Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A forradalom, amiből az IKEA sem akar kimaradni

MEGOSZTÁS

Az otthonokban a levegő szennyezettségének nyomon követésére szolgáló levegőminőség-érzékelőt fejlesztett ki az IKEA, a nyelvtörőkbe illő nevű Vindstyrka tavasszal lesz majd elérhető. A svéd bútorüzletlánc egyre aktívabb az okosotthon megoldások piacán is, ami érthető, hiszen ez a szegmens a következő években nagyon gyors fejlődést produkálhat, amit az emelkedő energiaköltségek és a fenntarthatósági szempontok tovább erősíthetnek.

A Vindstyrka levegőben lévő, 2,5 mikrométernél kisebb lebegő részecskék szintje mellett a páratartalmat, a hőmérsékletet és a gáznemű szennyezőanyagok okozta terhelését is méri, vagyis ideális esetben akár azt is megmutathatja, ha valakit éppen a főzési szokásai betegítenek meg – írja beszámolójában az engadget.com. A levegő minőségét ellenőrző berendezés önmagában is működőképes, de természetesen még hasznosabbá válik, ha az IKEA Dirigera nevű okosotthon központjához csatlakoztatják, amit tavaly tavasszal mutatott be a svéd vállalat. Az IKEA azt tervezi, hogy a Vindstyrkát áprilistól minden piacán bevezeti majd.

 

Akkor igazán hatékony a Vindstyrka, ha a Dirigera okosotthon központhoz csatlakoztatják. (fotó: IKEA)

 

Hatalmas piac

Az IKEA eltökéltsége, hogy saját okosotthon ökoszisztémát alakítson ki több szempontból is érthető, hiszen egyrészt az alapprofiljából is adódik, másrészt az is látszik, hogy komoly felfutás tapasztalható ebben a szegmensben. Az okosotthon megoldások alkalmazása alapvetően négy előnnyel jár, kényelmesebbé teszi a háztartásokat, segít az energiamegtakarításban, vagyis csökkenti a költségeket, hozzájárul, hogy zöldebbek legyenek az otthonok, illetve fokozza a biztonságot.

Az elmúlt egy évben az energiaárak megugrása miatt rengeteg család számára vált kulcsfontosságúvá, hogy mennyit fizet havonta rezsire és ez az a terület, ahol hatalmas előnyt hozhat akár csak egy-egy eszköz is. Ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság, a világ számos országában tapasztalható, korábbinál magasabb infláció, és ebből adódóan a megélhetési költségek növekedése miatt a múlt évben kevesebb elkölthető pénzük volt a családoknak és ezért bizony ezekre az okos készülékekre sem jutott annyi, mint korábban. Az IDC elemzése szerint tavaly világszerte 874 millió okosotthon eszközt szállítottak le, ez minimális, 2,6 százalékos visszaesést jelentett éves szinten.

 

A tavalyi csökkenés után 2026-ig folyamatosan nőhet az okosotthon eszközök forgalma. (fotó: EnvatoElements)

 

A csökkenés leginkább a videós szórakozás eszközei, vagyis az okostévék és a streamelést támogató készülékek iránti kereslet visszaesésének volt köszönhető, de az ellátási láncokban mutatkozó zavarok is szerepet játszottak benne. Idén már ismét növekedésnek indul az értékesítés és 2026-ig évente átlagosan 8 százalékos fejlődéssel lehet számolni az eladott okosotthon eszközök piacán.

A leggyorsabban az intelligens világítási megoldások forgalma bővül majd, ebben a szegmensben 2022 és 2026 között évente átlagosan 22,6 százalékos növekedés (CAGR) jöhet. Az otthoni megfigyelő és biztonsági rendszerek esetében 9 százalékos CAGR-al lehet számolni, míg az egyéb kategóriába tartozó eszközöknél 9,3 százalékossal.

 

Kiélezett verseny

Azzal kapcsolatban, hogy dollárban kifejezve mekkora piacról van szó, alaposan megoszlanak a vélemények, de például a GrandViewResearch 2021-ben 62,69 milliárd dollárosra becsülte az okosotthon megoldások piacát és 2022 és 2030 között évente átlagosan 27,04 százalékos növekedés prognosztizált. Visszafogottabb előrejelzést tett közzé a MarketsandMarkets, amely 2021 és 2026 között 10,4 százalékos CAGR-al számolt, de így is a vizsgált időszak végére globális szinten 138,9 milliárd dolláros lehet a piac.

 

2026-ban már közel 140 milliárd dollárt költhetnek okosotthon megoldásokra. (fotó: EnvatoElements)

Persze a verseny is hatalmas, ráadásul valóban a legnagyobb technológiai cégek is ringbe szálltak már az otthonuk digitális átalakításában gondolkodók kegyeiért. Azt, hogy mekkora piacról van szó jól érzékelteti az is, hogy az idei Las Vegas-i CES-en a valamivel több mint 3000 kiállítóból közel 600 vállalat érkezett okosotthon megoldással, vagy azzal is.

 

Magyar siker

Bár rengeteg a rivális, de az okosotthon eszközök és alkalmazások piaca olyan terület, amelyen a magyar vállalkozásoknak is van keresnivalójuk, ahogyan azt a Chameleon Smart Home Nyrt. példája is mutatja. A társaság 2017-ben jött létre okosotthonok fejlesztésére fókuszáló technológiai startupként, idén februárban pedig már a Budapest Értéktőzsde középvállalati platformján, a BÉT Extenden debütált. A vállalat által fejlesztett platformfüggetlen okosotthon-rendszert már több mint ezer társasházi lakásban és közel ötszáz családi házban használják Magyarországon, ám a cég megoldásai már Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetőek.

A cég megoldásaival az otthonok okoseszközein kívül a társasházi funkciók és szolgáltatások is egy helyről irányíthatók. A felhasználók így a víz- és áramfogyasztás mérése, az árnyékolás, a világítás, az audioeszközök, a nyílászárók, a hűtés vagy a fűtés vezérlése, illetve automatizálása mellett, szabályozhatják például a napelem-rendszerekkel összekapcsolt okos fűtésvezérlést is. Emellett az alkalmazással kezelhetik a kaputelefont, a garázskaput, de az applikációval időpontot is foglalhatnak a társasházban működő szolgáltatókhoz, sőt, közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetnek.

A Chameleon 2022-ben egy felsőkategóriás lakásokat építő cég két torontói toronyházában alakította ki összesen három bemutató lakását. A vállalat tavaly elindított kanadai terjeszkedésének motorja a társaság UpHome társasházi megoldása, amely egyszerre több ezer lakás és több száz társasház okosvezérlését képes ellátni.

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!