Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Hullámvasút a PC-piacon

MEGOSZTÁS

Megrázó adatokat közölt a napokban a személyi számítógépek globális piacáról több jelentős kutatócég is, a tavalyi utolsó negyedév már közel 30 százalékos visszaesést hozott ebben a szegmensben, de éves szinten is jóval 10 százalék fölötti volt a csökkenés. Ez különösen megrázó lehet azok után, hogy 2021-ben még dinamikusan fejlődött a forgalom. Az előrejelzések szerint legkorábban 2023 végén, 2024 elején fordulhat majd meg a trend.

Sokatmondó kommentárt fűztek a Gartner szakértői a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó PC-piaci számaikhoz. A kutatócég előzetes adatai alapján a 2022. október-decemberi időszakban 28,5 százalékkal csökkent az eladott személyi számítógépek száma globális szinten az egy évvel korábbihoz képest, és mint a jelentés készítői fogalmaztak „ez a legnagyobb visszaesés a negyedéves szállításokban, mióta a Gartner elkezdte mérni a PC-piacot az 1990-es évek közepén”.

 

Nagyot zuhant a PC-k iránti kereslet.

 

Ez a megjegyzés is jól érzékelteti, hogy mekkora zuhanás volt ebben a szegmensben a múlt év végén, és elemzésében találunk még néhány megdöbbentő adatot. Így például a legnagyobb gyártók közül a Dell szállításai 37 százalékkal, míg az Aceré 41,2 százalékkal estek vissza éves összevetésben. De történelmi mértékű csökkenés volt az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban is, ahol 37,2 százalékkal maradt el a leszállított PC-k száma a tavalyi utolsó negyedévben 2021 hasonló időszakához képest.

Általában meglepően jelentős eltérések tapasztalhatók a Gartner és a másik nagy, a technológiai szektorra fókuszáló kutatócég, az IDC elemzései és adatai között, ezúttal azonban a tavalyi október-decemberi számok nagyon közelítenek egymáshoz a két társaság jelentéseiben. Az IDC előzetes számításai szerint globális szinten 28,1 százalékos volt a visszaesés, a Dellnél ők 37,2 százalékos csökkenést mértek, míg az Acer náluk be sem került a legnagyobb gyártók közé, amelyek adatait részletezték.

 

Negyedik negyedéves globális PC-szállítások

Forrás: Gartner

(millió darab)

 

Negyedik negyedéves globális PC-szállítások

Forrás: IDC

(millió darab)

 

A teljes 2022-es évet vizsgálva valamivel kedvezőbb képet kapunk, de összességében nagyon komoly zuhanást élt meg a PC-piac, legalábbis éves összevetésben. A Gartner előzetes adatai alapján a tavalyi forgalom 16,2 százalékkal maradt el a 2021-estől, míg az IDC szerint 16,5 százalékos volt a csökkenés.

 

Különleges időszak

Érdemes ezúttal azonban kicsit jobban is a számok mögé nézni és mindkét kutatócég az adatokhoz fűzött kommentekben felhívta néhány fontos tényezőre is a figyelmet. „Az egymást követő negyedévekben mért csökkenés egyértelműen borús képet fest a PC-piacról, de ez valójában csak nézőpont kérdése” – mondta el Ryan Reith, az IDC “Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers” csoportjának alelnöke. “2021-ben a PC-szállítások történelmi csúcs közelében voltak, így ahhoz viszonyítva minden összehasonlítás torz lesz. Ha visszatekintünk erre az időszakra, nem kérdés, hogy a PC-piac felemelkedése és bukása bekerül a rekordok könyvébe, de még rengeteg lehetőség áll a szegmens előtt. Szilárdan hiszünk abban, hogy a piac 2024-ben talpra állhat, és 2023 hátralévő részében is látunk még lehetőségeket” – fűzte hozzá az IDC szakértője.

„A 2022-ben leszállított PC-k száma közel volt a COVID előtti szinthez, hiszen 2019-ben is jóval 300 millió darab alatt volt ez az érték. A PC-ipar az elmúlt 11 évben nagyon szokatlan hullámzást élt át. A 2020 és 2021 közötti, a világjárványnak köszönhető rendkívüli növekedési időszakot követően a piac egyértelműen csökkenő tendenciába kezdett, amely 2024 elejéig folytatódni fog. A várható globális recesszió, a megnövekedett infláció és a magasabb kamatlábak jelentős hatással voltak a PC-k iránti keresletre. Mivel sok fogyasztónak már viszonylag új PC-je van, amelyet a világjárvány idején vásároltak, a forráshiány háttérbe szorít minden vásárlási motivációt, így a fogyasztói PC-kereslet az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére esett vissza. A vállalati PC-piacra is hatással van a lassuló gazdaság. A cégek körében 2022 harmadik negyedévében kezdett csökkenni a kereslet a számítógépek iránt, és mostanra ez a folyamat felgyorsult. A vállalati felhasználók meghosszabbítják a PC-életciklusokat és elhalasztják a vásárlásokat, ami azt jelenti, hogy a céges PC-piac valószínűleg csak 2024-ben tér vissza a növekedéshez” – értékelte a trendeket Mikako Kitagawa, a Gartner elemzési igazgatója.

 

Kiugróan jó 2021

Ahogyan arra a kutatócégek szakemberei is utaltak, a 2022-es jelentős zuhanáshoz az is kellett, hogy egy magas bázishoz kellett hasonlítanunk az értékeket. A COVID-járvány hatása – a felgyorsult digitalizáció, a tömeges home office és a távoktatás bevezetése – érthető módon megdobta a személyi számítógépek iránti keresletet és az a trend 2020-ban és 2021-ben is érződött.

Az IDC adatai szerint 2021-ben megközelítette a 350 milliót a leszállított PC-k száma, ami éves összevetésben 14,8 százalékos fejlődésnek felelt meg. A Gartner 340 millió körüli forgalmat és tíz százalék körüli bővülést mért tavaly. A 2021-es számok bejelentésekor is felhívták arra a figyelmet a kutatócégek, hogy régóta nem mértek hasonló forgalmat, hiszen utoljára 2012-ben volt példa arra, hogy 350 millió körüli szintet érjen el a leszállított PC-k száma.

 

Őrzi első helyét a Lenovo

Az IDC és Gartner munkatársainak köszönhetően arról is lehet képünk, hogy a legnagyobb gyártóknak hogyan sikerült az elmúlt időszak. Mindkét kutatócég szerint megőrizte vezető pozícióját a Lenovo, amely majdnem a piac negyedét tudhatja magáénak. A HP található a második helyen, 20 százalék körüli részesedéssel, viszont a harmadik Dell mindössze két százalékpontnyi lemaradással követi, legalábbis az éves adatokat vizsgálva. Ahogyan arról már volt szó, az utolsó negyedév viszont komoly visszaesést hozott a Dell forgalmában.

Megdöbbentő ugyanakkor, hogy mennyire válságálló az Apple. A társaság mindkét kutatócég szerint a negyedik legnagyobb piaci szereplő, 10 százalék körüli részesedéssel és ami meglepő, hogy a piaci trendekkel teljesen szembemenve, nemhogy csökkent a forgalma, de még növelni is tudta a szállításait. Az IDC szerint tavaly 2,5 százalékos bővülést tudott felmutatni, míg a Gartner 3,6 százalékos fejlődést mért a társaságnál éves összevetésben.

 

Globális PC-szállítások

Forrás: Gartner

(millió darab)

 

Globális PC-szállítások

Forrás: IDC

(millió darab)

 

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek