. A Microsoft legfrissebb Work Trend Indexe – több iparágban tevékenykedő vállalat munkavállalóival készített globális felmérése szerint a vezetők több mint fele (53 százalék) számolt be arról, hogy kiégettnek érzi magát a munkahelyén. Amennyire megdöbbentő, annyira várható is volt ez a kialakult helyzet, miután a vezetőknek helyt kellett állniuk nemcsak a pandémia időszakában, hanem az azt követő periódusban is, s sokkalta nagyobb empátiával kellett fordulniuk munkatársaik felé, mint eddig. Ez a felfokozott mentális nyomás több energiát vett el a menedzserektől, s főként az ifjabb Z-generációs vezetőktől, mint eddig bármi.

Mindenkinek szüksége van támogatásra

Nagy felelősség és sok kihívás nehezedik a menedzserek vállára, akiknek napjainkban már nem csak szakemberként és a munkát hatékonyan szervező vezetőként, de empatikus kollégaként és mentorként is meg kell állniuk a helyüket egy olyan világban, ahol szinte lehetetlen kikapcsolódni. Nem csoda, hogy egyre többen küzdenek krónikus fáradtsággal, alvászavarokkal, szorongással, és a vezetők több mint fele úgy érzi, hogy már a kiégés határán áll.

A kiégés a munkahelyi folyamatos stressz következménye, ami kimerültséget, cinizmust és a szakmai teljesítmény vélt hiányát eredményezi. Az okok, amelyek miatt ezek a tünetek jelentkeznek, hat csoportba sorolhatók: fenntarthatatlan munkaterhelés, kontroll hiánya, az erőfeszítések elégtelen jutalmazása, a támogató közösség hiánya, a méltányosság hiánya, valamint az értékek és készségek össze nem illősége.

A pandémia elmúlt 3 évében váratlan és korábban még nem tapasztalt élethelyzeteiben, illetve a nagyobb munkaterhelés és az erőforrások korlátozottsága miatt a vezetők kimerültek. Bár a szakemberek képesek voltak alkalmazkodni a világjárvány utáni munkahelyi körülményekhez, és segíteni csapatukat abban, hogy hatékonyan működjenek, most még jobban szükségük van nekik is támogatásra és visszajelzésekre, illetve kikapcsolódásra, mint valaha. A kutatás kitér arra, hogy felértékelődött a mentrok és coachok szerepe a vezetők támogatásában.

Néhány tipp a feltöltődéshez

Új szezon a feladatkörökben is – A nyári időszak alkalmas lehet a felelősségi körök átgondolására és a szervezet egyes munkafolyamatainak átstrukturálására. Sokan hajlamosak maguknál tartani a gyeplőt a legkisebb ügyekben is és kontroll alatt tartani a vállalati szinte minden tevékenységét. A nyaralást megelőzően új határokat jelölhetünk ki, bevonhatjuk a középmenedzsereket a feladatainkba és gyakorolhatjuk az elengedést. Persze nem kell eltűnnünk a térképről és teljesen elengedni az új szerepben teljesítő kollégáink kezét, de nyugodtan a háttérbe vonulhatunk néhány hétre, ha megfelelően előkészítjük a terepet.

Napirend a tenger mellett – Szintén gyakori jelenség, hogy bár képesek vagyunk egy néhány hetes utazást kigazdálkodni az üzletmenetből, mégis azzal töltjük a napjainkat, hogy az apró-cseprő céges ügyeket kezeljük kényszeredetten. Ha nem akarunk ebbe a hibába esni, a legjobb taktika, ha megtervezzük a napokat az üdülés alatt is, például kitűzzük magunknak, hogy levelezésre csak kétszer, reggel és délután nézünk rá fél órára, az ezen kívül eső időben azonban elengedjük a céges ügyeket.

Mindenkinek kell a támogatás – A nyári heteket emellett érdemes fejlődésre és fejlesztésre használni. Ilyenkor igénybe vehetjük egy külső tanácsadó, mentor vagy coach segítségét, aki új irányt mutathat a vezetői szemléletben, sőt, az egész szervezet szempontjából hasznos támogatást nyújthat. Érdemes tanulni vagy tippeket kérni hasonló cipőben járó menedzserektől, ami mindig tágíthatja a látókörünket, egyben inspirálhat is minket.

Kívül a komfortzónán – Ha le akarjuk győzni a fásultságot és az alulmotiváltságot, ami gyakran hatalmába kerít minket a mindennapok során, érdemes új ismereteket szerezni és akár betekintést nyerni egy másik szegmens vagy iparág sajátosságaiba és kihívásaiba. A pihenésre hasznos lehet keresni néhány olyan szakkönyvet, melyek új perspektívát adhatnak, hogy az ötleteket a saját vállalkozásunkban is hasznosíthassuk.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek