Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Folytatódik az elbocsátási hullám a tech-szektorban – ezreket küld el a Dell

MEGOSZTÁS

A technológiai szektor újabb fontos szereplője jelentett be számottevő leépítést, a Dell 6650 munkahelyet szüntet meg. A létszámcsökkentést követően hat éves mélypontra eshet a cég munkavállalóinak száma, a leépítés az alkalmazottak 5 százalékát érinti.

Az olyan költségcsökkentő intézkedések, mint a felvételi stop, vagy az utazások korlátozása már nem jelentenek megoldást – írta a Bloomberg beszámolója szerint egy, a munkatársaknak szóló feljegyzésben Jeff Clark, a Dell operatív igazgatója, hozzátéve azt is, hogy a jövőre vonatkozó bizonytalan kilátások tovább rombolják az üzleti környezetüket.

A pandémia érkezésével a személyi számítógépek piacán kialakult felfutás után a tavalyi év hatalmas zuhanást hozott ebben a szegmensben. Az IDC előzetes adatai alapján a meghatározó gyártók közül a Dell szállításai estek vissza a legnagyobb mértékben a tavalyi utolsó negyedévben, az egy évvel korábbihoz képest 37 százalékkal. Ez azért különösen rossz hír a cég számára, mert a PC-értékesítés adja a forgalma mintegy 55 százalékát.

A leépítés után a Dell létszáma az utóbbi hat év legalacsonyabb szintjére esik vissza és mintegy 39 ezerrel kevesebb munkavállalójuk lesz, mint 2020 januárjában. A vállalat alkalmazottainak csak mintegy harmada dolgozik az Egyesült Államokban egy 2022. márciusi tájékoztatás szerint.

A Dell 6 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be az október 28-án véget ért üzleti negyedévre vonatkozóan, és a folyó negyedévre az elemzők becsléseitől elmaradó bevételi előrejelzést adott ki, jelezve azt is, hogy az ügyfelek csökkentik informatikai vásárlásaikat. A vállalat várhatóan akkor ad további tájékoztatást a létszámleépítés pénzügyi hatásairól, amikor március 2-án közzéteszi a negyedik üzleti negyedéves pénzügyi eredményeit. „Korábban is átvészeltük már a gazdasági visszaesést, és megerősödve kerültünk ki belőle. Készen állunk, amikor a piac újra fellendül” – írta Clarke az alkalmazottaknak küldött üzenetében.

 

 

Tízezrek kerülnek utcára

Az elmúlt hónapokban a technológiai szektor több fontos szereplője jelentett be komoly elbocsátást, beleértve a Dell versenytársát is. A HP Inc., amely hasonlóan ki van téve a PC-piacnak, novemberben közölte, hogy akár 6000 fős leépítést is megvalósíthatnak. A Cisco Systems Inc. és az IBM egyaránt mintegy 4-4 ezer dolgozót bocsátanak el. A Challenger, Gray & Christmas Inc. tanácsadó cég szerint a technológiai ágazat 2022-ben 97 171 munkahely leépítését jelentette be, ami 649 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

Az év eleje pedig még további komoly bejelentéseket hozott, amelyekről korábban az ictglobal.hu is beszámolt. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak mintegy 6 százalékát, vagyis 12 ezer embert küldenek el a Google-től. Szintén januárban derült ki, hogy a Microsoft is komoly, 10 ezer fős létszámcsökkentésre készül. A lépést a makrogazdasági körülményekkel és a változó ügyfél prioritásokkal indokolta a társaság. Ez a leépítés a cég alkalmazottainak kevesebb mint 5 százalékát érinti.

A Salesforce 8000 fővel csökkenti létszámát, az Amazon pedig 18 ezer munkatársa elbocsátására készül. Bár ez a társaság történetének legnagyobb leépítése, még így is csak töredékét érint a teljes, másfélmilliós állománynak.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek