Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az EMEA CIO-k 46%-a a CxO társaival közösen vállalja a digitális vezetést

MEGOSZTÁS

Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA) a Gartner, Inc. éves globális felmérése szerint a CIO-k 46%-a a CxO-kkal közösen dolgozik azon, hogy az IT és az üzleti területek munkatársai közösen valósítsák meg a vállalati szintű digitális megvalósítást.

“A CIO-k kapcsolata a CxO-kkal más szintre lépett” – mondta Daniel Sanchez-Reina, a Gartner elemző alelnöke. “Azok a CIO-k, akik a CxO társaikkal közösen tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a digitális képességek tervezését, irányítását és megvalósítását az értékteremtés helyéhez legközelebbi csapatokhoz helyezzék, a leghatékonyabban tudják maximalizálni a digitális befektetéseket.”

A CIO és a CxO közös tulajdonlásában, amelyet a digitális megvalósítás demokratizálásának is neveznek, a CIO a technológia franchise-adójaként lép fel a szervezeten belül.

A Gartner elemzői az itt csütörtökig zajló Gartner IT Symposium/Xpo során ismertették a felmérés eredményeit. A Gartner 2024-es CIO és technológiai vezetői felmérése 84 országból és minden főbb iparágból 2457 CIO válaszadó adatait gyűjtötte össze, akik mintegy 12,5 billió dollár bevételt/közszféra költségvetését és 163 milliárd dollár IT-kiadást képviselnek. Az EMEA-régióban 917 CIO vett részt a felmérésben, akik közel 3,9 billió dollár bevételt és 66 milliárd dollár IT-kiadást képviselnek.

A CIO-k folytatják a digitális szolgáltatás demokratizálását a mesterséges intelligencia segítségével
“Tudatosan vagy öntudatlanul, de a CIO-k már lefektették a demokratizált digitális szállítás alapjait az olyan technológiákkal, mint a low-code platformok” – mondta Sanchez-Reina. Az EMEA-régióban a CIO-k 66%-a mondta azt, hogy a következő 24 hónapban alacsony kódú platformokat telepített vagy tervez telepíteni. A mesterséges intelligencia (AI), amely az EMEA CIO-k 72%-ának véleménye szerint a következő három évben játékmegváltoztató technológia lesz (29% a generatív AI esetében), szintén gyorsan elő fogja mozdítani a digitális szállítás demokratizálását az informatikai funkciókon túl.

A felmérésből kiderült, hogy a CIO-k 2024-ben a kiberbiztonság, az adatelemzés és a mesterséges intelligencia a legfontosabb beruházási területek (lásd az 1. ábrát).

1. ábra. Az EMEA CIO-k technológiai beruházásainak várható változása 2024-ben

A franchise-modellre épülő CxO-CIO partnerségek sikerre vezetnek

Azok a CIO-k, akik az IT-t “eleve” franchise-szerűen, azaz a digitális kezdeményezések közös vezetése, közös megvalósítása és közös irányítása révén a CxO társaikkal közösen irányítják, lényegesen jobban teljesítenek az általános IT-menedzsment tevékenységekben, például a vezetői vezetés fejlesztésében és a digitális üzleti stratégiában.

“A franchise CIO-k lebontják az informatika korlátait, lehetővé téve más üzleti egységek számára, hogy az informatikát a felhasználáson túlmenően is előállítsák” – mondta Sanchez-Reina. “Ezek az üzleti egységek részt vesznek az IT-szállítási felelősségben, és elszámoltathatók az általuk előállított saját IT-alkalmazások és rendszerek sikeréért. A technológiai termelésben való ilyen részvétel az irányítástól a technológiai kezdeményezések megvalósításáig és kiépítéséig terjed.

“Ez azt mutatja, hogy a különbségtétel aközött, hogy mi az “IT” és mi az “üzleti”, gyakorlatilag lehetetlenné válik.”

Nincs egyetlen minta a franchise-alapú digitális szállításra. Számos tényező, például a vállalati kultúra és a vezérigazgatói szponzoráció befolyásolja a franchise-modell kialakítását és belső működését, valamint azt, hogy a CIO-k és CxO társaik milyen módon vesznek részt benne. Mindenekelőtt a CIO-nak kell felkészítenie üzleti partnereit az útra, tanácsokat és kereteket kínálva, valamint közvetítve a belső és külső kapcsolatokat, amelyekre szükségük van a digitális szállítás sikeres társtulajdonlásához.

“A CxO és a CIO közötti, a digitális megvalósítással kapcsolatos partnerségek franchise-modell alapján történő modellezése jelentős haszonnal jár” – mondta Sanchez-Reina. “Azok a CxO-k, akik elfogadják ezt a franchise-modellt, kétszer nagyobb valószínűséggel teljesítik vagy túlszárnyalják a digitális beruházásokkal kapcsolatos elvárásokat, mint azok, akik nem alkalmazzák.”

A Gartner ügyfelei többet olvashatnak a “2024 CIO and Technology Executive Agenda: Franchise Digital Delivery”.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek