Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A világ legtehetségesebb fiatal informatikusait látta vendégül az ELTE és az NJSZT

MEGOSZTÁS

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) rendezvénye, az IOI Study Camp, amely a verseny lezárultával a legjobb eredményeket elérő olimpikonokat látja vendégül magas színvonalú szakmai és szabadidős programokkal egy héten át. 2023-ban az IOI Study Camp Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán (ELTE IK) került megrendezésre, az ELTE IK és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezésében, a Huawei támogatásával, október 25-29. között.

Az IOI rangos nemzetközi megmérettetésén a világklasszis informatikai tehetségek versenyeznek a legjobbaknak járó olimpiai érmekért. A versenyt hagyományosan kiemelt figyelem övezi a tech cégek és a felsőoktatás részéről is, akik a tehetségek felkutatásában és támogatásában érdekeltek. Az IOI-ra már bekerülni sem könnyű, a versenyzők felkészítő versenyek sorozatán vesznek részt, ahonnan csak a legjobbak jutnak ki az olimpiára. A magyar felkészítő versenyek az ELTE és az NJSZT több mint 20 éves múltra visszatekintő Tehetséggondozási programja keretében zajlanak, melyeknek köszönhetően az olimpiákon magyar diákok is több ízben szereztek dicsőséget és érmet hazánknak.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy Magyarországot a fiatal tehetségek felkutatását szolgáló nemzetközi kezdeményezésekbe bekapcsolják. Mind az ELTE IK, mind az NJSZT jelentős eredményként könyveli el, hogy Magyarország 2023-ban elnyerte az IOI és az IOI Study Camp rendezésének jogát.

Az IOI Study Camp ünnepélyes zárórendezvényére október 28-án került sor. A résztvevőket köszöntötte, valamint benyomásait, gondolatait a Study Campról megosztotta Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Kozsik Tamás, az ELTE IK dékánja, Benjamin Burton, az IOI elnöke, Beck György, az NJSZT elnöke.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy idén van Neumann János magyar születésű matematikus születésének 120. évfordulója, és ehhez is kapcsolódik az esemény, hiszen a diákok, akik a szegedi diákolimpia arany- és ezüstérmesei voltak, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghívására érkeztek Budapestre. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Neumann János személye, szellemisége nyilvánvalóan inspirálóan hatott, illetve hat minden résztvevőre. Fábián Gergely kifejtette, hogy nagy jelentősége van annak is, hogy az ideérkező külföldi diákok megismerik, megismerhetik Magyarországot, a magyar kultúrát. 

Kozsik Tamás az ELTE IK dékánja kiemelte a Kar elkötelezettségét az informatikai tehetséggondozás, az informatikai kutató-fejlesztő szakemberek gyakorlatorientált, munkaerőpiaci igényekhez igazodó képzése mellett. Hangsúlyozta továbbá, hogy az informatikai felsőoktatásban az innovációs képzések szerepe napjainkban egyre jobban felértékelődik:

„Az ELTE Informatikai Kara évtizedes távlatban mutat fel jelentős eredményeket a kar körüli innovációs ökoszisztéma fejlesztésében, ami az ipari partnerek számára vonzó együttműködési lehetőségeket, a tehetséges hallgatók számára pedig világszínvonalú ipari innovációkban való részvételt kínál.”

Az ELTE IK dékánja a szakmai kulisszák mögé is bepillantást engedett:

„Nagy kihívás volt az olimpikonok számára egyszerre szórakoztató és ugyanakkor az ő tudásszintjükhöz mérten új ismereteket átadó programsorozatot szervezni. Főként a gyakorlati feladatmegoldásra, csapatmunkára, a versenyszellemre alapoztunk, és nem a hagyományos előadásokra, ami nagyon nagy tetszést aratott a diákok körében. A szakmai program középpontjában az IK nagy kutatási irányait képviselő számítógépes látás, képfeldolgozás, környezetérzékelő szenzorok, autonóm rendszerek és mesterséges intelligencia álltak.”

Benjamin Burton, az IOI elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Huawei és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság lebilincselő szakmai programja az IOI Study Camp résztvevői számára nagyszerű lehetőséget kínált, hogy bepillantást nyerjenek a kutatás végtelenül izgalmas világába. Reményét fejezte ki, hogy a Study Camp tovább erősítette a diákok elkötelezettségét, hogy élvonalbeli problémákon dolgozzanak és ezáltal aktívan alakítsák mindannyiunk jövőjét.  

Beck György, az NJSZT elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy kiemelkedő lehetőség a világ legkiemelkedőbb IT-diákolimpikonjait Neumann János szülővárosában fogadni a világhírű matematikus születésének 120. évfordulóján. A Neumann Társaság a #neumann120 jubileumi év szervezőjeként is örömmel vett részt a programban, ahol Hargittai István akadémikus az NJSZT gondozásában megjelent Idézhető Neumann János című magyar-angol nyelvű albumot is bemutatta, átadta a résztvevőknek.

Beck György hangsúlyozta, hogy a Neumann Társaság a kezdetektől partnere a nemzetközi IOI-közösség képviselőinek – és az olyan hazai versenyek és szakkörök szervezője, amelyek a hazai diákolimpikonok kiválasztásában és felkészítésében nélkülözhetetlenek. Megköszönte az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, Erdősné dr. Németh Ágnes munkáját az IOI Study Camp szervezésében, amely egy nagyszerű lehetőség volt, hogy a jövő nagy informatikusai jobban megismerjék Magyarországot és az itt folyó tudományos és tehetséggondozó munkát.

Wang Lei, a Huawei Európai Kutatási Intézetének HR igazgatója elmondta, hogy   

“A legértékesebb erőforrás, amivel rendelkezünk, nem a technológia, vagy a tőke, hanem az innovációt tápláló tehetség. Az IOI résztvevőinek szereplése meggyőzően bizonyítja ezt a kijelentést. Bár a verseny és a tábor most véget ért, valójában ez egy új kezdet a fiatal tehetségek számára, hogy még elkötelezettebben vessék bele magukat a tudomány és a technológia nagy problémáinak megoldásába és közösen tegyenek lépéseket egy szebb jövő felé.”

„Az 1987-ben alapított Huawei az információs és kommunikációs technológiai (IKT) infrastruktúra és intelligens eszközök vezető globális szállítója. A Huawei 207 000 alkalmazottat foglalkoztat, több mint 170 országban és régióban működik, és több mint hárommilliárd embert szolgál ki szerte a világon. A Huawei az egyének és szervezetek számára kínált digitális megoldásai révén elkötelezte magát egy összekapcsolt, intelligens világ létrehozása mellett.”

Napjainkban a magasan képzett, innovatív informatikus kutató-fejlesztők a tudásalapú gazdaság minden szektorában a fejlődés kulcsszereplői. Az IOI Study Camp zárórendezvényén a felszólalók mindannyian egyetértettek abban, hogy a versenyképesség fokozásának záloga a kiemelkedő technológiai tudást és innovációs képzést ötvöző felsőoktatásban, valamint a tehetségek mentorálásában, az informatika társadalmi beágyazottságának növelésében, népszerűsítésében rejlik. Mindezen tevékenységek pedig az érintett szakmai szervezetek, felsőoktatási intézmények és ipari partneri körük hatékony stratégiai partnerségei által vihetőek sikerre.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!