Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

2023 legkeresettebb technológiai állásai az USA-ban

MEGOSZTÁS

Az Egyesült Államokban változatlanul nő a techszektorban betöltött állások száma. Idén az adattudósok és adatelemzők iránt a legnagyobb a kereslet, de a kiberbiztonsági szakértők és a webtervezők sem panaszkodhatnak. Tízéves távlatban sem várható törés.

Nyitókép: CompTIA

 

Az amerikai technológiai szektor foglalkoztatottsága az utóbbi hónapokban ugyan valamelyest megcsappant, a munkahelyteremtés és az infokom lehetőségek általános kilátásai azonban az iparág egészében változatlanok maradnak – derül ki a CompTIA (Computing Technology Industry Association) szakmai tanúsítványokat adó nonprofit kereskedelmi szövetség A technológiai munkaerő helyzete beszámolójából.

Az automatizáció a techszektorban egyelőre nem érezteti hatását, nincsenek tömeges állásvesztések, sőt, az anyag szerint a munkaerő növekedése 2023-ban ugyanakkora lesz, mint volt 2022-ben: három százalék. Ez összesen 9,2 millió személyt érint, a teljes amerikai munkaerő számra csekély részét, mindössze 5,8 százalékát, de a számok változatlanul nem tévesztenek meg, mert a szűk szegmens többire gyakorolt hatása az 5,8 százalék sokszorosa.

 

Megéri az amerikai techszektorban dolgozni

A jövedelmek hűen tükrözik a techszektor jelentőségét: a 100615 dollár évi átlagkereset kétszerese az összes többi munkahely átlagának. A jó hír, hogy a munkahelyek száma 2033-ig töretlenül növekszik, és a növekedési ráta megint csak az összes többi szektor átlagának a duplája lesz.

 

Melyik techterületeken dolgoznak a legtöbben? (Kép: CompTIA)

 

A következő állásokban várható idén a legnagyobb növekedés: adattudós és adatelemző (5,5 százalék), kiberbiztonság-szakértő és -mérnök (5,2 százalék), webtervező és UI/UX (4,7 százalék), szoftverfejlesztő és -mérnök (4,7 százalék), szoftver Q/A és tesztelő (4,1 százalék), CIO és IT-igazgató (3,4 százalék), rendszerelemző és -mérnök (2,6 százalék), IT-támogatás szakértő (2,4 százalék).

Az anyagban azonosított 9,2 millió dolgozó 61 százaléka techmegoldások kidolgozásával és alkalmazásával, 39 százaléka pedig az ICT kereskedelmi oldalával (marketing, HR, menedzsment, sales) foglalkozik. 58 százalékukat végfelhasználó cégek, 42 százalékukat közvetlenül techvállalatok alkalmazzák.

 

New York City az első

Az iparágon belül változatos a növekedés mértéke. Az IT- és az egyedi szoftverszolgáltatások 2017 óta folyamatos állásnövekedést produkáló szegmense a munkahelyteremtés 52 százalékát jelenti. Ugyanebben az időintervallumban a szoftvertermékek 29 százalékot fedtek le.

 

A vezető techszektorok (Kép: CompTIA)

 

Földrajzi eloszlásban, 2022-ben (2021-gyel összehasonlítva) New York City vezet a legtöbb új állással (18420). A Big Apple-t Dallas (14010), Seattle (13438), San Francisco (12650), Austin (10795), Los Angeles (6681), Denver (6357), Miami (5166), Houston (5090) és San José (4539) követi, de ha San Franciscót és San Josét összeadjuk, együtt a második helyen vannak.

A beszámolóból megtudjuk azt is, hogy – nem meglepő módon – a szektorban nagy a mozgás, és a következő tíz évben a techállások helyettesítési arányának évi átlaga hét százalék lesz, azaz minden esztendőben kb. 400 ezer dolgozót érint majd.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek