Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?

MEGOSZTÁS

A digitális média világában a videótartalmak uralkodnak. Az olyan platformok, mint a Netflix, a TikTok és a YouTube azzal tettek szert hírnévre, hogy a nézők számára világszerte vonzó videotartalmakat kínálnak. Mivel azonban ezek a platformok folyamatosan növekednek és fejlődnek, jelentős kihívásokkal szembesülnek az új tartalmak létrehozása és szolgáltatása során.

(Kiemelt kép: Unsplash+)

A technológiai innováció által meghatározott napjainkban a videóipar mélyreható átalakuláson ment keresztül. A mesterséges intelligencia előnyei a videógyártásban, mint például a költségcsökkentés, az időmegtakarítás és a jobb videóminőség, teljesen újragondolták ezt az ágazatot, és a videótartalmak új formáit hozták el. Az MI ma már képes kezelni a forgatókönyvírási, storyboarding, jelenetkompozíciós, forgatási, szerkesztési, sőt még az utómunkálati feladatokat is, így kiemelkedő eszközzé válik a videógyártás bármely fajtája számára.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
A mesterséges intelligencia előnyei a videógyártásban, mint például a költségcsökkentés, az időmegtakarítás és a jobb videóminőség, teljesen újragondolták ezt az ágazatot, és a videótartalmak új formáit hozták el (Fotó: Unsplash+)

Digitális terjesztés

Ami az MI-t a videóipar számára hasznos eszközzé teszi, az az, hogy képes a különböző videós feladatok elvégzésére, beleértve az elő- és utómunkálatokat is. A digitális terjesztés a videóipar egyik alapvető aspektusa, mely a mesterséges intelligencia révén fejlődik. Az internetes videók hatalmas mennyisége egyre nehezebbé teszi a tartalmak hatékony kategorizálását, hogy a keresés során viszonylag könnyen megtalálhatók legyenek. A technológia ismét a küszöbön áll, hogy megoldja ezt a növekvő problémát. Az egyik példa erre a Clarifai AI startup által a Vintage Clouddal való partnerség révén kifejlesztett filmdigitalizálási platform. A filmtartalom osztályozásának és kategorizálásának automatizálása érdekében ez a platform nemcsak drámaian felgyorsítja a filmben található objektumok osztályozásának sebességét, hanem egyidejűleg rengeteg emberi munkaórát is megtakarít.

Film- és videógyártás

Az egyik legfontosabb módja annak, hogy az MI átalakította a videóipart, a generatív változata, mely lehetővé tette a videók automatikus létrehozását, ezáltal gyorsabbá és hatékonyabbá téve a videógyártást. Az MI-alapú videószerkesztő eszközök például drasztikusan csökkenthetik a gyártási időt és a költségvetési követelményeket. A filmkészítők MI-megoldásokat használhatnak a videószerkesztés, a forgatókönyv készítés, a vizuális effektek és az utómunka szerkesztése során. A mesterséges intelligencia az ismétlődő feladatok automatizálásával is növeli a hatékonyságot, így a kreatív szakemberek jobban összpontosíthatnak a munkájukra. Az olyan vállalatok, mint a Runway ML például hatalmas mennyiségű videóadatokon betanított modellekkel működő MI-eszközöket kínálnak, melyek lehetővé teszik a VFX-művészek számára, hogy olyan feladatokat is elvégezzenek, melyek korábban napokig tartottak a professzionális szoftverekkel. A mesterséges intelligencia felhasználható a szövegből videóvá alakításban is, ahol rövid videókat lehet létrehozni szöveges súgókból, valamint a videókészítés olyan aspektusainak automatizálásában, mint a mozgáskövetés és a vizuális effektek. Az Adobe Firefly, egy másik figyelemre méltó példa, generatív MI modelleket implementál termékeibe, lehetővé téve a kreatív szakemberek számára, hogy automatizálják az időigényes manuális feladatokat, és hatékonyabban valósítsák meg kreatív elképzeléseiket. Ezek a fejlesztések megváltoztatják a videógyártás és a tartalomkészítés színterét, hozzáférhetőbb és hatékonyabb eszközöket kínálva a filmkészítők és tartalomkészítők számára.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
Az MI-alapú videószerkesztő eszközök például drasztikusan csökkenthetik a gyártási időt és a költségvetési követelményeket. A filmkészítők MI-megoldásokat használhatnak a videószerkesztés, a forgatókönyv készítés, a vizuális effektek és az utómunka szerkesztése során (Fotó: Unsplash+)

Szerkesztés

A mesterséges intelligencia egyik elsődleges előnye a vágási folyamatban az ismétlődő és időigényes feladatok automatizálása. Az Adobe Project Fast Fill például bemutatja, hogy a mesterséges intelligencia hogyan képes gyorsan és könnyen eltávolítani vagy hozzáadni objektumokat, illetve egyszerű szöveges utasításokkal megváltoztatni a háttérelemeket a videókban. Ez az eszköz olyan feladatokat automatizál, melyekhez általában intenzív kézi szerkesztés szükséges, így a videószerkesztők értékes időt takarítanak meg.

A mesterséges intelligencia a szerkesztési folyamat egyszerűsítésében is segít azáltal, hogy a kompozíció, a megvilágítás és a fókusz alapján azonosítja és kiválasztja a legjobb felvételeket. Ez az automatizált kiválasztási folyamat csökkenti a szerkesztők idejét és erőfeszítéseit a nagy mennyiségű felvétel átvizsgálásához. A mesterséges intelligencia a hagyományos videószerkesztésen túlmutató képességeit olyan elemek optimalizálásával bővíti, mint a színkorrekció és „fényezés” és a hangtervezés. A videófelvételek elemzésével és előre beprogramozott szabályok vagy gépi tanulási algoritmusok alkalmazásával az MI javíthatja a végső videóproduktum általános minőségét és konzisztenciáját. Ez most lehetővé teszi a videószerkesztők számára, hogy bizonyos feladatok hatékonyabb elvégzésében az MI-ra támaszkodjanak, így a kreatív munkára koncentrálhatnak. Egy másik példa erre a CapCut for Business, mely mesterséges intelligenciával működő eszközöket kínál a hirdetők és tartalomkészítők számára, többek között MI-val működő forgatókönyv-generátort, több ezer üzleti sablont, és lehetőséget biztosít arra, hogy a videóbemutatókat a gépi elme segítségével, kiterjedt kézi szerkesztés nélkül hozzák létre.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
A mesterséges intelligencia a szerkesztési folyamat egyszerűsítésében is segít azáltal, hogy a kompozíció, a megvilágítás és a fókusz alapján azonosítja és kiválasztja a legjobb felvételeket. Ez az automatizált kiválasztási folyamat csökkenti a szerkesztők idejét és erőfeszítéseit a nagy mennyiségű felvétel átvizsgálásához (Fotó: Unsplash+)

Szinkronizálás és hangalámondás

Az MI mostantól a szinkronizálásért és a hangalámondásért is felelhet, költséghatékony megoldásokat kínálva az alkotóknak és a vállalkozásoknak a szélesebb közönség eléréséhez és a videotartalmak feljavításához. A YouTube Aloud kiváló példája a mesterséges intelligencia által vezérelt szinkronizálási technológiának. Ez az eszköz automatikusan szinkronizálja a videókat, szintetikus hangok segítségével több nyelvre fordítja le a tartalmukat, és létrehozza a videó hangjának átiratát, melyet az alkotók szerkeszthetnek. Egyes szinkronizáló cégek és nyelvi szolgáltatók, akik emberi szinkronizálási szolgáltatásokat kínálnak, mégis azzal érvelnek, hogy az emberi fordítás és a szinkronhangok továbbra is kulcsfontosságúak a márka minőségének és hitelességének megőrzéséhez. Emellett a mesterséges intelligencia vezérelt megoldások, melyeket a szövegről beszédre váltó szoftverek, a gépi tanulási algoritmusok és a természetes nyelvfeldolgozás (NLP) működtetnek, a szinkronizálás szempontjából hatékony eszközként jelentek meg a videókészítésben.

Az MI által generált hangalámondások hihetetlen előnyöket kínálnak, mint például a gyorsaság, a testre szabhatóság és a következetesség, és percek alatt elkészíthetők, ami az emberi hangfelvételek esetében általában sokkal hosszabb időt vesz igénybe. Az MI-technológia kihasználásával az alkotók testre szabhatják a hangokat, az akcentusokat és a különböző paramétereket, például a hangmagasságot, a hangerőt és a sebességet, hogy igazodjanak a videótartalom sajátos stílusához és hangneméhez. A mesterséges intelligencia által generált szinkronhangok ráadásul természetes hangszínt, következetes tempót és pontos kiejtést biztosítanak, ami professzionalizmust és a nézők elkötelezettségét garantálja. Bár az MI által generált szinkronhangok rendkívül hatékonyak, megvannak a maguk korlátai. Az emberi szinkronszínészekkel ellentétben a mesterséges intelligencia nehezen érti meg a forgatókönyv menetét és szándékát, így kevésbé tud alkalmazkodni az árnyalt változásokhoz. Időnként az MI-generált hangok kevésbé emberinek, inkább „robotikusnak” tűnhetnek. E korlátok ellenére a mesterséges intelligencia az alkotók számára biztosított változatos lehetőségeivel jelentősen javíthatja a szinkronhangok minőségét a videókészítésben.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
Az MI által generált hangalámondások hihetetlen előnyöket kínálnak, mint például a gyorsaság, a testre szabhatóság és a következetesség, és percek alatt elkészíthetők, ami az emberi hangfelvételek esetében általában sokkal hosszabb időt vesz igénybe (Fotó: Unsplash+)

Videók felskálázása

A videók MI-val történő felskálázása alapvetően a videófelvételek felnagyításának és javításának folyamata. A hagyományos felskálázási módszerek jellemzően nagyobb, de elmosódott, rosszabb minőségű képeket eredményeznek. A videó felskálázók számára a kihívás az, hogy a képek valósághűen és ideális esetben a korábbinál tisztábban nézzenek ki. A mesterséges intelligencia felskálázás képzett modelleket és gyűjtött adatokat használ a képeken és videókon található minták felismerésére. Az Adobe Project ResUp projektjéhez hasonlóan ezeket az algoritmusokat alacsony és nagy felbontású képpárokon képezik ki. A mesterséges intelligencia a minták, textúrák és részletek felismerésével megtanulja, hogyan lehet alacsony felbontásról nagy felbontásra váltani, ami élénkebb és részletesebb felskálázott videókat eredményez. Az MI-algoritmusok önfejlesztőek, és minden egyes feldolgozási feladattal hatékonyabbá válnak. Egy másik példa a TensorPix, egy online videó-felskálázó eszköz, mely MI-algoritmusokat használ az alacsony minőségű vagy elavult videók felfrissítésére. Különböző MI-szűrőket kínál színhelyreállításhoz, zajcsökkentéshez, filmkarcok és szennyeződések csökkentéséhez. A TensorPix praktikus eszköz a régebbi rajzfilmfelvételek feljavítására, élénkebbé és tisztábbá téve azokat. Az eszköz MI felskálázási effektjei, mint például a 200%-os AI Upscale és a 400%-os AI Upscale, arra szolgálnak, hogy a videók felbontásától függően különböző szintű javítást biztosítsanak.

Időmegtakarítás és metaadatok

A mesterséges intelligencia technológiája az emberre fordított időnek a parányi töredéke alatt képes elvégezni a feladatokat. Ez a kijelentés különösen fontos a videótartalmak címkézésének és katalogizálásának kiterjedt munkájával kapcsolatban. A fejlett intelligens eszközökkel a manuális folyamatokkal kombinálva a metaadatok nemcsak sokkal gyorsabban beírhatók, hanem a tárgyfelismerő és arc-helyfelismerő technológiák segítségével automatikusan címkézhetők is, így a metaadatokkal javítva a tartalomfeltárás erejét. A videótartalom-kezeléssel kapcsolatos általános feladatok nagymértékben segíthetők a mesterséges intelligencia technológiával, és bár a döntéshozatal nagy részéhez továbbra is emberekre van szükség, az automatizálási eszközökkel hatalmas mennyiségű időt lehet megtakarítani és erősíteni a pontosságot.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
A mesterséges intelligencia technológiája az emberre fordított időnek a parányi töredéke alatt képes elvégezni a feladatokat. Ez a kijelentés különösen fontos a videótartalmak címkézésének és katalogizálásának kiterjedt munkájával kapcsolatban (Fotó: Unsplash+)

Analitika

Az MI-képességekkel kombinált elemzési eszközök lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek a közönségükről, és javítsák a videomarketing-stratégiákat. A mesterséges intelligencia a nézők elkötelezettségét a viselkedés, például a nézési időtartam és a tartalom átugrási mintázatok elemzésével követheti nyomon. Ezek az adatok ezután felhasználhatók a közönség demográfiai adatok, érdeklődési körök és preferenciák alapján történő szegmentálására és megcélzására, így a vállalkozások a megfelelő nézőkre szabhatják tartalmaikat. A mesterséges intelligencia által vezérelt elemzőeszközök képesek azonosítani a tartalom javítását igénylő területeket, a kattintási és konverziós arányok alapján változtatásokat javasolhatnak a címek, kulcsszavak és leírások tekintetében, sőt, akár a videomarketing-stratégiák várható eredményeit is megjósolhatják.

Interaktív történetmesélés

A filmezéstől a nem szakemberek számára készült szerzői eszközökig az MI hozzájárul a magával ragadó narratívák és az „érzékelés alapú” történetmesélés létrehozásához a magával ragadó élmények érdekében. Az egyik figyelemre méltó funkciója az archívumokban való keresés a történethez legjobban illeszkedő tartalom megtalálása érdekében, biztosítva a zökkenőmentes és meggyőző narratív áramlást. A mesterséges intelligencia által vezérelt hangszegmentálás és a multimodális interaktív élmények olyan virtuális világok létrehozására nyitnak lehetőséget, ahol a felhasználók aktívan részt vehetnek a történetmesélés folyamatában. A mesterséges intelligencia a virtuális és a kiterjesztett valóság technológiáin keresztül személyre szabott és dinamikus, magával ragadó élmények kialakítását is lehetővé teszi. Azáltal, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt chatrobotok a felhasználói interakciók alapján személyre szabott történetszövegeket alkotnak, a mesterséges intelligencia által generált zene és hangeffektek pedig fokozzák a hangulatot, az interaktív történetmesélés még vonzóbbá és az egyéni preferenciákhoz igazodóvá válik.

Az élő közvetítések javítása

Az arcfelismerő technológia és a valós idejű analitika fejlődése lehetővé teszi, hogy a műsorszolgáltatók személyre szabják tartalmaikat az egyes nézői demográfiai csoportok számára. A mesterséges intelligenciával működő kamerák képesek felismerni a nézők érzelmeit, lehetővé téve a tartalom valós idejű, a preferenciákhoz és reakciókhoz igazodó beállítását. Az MI által generált grafikák valós idejű adatvizualizációt is lehetővé tesznek, ami javítja az élő adások során az információ átadását. Ezek a mesterséges intelligencia által vezérelt funkciók újradefiniálják az élő adás élményét, interaktívabb és vonzóbb tartalmat teremtve a nézők széles köre számára.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
Az arcfelismerő technológia és a valós idejű analitika fejlődése lehetővé teszi, hogy a műsorszolgáltatók személyre szabják tartalmaikat az egyes nézői demográfiai csoportok számára. A mesterséges intelligenciával működő kamerák képesek felismerni a nézők érzelmeit, lehetővé téve a tartalom valós idejű, a preferenciákhoz és reakciókhoz igazodó beállítását (Fotó: Unsplash+)

Valóban javíthat az MI az iparágon?

Ahogy a mesterséges intelligencia egyre inkább összefonódik a videók gyártásának és terjesztésének számos aspektusával, egyesek megkérdőjelezik e technológia értékét, miközben aggodalmakat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy elveszíthetjük azokat a dolgokat, amelyek egyedivé teszik az iparágot. Íme egy példa: A ScriptBook egy mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, mely meg akarja változtatni a filmek „zöld utat kapását”. Ez az ellentmondásos szoftver többféleképpen elemzi a forgatókönyveket, hogy olyan tényezőket határozzon meg, mint a minősítés, a célközönség és az előre jelzett bevételi bevétel. Az ötlet lényege, hogy csökkentsék a filmek jóváhagyásával járó kockázatot azáltal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével megjósolják a projekt sikerét, mielőtt a stúdió beleegyezik a továbblépésbe.

Bár ez a technológia magában hordozza a lehetőséget, hogy csökkentheti a bevételek tekintetében meglepő csalódást okozó filmek számát, ugyanakkor fennáll annak a lehetősége is, hogy megakadályozza olyan filmek létrehozását, melyek művészileg radikálisan új utat nyitnak, miközben az emberi döntéshozók képesek lehetnek meglátni ezt a potenciált, és vállalni a szükséges kockázatot a monumentális filmek megvalósításához. Ugyanakkor a forgatási, vágási és forgalmazási folyamatok esetében az MI és az ML hatalmas mennyiségű emberi erőforrást takaríthat meg, ezáltal értékvesztés nélkül csökkentheti a játékfilmek és televíziós műsorok készítéséhez szükséges költségvetést. Mint minden iparágban, az új technológiákkal szemben is létezik ellenállás, akár megalapozott, akár nem, és idővel várhatóan egyre több feladatot fognak teljes egészében vagy legalábbis MI-vezérelt eszközökkel elvégezni.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
Bár ez a technológia magában hordozza a lehetőséget, hogy csökkentheti a bevételek tekintetében meglepő csalódást okozó filmek számát, ugyanakkor fennáll annak a lehetősége is, hogy megakadályozza olyan filmek létrehozását, melyek művészileg radikálisan új utat nyitnak, miközben az emberi döntéshozók képesek lehetnek meglátni ezt a potenciált, és vállalni a szükséges kockázatot a monumentális filmek megvalósításához (Fotó: Unsplash+)

Kihívások és célok

A mesterséges intelligencia alkalmazása során a számos kihívás egyike az elszámoltathatóság kérdése. Más szóval, ha a dolgok rosszul mennek, ki a felelős? Még nagyon korán vagyunk ebben az „MI-disztópiás játékban”, és a szükséges szabályozások még nincsenek meg. A munka azonban mindenképpen halad előre ezekkel a problémákkal kapcsolatban, és remélhetőleg a nem túl távoli jövőben az egyértelmű és átfogó irányítás általánossá válik. Az MI által generált tartalmakkal kapcsolatban etikai és erkölcsi kérdések merülnek fel, különösen akkor, ha azok elősegítik a deepfake videók vagy a félretájékoztatás terjesztését, és ezzel potenciálisan kárt és sérülést okozhatnak az egyéneknek. A mesterséges intelligencia rendszerek által esetlegesen terjesztett elfogultságok és nem szándékos üzenetek miatt kiszámíthatatlan eredmények szintén jelentős aggodalomra adnak okot. Az MI-val működő rendszerek által előállított tartalmak szerzői jogainak és tulajdonjogának bonyolult terepén való eligazodás még több kihívást jelent. A mesterséges intelligenciával létrehozott tartalom és a meglévő művek közötti hasonlósággal kapcsolatos kérdések, melyek a plágium vagy a szerzői jog megsértésének vádját kockáztatják, előtérbe helyezik az eredetiség megkülönböztetésének fontosságát az MI-val létrehozott tartalomban.

Az ember és gép közötti együttműködés egyensúlyának megteremtése szintén kritikus kihívás, mely biztosítja, hogy a gépi elme kiegészítse az emberi kreativitást anélkül, hogy háttérbe szorítaná azt, és ezáltal megőrizze a kreatív folyamat integritását. Végül pedig az iparági szakemberek ellenállása a változásokkal szemben, amely a munkahelyek megszűnésétől való félelemből és a mesterséges intelligencia által generált tartalmak hitelességével kapcsolatos aggodalmakból ered, jelentős akadályt jelent a mesterséges intelligencia széles körű bevezetése előtt a filmkészítésben. Emellett a munkahelyek automatizált megoldások miatti potenciális megszűnésétől való félelem az egész közösségünkben elharapózik, mivel egyre több ágazat dolgozik azon, hogy egyre kevesebb emberi munkaerőt igénylő szolgáltatásokat és termékeket nyújtson. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?
Az ember és gép közötti együttműködés egyensúlyának megteremtése szintén kritikus kihívás, mely biztosítja, hogy a gépi elme kiegészítse az emberi kreativitást anélkül, hogy háttérbe szorítaná azt, és ezáltal megőrizze a kreatív folyamat integritását (Fotó: Unsplash+)

A mesterséges intelligencia integrálása a film- és videógyártó iparágba egy folyamatosan átalakuló korszakot indított el. Az ismétlődő feladatok automatizálásától és a szerkesztési képességek javításától kezdve a videóminőség feljavításán át a dinamikus, magával ragadó történetmesélésig az MI által vezérelt technológiák új eszközökkel és képességekkel ruházzák fel a videóipart. Az emberi kreativitás és a mesterséges intelligencia támogatása közötti egyensúly megteremtése e kihívások kezelése során kulcsfontosságú az iparág további növekedése és sikere szempontjából ebben az MI-vezérelt jövőben. Ahogy a gépi elmés technológiák tovább fejlődnek, a videóipar vezetőinek meg kell ragadniuk az általuk kínált lehetőségeket, miközben meg kell őrizniük az emberi kreativitás lényegét, mely egyedivé és lenyűgözővé teszi a videókészítést.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a videóipart?

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!