Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Behálózott oktatás

MEGOSZTÁS

A KIFÜ elmúlt években megvalósított projektjei közül az egyik leginkább meghatározó a Diákháló kiépítése volt, ami napjainkra mintegy másfél millió felhasználót szolgál ki – mondta el dr. Spaller Endre. A szervezet elnöke beszélt lapunknak az új szuperszámítógépükről is, amit januári átadása óta többek között gyógyszerfejlesztésre, illetve a precíziós mezőgazdaság támogatására is használtak.

(kiemelt fotó: Freepik)

Ha az ügyfélszámot nézzük, az ország egyik legnagyobb távközlési hálózatát hozta létre a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) a Diákháló megvalósításával, amelyet mintegy másfél millióan használnak – mondta el dr. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke. A program keretében biztosítják valamennyi, nem üzleti fenntartású oktatási intézményben a megfelelő sávszélességet. A wifilefedettséget pedig országosan a Klebersbelg Központ tankerületei által fenntartott köznevelési és szakképző intézményekben, illetve a Közép-magyarországi Régióban található, állami és egyházi fenntartású oktatási intézményekben biztosítják.

„Azért volt nagyon fontos létrehozni ezt a hálózatot, mert ha nincs gyors internet, akkor hiába fejlesztünk bármilyen digitális szolgáltatást, tananyagot, a digitális oktatás nem fog működni. A fejlesztés során fontos volt az is, hogy olyan hálózatot alakítsunk ki, amely képes kezelni az oktatással járó speciális igényeket, terheléseket, hiszen gondoljunk csak bele, hogy az iskolákban reggel 8-kor tömegesen kezdik el használni a világhálót, és ez a tanítás végéig így is marad. Olyan rendszert kellett kialakítani, amely nemcsak gyors letöltést tesz lehetővé, de a feltöltési sebessége is nagy. A célunk az volt, hogy a mai, internetre kapcsolt világban minden gyermek azonos szolgáltatásokhoz férjen hozzá, függetlenül attól, hogy egy nagyváros központjában, egy kistelepülésen vagy egy lakótele#pi iskolában tanul” – mutatott rá dr. Spaller Endre.

 

Új igények

A Diákháló program 2017-ben indult el, és eddig országosan 4358 iskolát láttak el wifihálózattal, illetve 4962 intézménynek biztosítanak sávszélességet. A KIFÜ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy azzal, ahogyan fejlődnek a tartalmak, egyre inkább elterjed a digitális oktatás, és a diákok saját eszközeit is bevonják a tanulásba, új igények keletkeznek, így további fejlesztésekre készülnek, például a hálózati menedzsmentrendszer kapcsán.

 

(fotó: EnvatoElements)

 

Az elmúlt évek másik fontos projektje volt a KIFÜ-nél a Szupergyors Internet Program. Idén januárban már az egyik utolsó fejlesztés átadását kezdték meg a szigetvári járásban, amelynek eredményeként gigabites optikai hálózatot használhatnak majd az érintett 35 településen élők, valamint az ott tevékenykedő vállalkozások. Ez is jól érzékelteti, hogy mindössze pár év alatt mekkora fejlődés valósult meg a távközlés területén, hiszen amikor elrajtolt a Szupergyors Internet Program, akkor az volt a célkitűzés, hogy 2018-ra minden családnak legyen lehetősége legalább 30 Mbit/s-os internet-hozzáférést vásárolni, napjainkban pedig már gigabites hálózatokat építenek a szolgáltatók.

„Szintén fontos projektünk volt az elmúlt időszakban a Programozd a jövőd kezdeményezés, amellyel a felsőfokú IT-képzést elvégző fiatalok számát igyekszik növelni. Az IT-szakértők iránti piaci kereslet még évekig felülmúlja az oktatási rendszer kibocsátását. Ezt két módon lehet kezelni: az egyik, hogy még többen jelentkeznek az informatikai szakokra a felsőoktatásban, a másik pedig az, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok a mostaninál sokkal hamarabb tudjanak hasznos munkát végezni a cégnél, ahol elhelyezkednek. A tapasztalat ugyanis az, hogy a frissen végzetteknek még hosszasan kell tanulniuk a munkahelyükön is, mire valóban értéket tudnak teremteni. A Programozd a jövőd kezdeményezés keretében elkezdtük bevinni a piacot az egyetemekre, különböző cégektől érkeztek előadók, akik gyakorlati tudást adtak át a hallgatóknak. Emellett laborokat is létrehoztunk annak érdekében, hogy a fiatalok már az egyetemi évek alatt megismerkedhessenek az üzleti szektorban használt legmodernebb technológiákkal. Emellett olyan képzéseket támogattunk, amelyek végén nemcsak kreditet szereztek a hallgatók, hanem vállalati oklevelet is, lerövidítve ezzel az elhelyezkedés utáni betanulási időt” – jelezte dr. Spaller Endre.

 

 

Szuperkapacitás

Több mint kétéves fejlesztési folyamat eredményeként az idén januárban adták át a Komondort, a KIFÜ új szuperszámítógépét, ami jelenleg a legnagyobb teljesítményű ilyen eszköz az országban.

„A tudományos világban egyre több az olyan kutatási terület, ahol a szuperszámítógépek használata óriási előnyt jelent. A korábban nálunk meglévő szuper-számítástechnikai kapacitás elérte a határait, a hazai kutatói társadalom nagyobb teljesítményt igényelt. A Komondor öt petaflops teljesítményű, ez tízszerese az elődjének, és ezzel a világon a szuperszámítógépek között a 199. helyen van. Az eszközt már használják a hazai szakemberek, többek között gyógyszerfejlesztésre, a precíziós mezőgazdaság támogatására, de még médiafeladatokra is bevetették, digitális utómunkák elvégzésére” – közölte a KIFÜ elnöke.

A szervezet a jövőben több, a technológia jövőjét képviselő kezdeményezésen is dolgozik. Az egyik ezek közül egy kvantumtitkosítási projekt, ami várhatóan az idén elindul. A másik pedig egy mesterséges intelligencia-kutatási program, amelyben egy európai digitális központokból álló hálózat tagjaként vesznek részt, amihez természetesen kihasználják a Komondor képességeit is.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek