Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Így forgat fel mindent az új ipari forradalom

MEGOSZTÁS

Az ipari forradalmak drámai módon megváltoztatták az emberiséget, termékek előállítását, hasznosítását, az ember-ember, ember-környezet, ember-gép viszonyokat. Most a teljes automatizálást elhozó negyedik hajnalát éljük, okos gépekkel, intelligens gyárakkal, komplex technológiákkal.

Kiemelt kép: Envato/Elements

 

Az 1700-as évek második felében indult és a 19. század nagy részét meghatározó első ipari forradalom eredményeként, a korábban az ember és munkaállatok által végzett manuális termék-előállítást a mechanizáció, a gőzgép és a vízenergia használata gyártássá optimalizálta.

A 20. század legelején kezdődött, a futószalaggal fémjelzett második ipari forradalmat az elektromosság és az acél gyári használata, a tömegtermelés jellemezte. Elsősorban az elektromosság hatására döbbenetesen nőtt a munka hatékonysága, mobilabbak lettek a gépek, nagyüzemivé vált a gyártás.

A harmadik ipari forradalom az 1950-es évek végén indult, fokozatosan több elektronikát, információs technológiákat, számítógépet integráltak az automatizálódó gyártásba. Az analóg és a mechanikus megoldásokról a digitális technikákra, automatizációs szoftverekre tevődött a hangsúly.

 

Negyedik ipari forradalom

Mindhárom forradalmat szakadást okozó, diszruptív technológiák megjelenése idézte elő: gőzgép, elektromosság, számítógép – elterjedésük után a korábbi megoldások elavultak, a gyártás számos szegmensében lényegi változtatásokra volt szükség.

A diszrupció felveti a kérdést, hogy mennyire tekinthető ipari forradalomnak a cyber-fizikális rendszerekkel leírható negyedik, és mivel nem történt drasztikus szakítás a korábbi mainstream technológiákkal, nem inkább a revolúció helyetti evolúció, vagy a 3.0 optimalizálása a valóság?

 

Ipar 4.0 (Kép: Envato/Elements)

 

Ez a „forradalom” – és az ipar 4.0 – a digitális technológia új szintjét elérve, a közeljövőben bontakozhat ki, miközben kreatív elmék már ipar 5.0-ról beszélnek. Az egyelőre inkább hívószó, mint kidolgozott koncepció 5.0 lényege a még több mesterséges intelligenciával kivitelezett emberközpontúbb munkavégzés. Robotok és más okos gépek lehetővé teszik a jobb és intelligensebb emberi munkát, a személyre szabott munkaélményt, és a gyártás, a logisztika, az ellátási lánc, a mezőgazdaság, a bányászat, valamint az olaj- és gázszektor többségét, legalább hatvan százalékát robotizálják, a gépek a döntéshozásban a mostaninál jóval fontosabb szerepet játszanak. Egyes előrejelzések szerint ez akár 2025-re megvalósulhat.

 

Az ipar 4.0 technológiái

Az 5.0-t forradalminak nevezni azonban megtévesztő, mert a célkitűzések az ipar 4.0-ban is szerepelnek, amelyben a digitalizáció „szintlépése” a dolgok internete (Internet-of-Things, IoT) eredményezte nagyobb, szinte minden mindennel összekötöttség valósidejű adatokhoz biztosít azonnali hozzáférést embernek, gépnek, ember-gép rendszereknek. A berendezések, szenzorok és változatos adatgyűjtő és -feldolgozó szerkezetek közötti kapcsolatot biztosító, folyamatosan terebélyesedő IoT-re, valamint ipari/gyártási változatára, az ipari dolgok internetére (IIoT) automatikusan csatlakoznak a cyber-fizikális rendszerek. Ezek a rendszerek, az „intelligens gépek” az „intelligens gyárak” alapjai, a gyártás összes oldalát átlátó, legmodernebb vezérléssel, beágyazott, általában MI szoftverekkel, IP-címmel rendelkező, a digitális és a fizikai világot összekötő technológiák. Lehetővé teszik a vállalaton belüli részlegek, partnerek, eladók, termékek és vásárlók az eddigieknél gördülékenyebb együttműködését, másrészt a gyártás automatizálásának is kulcsszereplői.

 

Automatizált gyártás (Kép: Envato/Elements)

 

A vezeték nélküli kapcsolatra alkalmas gyártórendszerek szenzorok közvetítésével figyelnek, vizualizálnak teljes ipari folyamatokat. Az ipar 4.0 hálózatai, a hálózat részei kommunikálnak egymással, és ember nélkül is képesek döntéseket hozni. Az IoT és a rendszerek összekapcsoltsága, gyorsaságuk miatt valósulhat meg az „intelligens gyár” koncepciója, amelyben a gépek még több adathoz férnek hozzá, és így még okosabbak, a gyárak pedig úgy lesznek eredményesebbek, hatékonyabbak, hogy közben kevesebb selejtet termelnek, és szignifikáns mértékben csökken a hulladékgenerálás.

Az ipar 4.0 markáns újdonsága még a decentralizált (és automatizált) döntéshozásban szintén segítő, valós létesítmények, folyamatok és alkalmazások virtuális változatát létrehozó digitálisiker-technológiák. A virtuális másolatok az IoT-n kapcsolódnak a valós eredetihez.

 

3D nyomtatók az intelligens gyárban

Amennyire cyber-fizikális rendszerek és IoT nélkül nincs ipar 4.0, intelligens gyárak ugyanúgy nem léteznének 3D nyomtatás (3DP), vagy additív gyártás nélkül. Negyedik ipari forradalom és 3DP kölcsönösen kiegészítik egymást, a legtöbb szektorban végbemenő automatizálás felgyorsította a technológia fejlődését, és jelentősen növeli az igényt rá, másrészt a 3DP-vel teljesen megváltozott – még gyorsabb és olcsóbb lett – a tömegtermelést megelőző gyors prototípuskészítés.

Ha egy tervben hibák találhatók, ha a tervező változtatni szeretne rajta, 3DP-vel azonnal megteheti, plusz kötetlenebbül végezheti a munkát, komplexebb, részletesebben kidolgozott, egyedibb, és akár tömeges termelésben is személyre szabottabb termékekben gondolkozhat.

 

Ipari 3D nyomtatás (Kép: Envato/Elements)

 

Maguk a printerek is átalakultak, és míg a 2010-es évek első felében, a „berobbanáskor” a fogyasztói alkalmazásokon, addig néhány éve már az ipari hasznosuláson van a hangsúly, amit a folyamatosan javuló minőségű fémnyomtatók biztosítanak. Korábban a printerek zöme csak polimerekkel működött, manapság döbbenetes tempóban szaporodnak, automatizálódnak a fémnyomtatók, nyomtatórendszerek, és az anyagpaletta is hihetetlen mértékben bővül.

Nem utolsósorban, a hagyományos gyártással ellentétben, a 3DP alig generál hulladékot, káros környezeti hatása minimális, sok új nyomtatóanyag újrahasznosított anyagból készül. Ezek a trendek a jövőben még markánsabban érvényesülhetnek. A technológia széleskörű elterjedését az áresés ellenére magas indulóköltségek, valamint az a tény hátráltatja, hogy hiába az ígéretes megvalósulások, a gyors prototípuskészítést, mint legfontosabb alkalmazást még nem szorította háttérbe a tömegtermelés – igaz, ez csak idő kérdése.

Az alkalmazási kör állandó bővülése ebbe az irányba mutató, bíztató jel. A kereslet folyamatos növekedésével a kulcsterületek (autó-, légjármű- és védelmi ipar, medicina és fogászat) mellett más szektorokban is gyakran használják már a 3D nyomtatást.

Az ipar 4.0-val a technológia szükségszerűvé vált, állandóan nő a lehető legrövidebb idő alatt legyártható, komplexebb és csúcsminőségű termékek iránti igény.

Intelligens gyár elképzelhetetlen 3D nyomtatórendszer nélkül.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek