Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Hogyan segíthetünk a scrum-csapatoknak az önmenedzselésben?

MEGOSZTÁS

A Scrum keretrendszerre áttérő csapatok egyik legjelentősebb változása az önmenedzselés. Még ha az elején mesés ötletnek is hangzik, a gyakorlatban kihívást jelenthet.

Ez új készségeket és a munkavégzés más megközelítését foglalja magában. Bizonyos szempontból könnyebb irányítani egy menedzsertől vagy csapatvezetőtől – csak tedd, amit mondanak neked. Leggyakrabban azonban az önmenedzselés felé áttérő csapatok végtelenül kielégítőbbnek találják. Sikeresebbek is. A scrum masterek kritikus szerepet játszanak abban, hogy segítsék csapataikat a nagyobb autonómiában.

Tehát mit tud valójában egy scrum master? Hogyan segíthetik a scrum csapatot újonnan megtalált autonómiájukban?

Mindenki álljon egy oldalra!

Minden scrum csapattagnak meg kell értenie a keretrendszert és annak előnyeit. Nehéz elfogadni a közös munka új módját anélkül, hogy megértené a mögötte rejlő értékeket, elveket és gyakorlatokat.

A scrum-csapat tagjaira és a hasznosítható értéknövekedések létrehozásának folyamatában szervesen részt vevő többiekre összpontosító scrum képzési és oktatási (könyvek, blogok, podcastok) elérése hasznos lépés lehet a csapatok önmenedzselése felé.

A csapaton túl ahhoz, hogy a szervezetek támogassák a termékek fejlesztésének agilis megközelítését, a szervezetben mindenkinek meg kell ismernie, hogy a scrum keretrendszer hogyan hat a munkájukra, és hogyan kölcsönhatásba lép vele. Ez magában foglalja a vezetést is. Az agilis gondolkodásmódot magába foglaló szervezeti struktúra és kultúra nélkül a csapatok folyamatosan akadályokkal szembesülnek az önmenedzselés útján.

Scrum csoport identitás kialakítása

A scrum csapat több, mint együtt dolgozó egyének gyűjteménye. Amikor az emberek csapattá állnak össze, egyfajta alkímia egy új organizmus megszületését eredményezi. Minden egyén egyedi személyiséggel, erősségeivel, gyengeségeivel és aggályaival érkezik a csapathoz, és mindegyik egyesül és kölcsönhatásba lép a csoporton belül. Ezen kombinált egyéni tulajdonságok megértése és kihasználása a bizalom és a nyitott kommunikáció alapjainak kiépítésével kezdődik. Ha a csapattagokban megvan a szükséges bizalom ahhoz, hogy sebezhetőek legyenek egymással szemben, az önmenedzselés olyan aspektusai, mint például egymás támogatása és felelősségre vonása, könnyebbé válnak. A csapat céltudatának fejlesztése is elengedhetetlen.

Az erős identitással rendelkező, jól teljesítő csapatok három kérdésre tudnak válaszolni:

  1. Miért létezünk?
  2. Mi a fontos számunkra?
  3. Mit akarunk elérni?

A kollektív cél fenntartja és átvezeti a csapatot a kihívásokkal teli időszakokon és hozzájárul a belső motivációhoz, ami az önmenedzselés sarokköve.

Célok

A hatékony célok kialakításában a csapatok támogatása megadja számukra azt a struktúrát és fókuszt, amelyre szükségük van saját útjuk feltérképezéséhez. A haladás mérése lehetővé teszi a csapat számára, hogy lássa az előrehaladás bizonyítékait, segíti a döntéshozatalt és bizalmat épít a csapat tagjai és az önmenedzselési folyamat között.

A jó célok és intézkedések a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

Ügyfélközpontú eredmény – A cél az ügyfél igényét fogalmazza meg, nem pedig egy tevékenységet vagy funkciót

A mérés semleges – A célok mérése az információgyűjtésről szól, nem a siker vagy a kudarc meghatározásáról.

Agilis és reziliens – A célokat feltételezésekre alapozzuk, és gyakran érvényesíteni kell azokat. Kis kísérletek sorozatával haladunk a célok felé és az eredményeket megvizsgálva eldöntjük, hogy továbblépünk, megállunk, finomítunk vagy egy új cél felé fordulunk.

Folyamat figyelése

A scrum keretrendszer része a Sprint Retrospective keretében rendszeresen megvizsgáljuk, hogyan dolgozunk együtt csapatként. Ez az esemény alkalom arra, hogy értékeljük a csapat folyamatos önmenedzselési fejlődését és azt, hogy mi állhat az útjában. A scrum master ezután lépéseket tehet az akadályok, például a szervezeti korlátok megszüntetésére. Íme, néhány kreatív kérdés:

  1. Milyen feltételezéseket teszünk arról, hogy ki milyen típusú munkát végezhet?
  2. Ha ez egy új cég lenne, amelyet indítunk – azaz nincsenek meghatározott folyamatok, eszközök vagy struktúrák –, hogyan terveznénk meg a termék felépítésének megközelítését?
  3. Mit csinálnánk a továbbiakban? Mit nem tennénk semmiképpen?
  4. Mit csinálnánk másképp?
  5. Általában mire nincs időnk?

Következtetés

Az új scrum csapat készsége az önmenedzselés elfogadására számos tényezőtől függ, ideértve a tagok egyéni személyiségjegyeit, az agilitás és a scrum keretrendszer megértését, valamint a szervezet más területeinek támogatását, beleértve a vezetést is. A scrum masters alapvető szerepet játszik a csapat autonómiájára való átmenet elősegítésében azáltal, hogy a csapat identitásának kialakítására, világos célok kitűzésére, valamint a csapattagok közötti nyílt párbeszéd és bizalom támogatására összpontosít. Mint a scrum minden aspektusa esetében, az önmenedzsment előrehaladásának rendszeres, csapatként történő felülvizsgálata feltárhatja a folyamatos fejlődés akadályait.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek