Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az Accenture is beállt a sorba – 19 ezer embert küldenek el

MEGOSZTÁS

Pánikról ugyan még nem lehet beszélni, de sokat elárul a globális gazdaság helyzetéről, hogy folytatódnak a leépítések a technológiai szektor cégeinél. Legutóbb az Accenture jelentette be, hogy világszinten 19 ezer munkahelyet szüntetnek meg, a Meta a múlt héten pedig újabb 10 ezres leépítésről számolt be.

(Kiemelt fotó: EnvatoElements)

Az üzleti szolgáltatásokat, technológiai tanácsadást is nyújtó Accenture az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek benyújtott negyedéves jelentésben számolt be a tervről. A tájékoztatás szerint a jövőben is tervezik újabb munkatársak felvételét, azonban racionalizálják a működésüket és azokon a területeken csökkentik a létszámot, amelyek közvetlenül nem vesznek részt a bevételtermelésben.

A vállalat globális szinten 19 ezer munkahely megszüntetését tervezi, ami igen magas számnak tűnik, azonban ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cég összesen közel 740 ezer embert foglalkoztat, vagyis a teljes létszám 2,5 százalékát küldik csak el. A társaság 1,2 milliárd dollárt költ majd végkielégítésekre, a leépítést pedig a következő 18 hónapban hajtja végre.

A 167 milliárd dolláros éves bevétellel rendelkező cég a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó bevételnövekedési kilátásait 8-10 százalékra mérsékelte a korábbi 8-11 százalékos becslést követően – írja összeállításában a CNN.

Az Accenture mellett más, hasonló profilú társaságok is igyekeznek csökkenteni költségeiket. A Financial Times beszámolója szerint például a KPMG 2 százalékos leépítési tervet dolgozott ki a csökkenő kereslet miatt. A Bloomberg pedig arról számolt be, hogy A McKinsey akár 2000 munkatársat is elküldhet, akik nem tanácsadói pozícióban dolgoznak.

Az elmúlt hónapokban tömeges leépítési hullám söpört végig a technológiai szektoron, ami a legnagyobb vállalatokat is érintette. A Meta például a múlt héten újabb 10 ezres létszámcsökkentést jelentett be. Ez négy hónapon belül a második jelentősebb elbocsátás a cégnél, ami így összességében negyedével csökkenti munkatársai számát. Az Amazon néhány napja közölte, hogy a korábban jelzett 18 ezer mellett újabb 9 ezer munkavállalótól válnak meg.

 

Negatív hatások

A layoffs.fyi oldal adatai szerint eddig 522 technológiai cégtől összesen több mint 153 ezer embert rúgtak ki eddig idén, vagy jelentették be az elbocsátásukat. Ez annak fényében lehet különösen aggasztó, hogy tavaly egész évben valamivel több mint 161 ezer fő elbocsátását jegyezte fel az oldal. Ráadásul a tényleges szám valószínűleg ennél jóval magasabb, mivel a weboldalon csak a sajtóban megjelenő beszámolók alapján összesítik a számokat.

 

A technológiai szektor jelentős cégei közül többek között a Google anyavállalata, az Alphabet jelentett be leépítést, ők a teljes munkaidőben foglalkoztatottak mintegy 6 százalékát, vagyis 12 ezer embert küldenek el. Szintén komoly, 10 ezer fős létszámcsökkentésről számolt be a Microsoft még idén januárban. A lépést a makrogazdasági körülményekkel és a változó ügyfél prioritásokkal indokolta a társaság. Ez a leépítés a cég alkalmazottainak kevesebb mint 5 százalékát érinti.

A technológiai szektorban a közelmúltban történt elbocsátások egy erőteljes felvételi időszakot követően következtek be, amely a 2020-as és 2021-es, a világjárvány okozta digitális munkavégzésre való áttérés során következett be. Az iparág és lelkes befektetői meg voltak győződve arról, hogy az otthoni munkavégzésre való átállás és az ennek nyomában megugró megrendelések felgyorsították a világot a digitális jövő felé vezető úton.

Kérdés, hogy a mostani fejlemények, a globális gazdasági bizonytalanságokra visszavezethető lassulás és a nyomában járó elbocsátások mennyi fiatalt bizonytalanítanak majd el. A hazai és nemzetközi piacról is továbbra is érkeznek olyan beszámolók, hogy bizonyos területeken komoly hiány van a szakemberekből. Az informatikai biztonság minden korábbinál jobban felértékelődött és ez a szegmens az egyike azoknak, ahol sokkal több jó szakemberrel lenne szükség, de hasonló a helyzet az adatfeldolgozáshoz kapcsolódó területekkel is, sokkal több adattudóst tudnának foglalkoztatni a cégek és intézmények.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek