Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Készen áll vállalata az ipar 5.0-ra?

MEGOSZTÁS

Az ipar 4.0 még nincs teljesen beépítve, akkor miért beszélnek már az emberek az ipar 5.0-ról? Míg az ipar 4.0 az automatizálás és a digitalizáció összekapcsolásáról szólt, addig az ipar 5.0 együttműködik az emberek és a gépek között.

Jelenleg a kiberforradalom kellős közepén járunk, amelyet gyakran ipar 4.0-nak vagy kiberfizikai intelligenciaként ismernek. A negyedik ipari forradalom az embert helyettesítő gépekről szól, és a gyártást, IoT-be integrált intelligens létesítményekké alakítja át. Ez azt jelenti, hogy az iparág 4.0 középpontjában a mesterséges intelligencia (AI), a számítógép-alapú rendszerek (kiberfizikai), a hálózati és felhőszerverek, a gépi tanulás, a 3D-nyomtatás, az autonómia, a VR és a számítástechnika előnyei állnak.

Az V. ipari forradalom az emberek robotokkal való összekapcsolásáról és együttműködésükről szól. A negyedik forradalom 2010 körül kezdődött és megváltoztatta a vállalatok működését. A fejlett technológiáknak és az automatizálásnak köszönhetően sok vállalat képes volt az embereket robotokra cserélni. Eddig sok vállalkozásra volt hatással az Ipar 4.0. Néhányan még mindig alkalmazkodnak az ipar 4.0 által hozott technológiákhoz. Ez azt jelenti, hogy az ipar 4.0 véget ér? A negyedik forradalom még nem ért véget, és továbbra is sok vállalatot érint majd.

Fontos tényezők az ipar 5.0-val kapcsolatban

Mivel az ipar 5.0 most lépett be a piacra, vannak találgatások az új ipari forradalom életre és munkára gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban. Vessen egy pillantást az alábbi mondatokra, hogy eloszlassa kétségeit:

A robotok nem helyettesítik az embereket, hanem együttműködnek velük – Vannak, akik aggódnak a robotika fejlesztésének az emberi életre gyakorolt ​​hatása miatt. Míg a robotok megbízhatóbbak, mint az emberek, és jobban teljesítenek a precíz munkában, hiányzik belőlük az alkalmazkodóképesség és a kritikus gondolkodási készség. A robotok fő célja, hogy teljesítsék a rájuk bízott küldetést, hogy segítséget nyújtsanak és javítsák életünket, amikor együttműködnek az emberekkel.

Az ipar 5.0 szélesebb körű előnyökkel jár a piac számára, mint az ipar 4.0 – Az Ipar 5.0 nem létezhetne az ipar 4.0 nélkül, amely automatizálást hozott. Az automatizálást azonban a gyártási feladatokra változtatja, miközben lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy igényeiknek megfelelő termékeket és szolgáltatásokat szerezzenek be.

Az ipar 5.0 több munkahelyet teremt, mint megszüntet – Korábbi cikkekben már bemutattunk néhány esetet, amikor robotok emberi munkát vállalnak, vagy olyanokat, amikor új munkahelyet, szakmákat generált. A végkövetkeztetés az, hogy az automatizálás több munkalehetőséget nyit meg, mint amennyit kiszorít.

„A legújabb adatok azt mutatják, hogy hét szakmai klaszteren belül 96 állás gyors ütemben jelenik meg párhuzamosan, tükrözve a „digitális” és „emberi” tényezőket, amelyek a jövő szakmáinak növekedését eredményezik.” – (Gazdasági Világfórum)

A személyre szabás, a tömeggyártás helyett – Az ipar 5.0-nak köszönhetően az emberek jobban személyre szabhatják a kiválasztott termékeiket.

A pszichológia fogja irányítani a technológiát – A termékminőség biztosítása emberi beavatkozást igényel. Az ipar 4.0-s verziójában sok nagyszabású termékhez nem volt szükség emberi érintésre. Az új forradalom azonban lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy robotikai segítséggel és pszichológiai elemzésekkel beavatkozzanak a termékbe.

Az ipar 5.0-ba való előrehaladás elkerülhetetlen – A technológia fejlődésével nincs visszaút. Manapság minden digitalizált, tehát ahelyett, hogy a robotika érzékén gondolkodnánk, jobb, ha a változások végrehajtására, valamint a munkahelyek és a munkaerő ipar 5.0-ra való felkészítésére összpontosítunk.

Készen állsz az új ipari forradalomra?

Folyamatos fejlődés nélkül nem létezhetne az ember. Ezért a világ és az ipari szektor néhány forradalmon megy keresztül. De hogyan lesz az emberi életben a robotok és kobotok fejlődése? Számíthatunk-e valamiféle veszélyre ezektől a gépektől, mint ahogy azt egyes sci-fi filmekben mutatják?

A robotfejlesztés szükségességével kapcsolatos kérdés ellentmondásos, mert egyrészt a fejlesztések listáját mutatja be, ha csak a gyártásban, de a közlekedésben, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a föld- és űrkutatásban is. Másrészt félelmet kelt az ismeretlentől. Az emberek egyszerűen nem tudják, mit hoz a jövő; csak megjósolni tudjuk. De minden találmánynak megvan a veszélye. Ez nem jelenti azt, hogy abba kell hagynunk a felfedezést és a fejlesztést.

Az igazság az, hogy az emberek már kapcsolatba lépnek a robotokkal azáltal, hogy chatelnek velük (chatbotok), információkat kapnak a virtuális asszisztensektől (Alexa/Siri), vezetés közben (parkolóérzékelők) és még sok más. Az egyre több munkahely, személyre szabott termékek, automatizált gépek és elégedett ügyfelek miatt sok vállalat számára az Ipar 5.0 a megfelelő út. Előtte azonban a kormányoknak szerte a világon, valamint a világ legnagyobb high-tech vállalatainak meg kell alkotniuk egy keretet a gépi intelligencia szabályok meghatározásához.

Bard, Google chatbot Forrás: Google
Bard, Google chatbot
Forrás: Google

Az új ipari forradalom munkakörei

Az ipar 5.0 tehát, az ipar digitalizációjának és automatizálásának újabb fejlesztése, amely ember-gép együttműködést hoz magával. Ennek következtében az ipar 5.0 bevezetése új munkaköröket is hoz létre az iparban. Néhány ilyen új munkakör:

Emberi-robot együttműködés specialista: Az Ipar 5.0 a robotok és az emberi munka egyre szorosabb együttműködését igényli. Ezek a szakemberek az ember és gép közötti hatékony együttműködést koordinálják, biztosítják a biztonságot, és optimalizálják a folyamatokat.

Adatkezelési és adatbiztonsági szakember: Az Ipar 5.0 jelentős mennyiségű adatot generál és használ az ipari folyamatokban. Az adatkezelési szakemberek felelősek az adatok hatékony gyűjtéséért, elemzéséért, és biztosítják a megfelelő adatvédelmet.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás szakértő: Az Ipar 5.0 előrehaladottabb mesterséges intelligencia és gépi tanulás algoritmusokat alkalmaz. Ezért a mesterséges intelligencia szakemberek felelősek az új algoritmusok fejlesztéséért és alkalmazásáért az ipari folyamatok optimalizálásához.

Ipari 5G-hálózat szakértő: Az ipar 5.0 technológiai fejlesztései nagy sebességű és megbízható adatkapcsolatokat igényelnek. Az Ipari 5G hálózat szakemberek felelősek a megfelelő hálózati infrastruktúra kiépítéséért és karbantartásáért az ipari környezetben.

Robotprogramozó és -karbantartó: Az ipar 5.0 növekvő robotikai alkalmazása új robotprogramozók és -karbantartók igényét hozza létre, akik a robotok működését felügyelik, karbantartják és új feladatokra programozzák őket.

Ipari adatanalitikus: Az i par 5.0 a nagy adatmennyiség kiaknázását igényli a hatékonyabb és rugalmasabb gyártás érdekében. Az ipari adatanalitikusok felelősek az adatok elemzéséért és a gyártási folyamatok optimalizálásáért.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek