Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A HR-technológia legfontosabb stratégiai követelményei

MEGOSZTÁS

A Gartner, Inc. felmérése szerint a három legfontosabb HR technológia idén a készségmenedzsment, a tanulási élményplatformok és a belső tehetségpiacok. A 138 HR-vezető megkérdezésével készült felmérésből kiderült, melyek a HR-technológia legfontosabb stratégiai követelményei.

“A viharos világgazdaságban a HR-technológiák vezetői 2023-ban egyensúlyozásra kényszerülnek” – mondta Sam Grinter, a Gartner HR-szakterületének igazgatója. “A vezetőknek számolniuk kell a nagyobb mértékű elszámoltathatósággal és a mérhető eredmények iránti igénnyel, hogy igazolják az új technológiai beruházásokat.”

Szervezeteik HR-átalakításának előmozdítása érdekében a HR-technológiai vezetőknek az alábbi imperatívuszok szerint kell cselekedniük:

A HR-technológia legfontosabb prioritásai

A HR-vezetők 44 százaléka jelenti, hogy a jobb üzleti eredmények elérése az első számú stratégiai prioritásuk a HR-technológia átalakítása terén a következő három évben. A létszám és a készségek növelése (26%) és a költségoptimalizálás (17%) a következő legfontosabb prioritások.

“Jelenleg sok szervezet proaktívan közelíti meg az üzleti átalakítást, hogy megvédje a működés kritikus területeit” – mondta Grinter. “A bevételnövekedés és a nyereségesség elérése elengedhetetlen a HR-technológiai vezetők számára, különösen a társadalmi, technológiai és gazdasági változások idején.”

Forrás: HR-technológia, Freepik

A HR-technológia legfőbb akadályai

A Gartner kutatása szerint a HR-technológiai vezetők számára a három legnagyobb akadály a HR-technológia folyamatos elfogadásának biztosítása (57%) a kulcsfontosságú érdekeltek – alkalmazottak, vezetők és HR-szakemberek – körében, a HR-technológiai beruházások igazolása (46%), valamint a HR-technológiai átalakítás stratégiai ütemtervének kidolgozása és fenntartása (43%).

“Elfogadás nélkül a technológia rosszabb, mint a holtteher – nulla értéket nyújt, miközben folyamatos költségeket okoz” – mondta Grinter. “Az elfogadás hiánya a termelékenységre is hatással van, mivel az alkalmazottak időt pazarolnak a megoldások keresésére, ami még több felesleges munkasúrlódást okoz”.”

Jelenlegi és új technológiák

Idén sok HR-technológiai vezető figyelmét a meglévő technológiai döntések bevezetésére és optimalizálására is fordítják. A legtöbb felhőalkalmazás évente két-négy nagyobb frissítést kap, és a HR-technológiai vezetőknek azon kell dolgozniuk, hogy a frissítéseket időben kommunikálják, hogy a szervezet az új képességek érkezésükkor profitálhasson azok előnyeiből.

Emellett a Gartner kutatása szerint a HR-technológiai vezetők a következő területeket tartják idén a legfontosabb technológiának: készségmenedzsment (51%), tanulási élményplatformok (41%) és belső tehetségpiacok (32%).

“A szervezetek továbbra is aggasztó készséghiánnyal szembesülnek” – mondta Josie Xing, a Gartner HR-szakterületének igazgatója. “Ez a probléma tovább súlyosbodott, mivel a világjárvány felgyorsította a digitális technológiák bevezetését minden iparágban, valamint napjainkban a tehetségekért folytatott éles verseny is felgyorsult.”

Forrás: HR-technológia, Freepik

Munkavállalói elégedettség

A HR-technológiai vezetők kevesebb mint fele (43%) véli úgy, hogy alkalmazottaik elégedettek a szervezetük által használt HR-technológiával, a többiek pedig semleges vagy elégedetlen elégedettségről számoltak be.

“Ez az elégedetlenség leggyakrabban a nem optimális végfelhasználói tapasztalatokból fakad, amelyek több okra vezethetők vissza, többek között a digitális érettség hiányára, a nem megfelelő változásmenedzsmentre és a technológia értékéről szóló elégtelen kommunikációra” – mondta Xing.

HR és IT együttműködés

A HR-technológiai vezetők 39 százaléka adta meg, hogy saját HR-technológiai stratégiáját az informatikai részleg támogatásával határozza meg, míg 45 százalékuk arról számolt be, hogy az informatika és a HR osztozik a HR-technológiai stratégia meghatározásában.

“Szükség van az informatikai szakértelem és támogatás kihasználására” – mondta Xing. “Míg sok HR-szervezet megpróbálja teljes mértékben magáénak tudni a HR-technológiai stratégiát, a HR-csapat valószínűleg nem rendelkezik a holisztikus HR-technológiai stratégia meghatározásához szükséges összes készséggel. Az IT-nek és a HR-nek együtt kell működnie, hogy egyesítsék az üzleti folyamatokba való betekintést és a saját funkcióik technikai szakértelmét.”

A Gartner ügyfelei bővebben a HR Technology Planning Imperatives for 2023 and Beyond című jelentésben olvashatnak.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!