Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A metaverzum ipari környezetben talál majd otthonra

MEGOSZTÁS

A metaverzum megkönnyíti a fizika törvényeinek a mai digitális ikreknél részletesebb modellezését. A digitális ikrek már évek óta nagyszerű üzleti eszköznek számítanak, de már most számos vállalkozás átáll a metaverzum használatára

Az ipari metaverzum úgy tűnik, hogy segít majd átalakítani szinte minden olyan összetett feladatot, amely fejlett modellezést vagy „következő fázisú” szimulációs eszközöket igényel – ezzel az ipari és IT-kihívások megoldásához a pole pozícióba kerül.

A metaverzum megkönnyíti a fizika törvényeinek a mai digitális ikreknél részletesebb modellezését. A digitális ikrek már évek óta nagyszerű üzleti eszköznek számítanak, de már most számos vállalkozás átáll a metaverzum használatára, amint azt a Siemens és az Nvidia között nemrégiben létrejött partnerség is példázza.

Digitális twinning

A fizikai eszközök modellezését a fizikai eszköz és a virtuális modell közötti, érzékelővel támogatott kapcsolatokkal – növelve a pontosságot, a kiszámíthatóságot, a költségmegtakarítást és a biztonságot a távmunka további lehetővé tételével és az innováció felgyorsításával.

Ha egy repülőgép szárnyának agyagmodelljét, egy újabb sorozathoz meg kell változtatni, akkor ez minden egyes alkalommal 10 millió dollárba kerül. A virtuális szélcsatornával azonnal megmondhatjuk, hogy egy szárny repülni fog vagy sem.

A metaverzum üzleti szempontjai

A digitális iker adatokból kiderülhet, hogy például egy robot hogyan teljesít és mi történik, ha a változó körülmények – például melegebb időjárás vagy alkatrészhiba – esetén más adatokat táplálunk be. Ha a kétirányú információáramlás lehetővé válik, a digitális ikeradatok alapján dolgozó automatizálás olyan dolgokat is megtehet, mint például a nehéz berendezések leállítása, indítása meghatározott körülmények között.

A metaverzum azonban még továbbviszi a koncepciót. Az 3D-vel hajtott internet segítségével, olyan dolgokat tesz lehetővé, mintha szinte ott lennénk az adott pillanatban. A Zoom segítségével látjuk és halljuk egymást, de ez minden. A metaverzum arról szól, hogy mennyire lehet közel kerülni az abszolút valósághoz.

A modellezésre és a fogyasztói viselkedés előrejelzésére tömegesen képes, de a mérnöki cégek a hatékony, fenntartható ipari tervezési és gyártási folyamatok elősegítése érdekében keresik a valós idejű 3D-s vizualizációt.

Az ipari rendszereket – akár szélturbinákat, akár naperőműveket – építő vállalatoknak a múltban fizikailag be kellett menniük a laboratóriumba, ahol több kutató és fejlesztő dolgozott együtt. A metaverzummal az a fizika, amellyel korábban csak ott találkozhattak, mindenhol megismételhetővé válik.

Tulajdonképpen a szimuláció az egyetlen erőnk a jövő megjóslásához.

Az adatok kulcsfontosságúvá váltak. Az intelligensebb – több adattal rendelkező – tervezőeszközök nagyobb betekintést nyújthatnak a fenntarthatóságba, feltérképezve a termék teljes életciklusát.

Modellezés a pénzmegtakarítás és az innováció érdekében

A szimuláció egy rendkívül összetett – dinamikusan fejlődő és valós időben tanuló – emergens, amelyet döntések meghozatalára használnak. Ezek közé tartoznak a hardverek életciklusára, a pán-nemzeti együttműködő ellátási láncokra, a fenntartható gyártásra vagy az emberi viselkedésre vonatkozó tömeges adatok.

A metaverzum a még pontosabb szimulációk felé való fejlődésről szól, az adatminőség és -struktúrálás, a készségek, a biztonság és az interoperabilitás terén még fennálló kihívásokba való befektetésig.

A fejlett gépi tanulással jobban ki lehet szűrni a nem hatékony működést és a késedelmeket és az egyes döntésekkel kapcsolatos tovagyűrűző hatásokat a folyamat előrehaladtával modellezni lehet. Ha ez valós időben, mindkét irányban megtörténhet, az már jelzi, hogy a metaverzum hogyan biztosíthat nagyobb transzparenciát, átláthatóságot és pontosabb tervezhetőséget.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazása a nagy adathalmazokra, amelyeket a metaverzumban harmadik féltől származó forrásokkal egyesítenek, növelni fogja a termelékenységet és a bevételeket a gyártás egészében.

A digitális ikrek korai stádiumban lévőnek tekinthetők – vagy a metaverzum egyik összetevőjének –, bár a metaverzum minden aspektusára vonatkozó szabványokat még meg kell határozni a Metaverse Standards Forum (MSF) és mások által, többek között a valós és virtuális világ integrációja, a 3D-eszközök interoperabilitása, a digitális eszközkezelés, a képességek, az avatárok, az adatvédelem és más kérdések tekintetében.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek