Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Ipar 5.0 – Forradalom vagy evolúció?

MEGOSZTÁS

Hype vagy valóság az újabb evolúciós lépés az iparban? Az ipar 5.0 fogalma egyre többször kerül elénk. Megnéztük, hogy mit jelent ez, hogyan valósítható meg és mik az előnyei, hátrányai.

A szoftverfejlesztések egyre fejlettebb verzióinak jelölését használta fel az ipari és gazdasági szektor, hogy az ipari forradalmainkat jelöljék, így érkeztünk el az ipar 4.0-hoz másfél évszázad alatt – gőzgépektől a sorozatgyártáson át az elektrifikáción keresztül a digitalizációig. Az első négy ipari forradalom paradigmaváltást hozott, míg az ipar 5.0 inkább egy szisztematikus átalakulás, amely a gazdasági/gyártási következmények mellett magában foglalja a civil társadalmat, az irányítási struktúrákat, valamint az emberi identitást.

Az ipar 5.0, más néven ötödik ipari forradalom, az iparosítás új és feltörekvő szakasza, amelyben az emberek fejlett technológia és mesterséges intelligencia által hajtott robotok mellett dolgoznak a munkahelyi folyamatok javításán. Ez párosul az emberközpontúbb fókusszal, valamint a rugalmassággal és a fenntarthatóságra való fokozottabb összpontosítással.

Az ipar 4.0, a digitális átalakulás első szakaszát jelenti, amelyben az ipari folyamatokat elkezdik integrálni a digitális technológiák, például a felhőalapú számítások, az IoT és a mesterséges intelligencia. Az ipar 4.0 célja a folyamatok automatizálása és optimalizálása azáltal, hogy összekapcsolják az ipari eszközöket és rendszereket, ezzel lehetővé téve a valós idejű adatgyűjtést és elemzést, adatalapú döntéstámogatást.

AZ IPAR 5.0 AZ IPAR 4.0 TOVÁBBFEJLESZTÉSÉT JELENTI, AMELY A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ÉS AZ AUTOMATIZÁLT FOLYAMATOK INTEGRÁCIÓJÁNAK TOVÁBBFEJLESZTÉSÉRE FÓKUSZÁL.

Ez az új szakasz, amely nem csupán a gyártást foglalja magában, a negyedik ipari forradalomra (ipar 4.0) épül, és olyan IT-fejlesztések révén valósul meg, amelyek olyan szempontokat foglalnak magukban, mint a mesterséges intelligencia, az automatizálás, a nagy adatelemzés, a tárgyak internete (IoT) , a gépi tanulás, robotika, intelligens rendszerek és virtualizáció.

Ezzel újabb és újabb lehetőségeket nyújt a folyamatok további automatizálására és optimalizálására, valamint lehetővé teszi a folyamatok koordinálását és integrálását a szélesebb üzleti rendszerekbe. Az ipar 5.0 célja az üzleti folyamatok átfogó digitalizálása és a teljes üzleti rendszerek összekapcsolása a digitális technológiákkal, hogy lehetővé tegyék az átfogó rendszeroptimalizálást és a hatékonyabb üzleti működést.

Összefoglalva, az ipar 4.0 az ipari folyamatok digitális átalakulásának első szakasza, amely a folyamatok automatizálására és optimalizálására fókuszál, míg az ipar 5.0 az előbbi továbbfejlesztése, amely a teljes üzleti rendszerek digitális integrációját jelenti.

Mi ez? Ipar 5.0

Az európai ipar kulcsfontosságú mozgatórugója a jelenleg zajló gazdasági és társadalmi átalakulásoknak. Ahhoz, hogy a jólét motorja maradhasson, az iparnak vezetnie kell a digitális és zöld átmenetet. Ez a megközelítés olyan képet nyújt az iparról, amely túlmutat a hatékonyságon és a termelékenységen, mint egyedüli célokon, és megerősíti az ipar szerepét és hozzájárulását a társadalomhoz.

A dolgozók jólétét helyezi a termelési folyamat középpontjába, és új technológiákat alkalmaz a jólét megteremtésére a munkahelyeken és a növekedésen túl, miközben tiszteletben tartja a bolygó termelési korlátait.

Kiegészíti a meglévő ipar 4.0-megközelítést azzal, hogy a kutatást és az innovációt kifejezetten a fenntartható, emberközpontú és ellenálló európai iparra fókuszál.

Az ipari forradalom evolúciója

Miért az ipar 5.0?

Az iparágak aktív szerepet játszhatnak a társadalom kihívásainak megoldásában, beleértve az erőforrások megőrzését, az éghajlatváltozást és a társadalmi stabilitást. A jövő iparának ez a fajta megközelítése előnyökkel jár az ipar, a munkavállalók és a társadalom számára. Az ipar 5.0 törődik a dolgozók fejlődési igényeivel, készségeikben rejlő potenciál kiaknázásával. Így növeli az ipar versenyképességét és segít a legtehetségesebb munkavállalók foglalkoztatásában. Jót tesz bolygónknak, mivel előnyben részesíti a körkörös termelési modelleket és olyan technológiákat, amelyek hatékonyabbá teszik a természeti erőforrások felhasználását. A meglévő értékláncok és energiafogyasztási gyakorlatok felülvizsgálata az iparágakat is ellenállóbbá teheti a külső sokkokkal, például egy világjárvány válsággal, vagy háborús helyzet hatásaival szemben.

Hogyan valósítsuk meg?

Az iparnak ez a megközelítése hozzájárul az Európai Bizottság három prioritásához: „Egy gazdaság, amely az emberekért dolgozik”, „Európai zöld megállapodás” és „Európa digitális kompetenciafejlesztése”.

Az ipar jövőjével kapcsolatos elemek már a főbb bizottsági szakpolitikai kezdeményezések részét képezik:

Ez csak néhány példa, amely bemutatja az ipari átmenet és más társadalmi fejlemények közötti szoros kapcsolatot.

Ipar 5.0 előnyei és hátrányai

Előnyök – Az ipar 5.0 fő előnye a magasabb értékű munkahelyek létrehozása, amelyek nagyobb személyre szabást tesznek lehetővé az ügyfelek számára, és nagyobb tervezési szabadságot biztosítanak a dolgozóknak. Azáltal, hogy lehetővé teszi a gyártási folyamatok automatizálással történő kezelését, az emberi dolgozók idejük nagyobb részét a továbbfejlesztett, testreszabott szolgáltatások és termékek biztosítására fordíthatják.

Ez már az ipar 4.0-val kezdődött, de az ipar 5.0 ezt továbbviszi a továbbfejlesztett automatizálás és a visszacsatolás révén, hogy olyan szolgáltatásalapú modellt hozzon létre, amelyben az emberek a végfelhasználók számára hozzáadott értékre összpontosíthatnak.

Mindeközben a fenntarthatóságra és a rugalmasságra való fokozott figyelem azt jelenti, hogy a vállalkozások agilisabbá és rugalmasabbá válnak, miközben pozitív hatást gyakorolnak a társadalomra – ahelyett, hogy egyszerűen mérsékelnék a negatív hatásokat.

Hátrányok – Nehéz belátni az ipar 5.0 hátrányait, de a kihívás az lesz, hogy a szervezetek hogyan tudnak alkalmazkodni ehhez az új koncepcióhoz.

Azok, akik képesek emberközpontúbbá, ellenállóbbá és fenntarthatóbbá válni, valószínűleg a jövőbeli megoldások élére állnak, míg azok, akik nem tudnak lépést tartani, lemaradnak.

Ennek jobb megértéséhez érdemes részletesebben megvizsgálni az Ipar 5.0 stratégiáit – nevezetesen az emberközpontú megközelítést, a fokozott ellenálló képességet és a fenntarthatóságra való szélesebb körű összpontosítást.

AZ IPAR 4.0 ÉS AZ IPAR 5.0 KIFEJEZÉSEK A DIGITÁLIS ÁTALAKULÁST JELENTIK AZ IPARBAN, HOGY A DIGITÁLIS TECHNOLÓGIÁK INTEGRÁLJÁK AZ IPARI FOLYAMATOKAT.

Ipar 5.0 stratégiák

Mint fentebb említettük, az ipar 5.0 három stratégián alapul:

I. Emberközpontúság – Az ipar 5.0 olyan stratégiát tartalmaz, amely az embereket erőforrásként való tekintet nélkül valódi javakká teszi. Valójában ez azt jelenti, hogy a szervezetek helyett az emberek szolgálnak majd embereket. Tehát ahelyett, hogy a tehetséget egyszerűen versenyelőny és értékteremtésre használnák fel az ügyfelek számára, az ipar 5.0 arra összpontosít, hogy hozzáadott értéket teremtsen a munkavállalók számára, hogy a legjobb alkalmazottakat vonzza és megtartsa.

II. Rugalmasság – Ahogy a világ az évek során egyre jobban összefogott, láttuk a globális ügyek, például a Covid-19 világjárvány és a nemzetközi ellátási hiányok széles körű hatását.

Míg sok vállalkozás a hatékonyság növelésére és a nyereség optimalizálására törekszik, ezek a tényezők nem javítják a rugalmasságot. Valójában az egy hiedelem, hogy az agilitásra és rugalmasságra való összpontosítás kevésbé ellenállóbbá tesz egy vállalatot, valójában ellenállóbbá tesz.

Ahelyett, hogy a növekedésre, a profitra és a hatékonyságra összpontosítanának, a rugalmasabb szervezeteknek minden válságot előre kell látniuk és reagálniuk kell, hogy biztosítsák a stabilitást a kihívásokkal teli időkben.

III. Fenntarthatóság – Az ipar 5.0 kiterjeszti a fenntarthatóságot az éghajlati károk egyszerű csökkentésétől, minimalizálásától vagy mérséklésétől egészen a pozitív változás létrehozására tett erőfeszítésekig. Ezt a célt, amelyet néha „nettó pozitívnak” is neveznek, az a cél, hogy a világ jobb hely legyen és a vállalatok a megoldás részévé váljanak, ahelyett, hogy problémát jelentenének, vagy egyszerűen csak szót emelnének a fenntarthatósági célokért a „zöldmosdatás” révén.

Optimista elképzelések szerint az ipar 5.0 lehetővé teszi a vállalkozások és az ipar számára, hogy aktívan megoldásokat kínáljanak a társadalom kihívásaira, az erőforrások megőrzésére, a stabilitás biztosítására és az éghajlati célok elérésére.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek