Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

CES 2023: a Főnix újjászületése

MEGOSZTÁS

A CES már több mint egy technológiai kiállítás, méltán nevezhető a jövőtechnológia és az innováció egyik legnagyobb új ünnepének. Bár a COVID-19 járvány miatt az elmúlt évek látogatottsága látványosan csökkent, a 2023-as CES várhatóan újra méltó lesz régi hírnevéhez, hiszen 100 000 látogatót várnak idén Las Vegasba. De milyen ICT trendekre számíthatunk?

A tavalyi rendezvény csak az árnyéka volt önmagának, az Omicron hullám miatt szellemvárosként funkcionált a konzumer ICT-technológiai kiállítás, így csak 45.000 látogatót sikerült a pandémia alatt Las Vegasba csábítani. Idén Gary Shapiro, az esemény gazdájának a Consumer Technology Associacion vezérigazgatója szerint talán megismétlődhet a 2019-es rekord, a175.000-es bűvös létszám. Hiszen 2,1 millió négyzetméter területen közel 3000 kiállító lesz már újra jelen, ami ugyan még nem éri el a 2020-as csúcsot (4500 cég és 2,9 millió négyzetméter), de bizakodásra ad okot az, hogy idén 1000 új kiállító is szerepel és ismét lesz Eureka Park startup tér is a The Venetian Resort Hotelben.

 

A mesterséges intelligencia idén az üzleti élet középpontjában

Sokak szerint az MI az elmúlt év végéig egyfajta „láthatatlan” technológia volt, de sokak által használt innovációként volt jelen már a mindennapok üzleti életében is. Mindenki használta és a háttérben mindenhol ez mozgatta valójában az ICT-piacot: idén a generatív MI-startupok robbanása miatt termékek új generációját fogja elhozni, gyakorlatilag nemcsak a kreatív iparágat forgatta fel már fenekestül, de minden ICT üzleti megoldás 2023-as alfája és ómegája is lehet. Nem véletlen, a nagyvállalatoktól a startupokig bezárólag mindenki erről fog beszélni Las Vegasban a héten, miért is jó a mesterséges intelligencia és hogyan kamatoztatható ez a „gépi elmés” tudás majd az üzleti élet dolgos hétköznapjaiban is végre.

 

2023 az intelligens és zöld gépjárművek éve lesz?

Ha MI, akkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a CES mára Észak-Amerika egyik legnagyobb autós-technológiai kiállításává nőtte ki magát és ez nem csak a nagy autógyártókra vonatkozik, hanem különböző autóipari és ICT beszállítók is megjelennek már itt kötelezően (Stellantis és a BMW AG a teljesség igénye nélkül a nagyok közül). A mesterséges intelligencia ma már a gépjárművekbe költözött, sokan négy keréken gördülő szoftveriparról beszélnek, az elektromos járművek asszisztált vezetési funkciói már nem is létezhetnek MI-s felügyelet és irányítás nélkül. De az idei CES keynote-jának főszereplője lesz a John Deere vezérigazgatója John May is, aki be fogja mutatni a legújabb MI-alapú mezőgazdasági gépeit és traktorait, melyek nóvuma, hogy éjjel-nappal is tudnak működni a gépi elmék vezérletével.

Nem hiányozhatnak az ICT seregszemléről 2023 „zöld és környezetkímélő hidrogén üzemű személyszállításra és teherfuvarozásra alkalmas gépjárművei sem (Cenntro Electric Group). Minden évben nagy sikert aratnak az okosvárosok mobilitását megkönnyítő eVTOL elektromos repülőgép és autó kísérleti hibridjei (Aska), melyeket vezethetünk úgy is mint egy autót és forgalmi akadályokat elkerülve repülhetünk is velük mint egy quadkopterrel. Idén egy új »öszvér« jármű is be akar törni a hibridek közé, a Candela elektromos repülő-hajója, ami a már tavaly bemutatott P12- szárnyashajó ikertestvére. A jövőtechnológia mellett a legnagyobb érdeklődésre a csatlakoztatott járművek számíthatnak. Illetve 2023-ban már a járművekbe épített (és MI-vel támogatott) »kibővített felhasználói élmény« segíti a ICT-korifeusokat, a biztonságos és intuitív vezetői élmény megtapasztalásában. Ilyen például a Continental ultraszéles és ívelt (a teljes fülkét elfoglaló) kezelőpanelje és kijelzője is. De a Marelli mutatja be a teljesen testre szabható »jármű DNS-t«, vagyis a világítástól kezdve, az érzékelőkig minden konfigurálható és megváltoztatható már az autóban az úri sofőrök kénye-kedve szerint.

 

A metaverzum köszöni él és virul a Web3 árnyékában

Ugyan Mark Zuckerberg mindent megtett, hogy a metaverzum jelenséget lejárassa 2022-ben, a legkülönfélébb iparágakban próbálkoztak a web3-ra alapuló új kommunikációs és értékesítési csatornával (az NFT-lázra mindenki emlékszik még), nem véletlen a CES-en idén már új termékkategóriaként is találkozhatunk vele. A metaverzum-élmény így magában foglalja már a digitális eszközöket és a blokklánctechnológiát, a megosztott és immerzív élményeket, valamint az ezekhez kapcsolódó hardver és szoftver elemeket is a kiállításon. De a már tárgyalt (és épp elektrifikációs-válságban leledző) autóipar sem veti meg ez az új trendet, a Stellantis a Microsofttal együtt egy metaverzum bemutatóteremmel rukkol elő így idén Las Vegasban.

A Sansar és a Source Digital pedig okos tévékre álmodta meg a meta-élményt, így egy VR-szerű, de 2 és 3D-ben is használható változatát, a Project Sansar-t mutatják be. Sőt a metaverzum filozófiai alapja miatt (Jean Baudrillard szimulákrum elmélete) a CES 2023-on rengeteg keynote előadás és panelbeszélgetés fog szólni tényleges üzleti lehetőségeiről és még meglévő mai korlátairól, de a már a gyakorlatban is működő, az Ipar 4.0-ban való megvalósításairól (a digitális iker 2.0) is.

 

A legnagyobb üzlet már az egészség és wellness technológia 

A CES alelnöke John Kelly szerint a CES idei legfontosabb és „rentábilis” témája a digitális egészségügy lesz, különösen kiemelt területe idén ezen belül az idősekre és nőkre szakosodott friss ágazata. Las Vegasban ott lesz minden egészségügyi technológiai ICT szakcég, terítékre kerülnek az időskori ellátás jövőjét alakító trendek és a különböző digitális kezelési MI alapú innovációk. Nem titok, már 2022-ben is az ICT világ egyik legdinamikusabban fejlődő üzleti ága volt a HealthTech (digitális egészségipar) és ennek kiegészítője a wellness-technológia (de ide tartoznak a különböző viselhető diagnosztikai eszközök és az egyre divatosabb alvásellenőrzés és figyelés, a digitális orvoslás és az IoMT (Internet of Medical Things) is. A kiállítók nem feledkeztek el az otthonokba ágyazott intelligens technológiákról sem (miniatürizált egészségügyi laborok a fürdőszobákban, biomarkerek anyagcseretermékek értékelésével stb.), a covid után nem véletlen a levegőminőség mérésére szolgáló megannyi új megoldás is a beltéri légszennyezés eliminálására és ellenőrzésére.

Új ágazatként jelent meg a Boomer Generáció idősödésének demográfiai trendjére reflektáló (és ezt  ICT szempontokból is kiválóan „meglovagló”) mesterséges intelligenciás gondozási technológia (valós idejű riasztás, esésérzékelő szenzorok és különböző felügyeleti rendszerek), melyek az idősgondozásban hozhatnak új technológiai forradalmat. A mai emberi erőforrás hiányban szenvedő egészségügyi ellátásban (nemcsak a „magyar ugaron” kétségbeejtő a helyzet) így egyre nagyobb piacot szerezhet meg ez az új ICT iparág, amire már az EU-ban is egyre égetőbb szükség lenne.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek