Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az Ericsson is leépít – már 100 ezer fölött a tech-szektorból elküldöttek száma

MEGOSZTÁS

Egy átfogó költségcsökkentési terv részeként 1400 munkatársától válik meg Svédországban az Ericsson, azonban a következő napokban akár további többezres, más országokat is érintő leépítést is bejelenthetnek. Az idén már jóval több mint 100 ezer munkavállalótól váltak meg a technológiai szektor szereplői, ez több mint a fele a tavaly elküldötteknek.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

A svédországi központú Ericsson már korábban bejelentette, hogy idén összesen 9 milliárd svéd koronás, vagyis nagyjából 880 millió dolláros költségcsökkentést terveznek végrehajtani, amit a piaci kereslet szűkülésével indokoltak – írja a leépítésről szóló beszámolójában a Reuters. A hírügynökség két, a történésekhez közel álló forrásra hivatkozva azt közölte, hogy további, akár többezres leépítés bejelentése is várható valószínűleg a következő napokban, amelyek több országban is érintik majd a helyi Ericsson érdekeltségeket.

A társaság utoljára 2017-ben hajtott végre komolyabb, többezer munkatársat érintő létszámcsökkentést. A Reuters beszámolója alapján a vállalat már hónapok óta egyeztet a svédországi munkavállalóit képviselő szakszervezettel arról, hogyan kezeljék a helyzetet és erről már született is megállapodás.

A világ egyik meghatározó távközlési hálózati megoldásokat szállító cégének számító Ericsson komoly jelenléttel rendelkezik Magyarországon is. Az Ericsson Magyarország Kft.-nél a 2021-es beszámoló alapján közel 2000 volt az átlagos foglalkoztatotti létszám, a vállalat abban az évben 53,2 milliárd forintos árbevételt ért el, aminek túlnyomó része, 42 milliárd forint exportból származott.

 

Akár többezres leépítés bejelentése is jöhet még az Ericssonnál. (fotó: EnvatoElements)

 

Belehúztak az év elején

Az Ericsson korántsem az első nagyvállalat a technológiai szektorból, amely jelentős létszámcsökkentésről számol be, az elmúlt hónapokban az ágazat legnagyobb szereplőitől is érkeztek hasonló hírek. Egyelőre messzemenő következtetéseket levonni ezekből a bejelentésekből talán korai lenne, de azt mindenesetre jelzik, hogy a COVID-járvány által felpörgetett digitalizáció miatti hatalmas emberigény csökken és az elmúlt években felduzzadt cégek igyekeznek gazdaságosabb működésre átállni. A helyzet komolyságát jól érzékelteti, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet, a Facebookot üzemeltető Meta, a Microsoft és az Amazon együtt mintegy 50 ezer ember elbocsátását jelentették be az elmúlt hónapokban.

A technológiai szektor leépítéseit összesítő Layoffs.fyi nevű weboldal szerint idén már több mint 108 ezer ember elküldését jelentették be az ágazat szereplői. Ez jóval több mint a fele a tavalyi teljes éves értéknek. Igaz, míg idén egyelőre „csak” 382 technológiai vállalat döntött a létszámcsökkentés mellett, addig a múlt évben valamivel több mint ezren tették meg ezt a lépést. Viszont mivel egyelőre csak az év második hónapjában járunk, nagy a valószínűsége annak, hogy további számottevő létszámcsökkentések jöhetnek majd.

 

 

Továbbra is vannak hiányterületek

A technológiai szektorban a közelmúltban történt elbocsátások egy erőteljes felvételi időszakot követően következtek be, amely a 2020-as és 2021-es, a világjárvány okozta digitális munkavégzésre való áttérés során következett be. Az iparág és lelkes befektetői meg voltak győződve arról, hogy az otthoni munkavégzésre való átállás és az ennek nyomában megugró megrendelések felgyorsították a világot a digitális jövő felé vezető úton.

A technológiai szakemberek jól jártak, mert ez növelte a keresletet a képességeik iránt, és emelte a béreket. Beköszöntött A nagy felmondás (Great Resignation) korszaka, amikor az emberek tömegesen mondtak fel a jobban fizető munkalehetőségek kedvéért, ami szintén megerősítette azt a gondolatot, hogy az, aki a technológiai ágazatban képzeli el a jövőjét, biztos lehet abban, hogy lesz munkahelye – fogalmaz összeállításában a Business Insider.

A fiatal technológiai dolgozók a TikTok-on mutatták be irodáikat, juttatásaikat és az életstílusukat, amelyet magas kezdő vagy junior fizetések mellett megengedhettek maguknak. A videók több százezres, ha nem milliós nézettséget értek el, és tovább erősítették azt a narratívát, hogy a technológia az az iparág, amit érdemes választani.

Kérdés, hogy a mostani fejlemények, a globális gazdasági bizonytalanságokra visszavezethető lassulás és a nyomában járó elbocsátások mennyi fiatalt bizonytalanítanak majd el. A hazai és nemzetközi piacról is továbbra is érkeznek olyan beszámolók, hogy bizonyos területeken komoly hiány van a szakemberekből. Az informatikai biztonság minden korábbinál jobban felértékelődött és ez a szegmens az egyike azoknak, ahol sokkal több jó szakemberrel lenne szükség, de hasonló a helyzet az adatfeldolgozáshoz kapcsolódó területekkel is, sokkal több adattudóst tudnának foglalkoztatni a cégek és intézmények.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek