Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nincs megállás: újabb tömeges elbocsátások a tech-szektorban

MEGOSZTÁS

Az elmúlt években a munkaerőhiány volt az egyik legnagyobb kihívást a technológiai szektorban, azonban az utóbbi hónapokban fordult a helyzet és tömeges elbocsátásokba kezdtek az ágazat szereplői, amit főként a költségcsökkentés indokol. A COVID-járvány során hatalmas ismertségre szert tett Zoom a napokban 1300 ember elküldését jelentette be, az eBay pedig 500 munkatársától válik meg.

Újabb megrázó hírek érkeztek a technológiai szektorból kedden, két ismert cég is tömeges leépítést jelentett be. A COVID-járvány miatti lezárás során a távmunka és -oktatás egyik fontos eszközévé vált a Zoom digitális kommunikációs platform és mivel a jelek szerint a hibrid munka hosszabb távon is velünk marad, a szolgáltatás továbbra is fontos szerepet tölt be. Azonban úgy tűnik, hogy a járvány visszaszorulásával már korántsincs akkora kereslet a megoldásra, mint korábban.

 

Vállalja a felelősséget

Eric Yuan, a Zoom vezérigazgatója az alkalmazottaknak küldött feljegyzésében jelezte, hogy az elbocsátások a szervezet minden részlegére hatással lesznek. Yuan azt is kifejtette, hogy ő és más vezetők jelentős fizetéscsökkentést vállalnak, miután elismerte, hogy „hibákat” követett el azzal kapcsolatban, hogy milyen gyorsan nőtt a vállalat a világjárvány idején.

„A Zoom vezérigazgatójaként és alapítójaként felelősséggel tartozom ezekért a hibákért és a ma meghozott intézkedésekért – és nem csak szavakkal, hanem a saját tetteimmel is felelősséget akarok vállalni. Ennek jegyében a következő pénzügyi évre vonatkozó fizetésemet 98 százalékkal csökkentem, és lemondok a 2023-as pénzügyi évre járó vállalati bónuszomról” – írta a feljegyzésben a cég vezetője.

Yuan közölte azt is, hogy a vezetői csapat tagjainak alapfizetését 20 százalékkal csökkentik a következő pénzügyi évre, és ők is lemondanak a 2023-as pénzügyi évben járó bónuszukról. A Zoom részvényeinek értéke a bejelentést követően átmenetileg közel 9 százalékkal emelkedett.

A Zoom 2020 közepére ugrásszerűen megnövekedett bevételekről számolt be, amit az üzleti ügyfelek számának megugrása táplált a távmunkára kényszerült vállalatok miatt. Yuan jelezte, hogy a cég a világjárvány első napjaiban gyorsan bővítette a csapatát, hogy támogassa a kereslet fellendülését, mivel sokan fordultak a platformhoz, hogy videochateljenek barátaikkal és kollégáikkal. „24 hónapon belül a Zoom mérete háromszorosára nőtt, hogy kezelni tudja ezt a keresletet, miközben lehetővé tette a folyamatos innovációt” – írta Yuan. A vállalat részvényeinek értéke azonban tavaly jelentősen csökkent, ahogy egyre több munkavállaló tért vissza az irodai életbe.

 

A Zoom 2020 közepére ugrásszerűen megnövekedett bevételekről számolt be, amit az üzleti ügyfelek számának megugrása táplált a távmunkára kényszerült vállalatok miatt. (fotó: EnvatoElements)

 

A Zoom most bejelentett leépítése a munkatársaik mintegy 15 százalékát érinti. Kedden a Zoom mellett az eBay is elbocsátásról számolt be, annál a cégnél globális szinten 500 munkahelyet szüntetnek meg, a lépés a vállalat munkavállalóinak mintegy 4 százalékát érinti.

 

Negatív hatások

Szintén a napokban derült ki, hogy a globális számítógép és szerverpiac egyik meghatározó szereplője, a Dell is jelentős létszámcsökkentésre készül, a cégtől 6650 embert küldenek el. Ez egyben azt is jelenti, hogy hat éves mélypontra eshet a vállalat munkavállalóinak száma, a leépítés az alkalmazottak 5 százalékát érinti, ahogyan arról korábban az ictglobal.hu is beszámolt.

A pandémia érkezésével a személyi számítógépek piacán kialakult felfutás után a tavalyi év hatalmas zuhanást hozott ebben a szegmensben. Az IDC előzetes adatai alapján a meghatározó gyártók közül a Dell szállításai estek vissza a legnagyobb mértékben a tavalyi utolsó negyedévben, az egy évvel korábbihoz képest 37 százalékkal. Ez azért különösen rossz hír a cég számára, mert a PC-értékesítés adja a forgalma mintegy 55 százalékát. A leépítés után a Dellnek mintegy 39 ezerrel kevesebb munkavállalója lesz, mint 2020 januárjában.

Az elmúlt hónapokban a technológiai szektor fontos szereplői közül komoly elbocsátást jelentett be többek között a HP Inc., a Cisco Systems, az IBM, a Google, a Microsoft, az Amazon, illetve a Salesforce is. A Challenger, Gray & Christmas Inc. tanácsadó cég szerint a technológiai ágazat 2022-ben 97 171 munkahely megszüntetését jelentette be, ami 649 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

 

 

 

A COVID-járvány hatására jelentősen felgyorsult digitalizáció, a távoli munkavégzést és oktatást támogató szolgáltatások iránti igény hatalmas növekedési lehetőséget kínált a technológiai szektor vállalkozásai számára, amelyek annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani az óriási kereslettel, folyamatosan növelték létszámukat. A múlt évben azonban több tényező – gyorsuló infláció, az orosz-ukrán háború, energiaválság, globális gazdasági bizonytalanság – hatására a vállalkozások és a magánszemélyek is óvatosabbak lettek, visszafogták kiadásaikat, az üzleti szektorban pedig nehezebben hoznak döntést az új fejlesztésekről. Ez néhány szegmensben gyors és igen drasztikus hatással járt, így például a személyi számítógépek és az okostelefonok értékesítése is nagyot zuhant. A várakozások szerint a szoftvereladások és az informatikai szolgáltatások iránti kereslet nem esik vissza idén sem sőt, növekedés is várható ezek a területeken, erről bővebben itt írtunk.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek